Jak se vyrábí náplně pro bezdýmný IQOS a proč má být oproti cigaretám méně škodlivý?

Z čeho se skládají náplně do bezdýmných cigaret IQOS? Ty na českém trhu získávají čím dál více uživatelů, jenž přešli z klasických cigaret. Podívali jsme se proto do míst, kde technologie vznikla a mohli na vlastní oči spatřit, jak se náplně vyrábí. Je IQOS opravdu méně škodlivý?

V květnu jsme navštívili továrnu a vědecké centrum na výrobu bezdýmných tabákových výrobků ve švýcarském městě Neuchâtel. Společnost Philip Morris Internetional v tomto městě postavila svoje vědecké a vývojové středisko Cube, kde koncentruje odborníky z celého světa. Právě vedle něj se nachází první továrna na IQOS na světě, tato je navíc kombinovaná s továrnou na běžné cigarety. Jak se IQOS vyrábí a jaká je budoucnost trhu s tabákovými výrobky?

Obrázek: Jak se vyrábí náplně pro bezdýmný IQOS a proč má být oproti cigaretám méně škodlivý?

PMI uvedl na český trh technologii IQOS v roce 2017. Bezdýmné tabákové náplně na rozdíl od klasických cigaret nehoří, ale zahříváním uvnitř elektronického zařízení dochází k uvolňování aerosolu, který se svým složením liší od klasického kouře. Uživatelé si v obou případech přijdou na stejnou dávku nikotinu, ale při spalování tabáku v klasických cigaretách vzniká přes 6 000 dalších látek, které mohou mít negativní dopad na lidské zdraví. Právě to se snaží IQOS řešit a zahřívaný tabák má prý až o 95 % menší podíl škodlivých látek ve srovnání s cigaretami.

Konzumace cigaret ve světě klesá, firmy hledají náhradu

Ačkoliv tabákové firmy varují, nebo spíše musí varovat před negativními dopady kouření, stojí na prodeji tabákových výrobků jejich existence. I proto výrobci investují miliardy do vývoje alternativ, jako je IQOS. Ačkoliv první studie potvrzují nižší škodlivost zahřívaného tabáku, faktem zůstává, že výrobcům jde především o udržení jejich byznysu. Zahřívaný tabák je tak logickým krokem, jenž vyhoví nejen nárokům čím dál přísnější legislativy, ale i době, kdy je trendem zdravější zdravotní styl. Vedle IQOSu lze na českém trhu spatřit i GLO od British American Tobacco, které sází na podobný princip fungování.

Obrázek: Jak se vyrábí náplně pro bezdýmný IQOS a proč má být oproti cigaretám méně škodlivý?

Škodlivost IQOS je menší: Místo hoření probíhá zahřívání

Nejlepší variantou je nekouřit vůbec a ideálně s kouřením nezačínat. Pokud však kouříte a nejde vám přestat, má být podle PMI lepší volbou právě zahřívání tabáku.

Princip fungování IQOS je od klasické cigarety odlišný. U klasických cigaret dochází ke spalování (hoření) papíru a tabáku uvnitř cigarety, kde se při teplotách přes 600 °C uvolňují škodlivé i méně škodlivé látky, mezi nimiž je i vysoce návykový nikotin. Právě nikotin a jeho účinky na lidský organismus jsou důvodem, proč kolem miliardy lidí po celém světě stále kouří.

Obrázek: Jak se vyrábí náplně pro bezdýmný IQOS a proč má být oproti cigaretám méně škodlivý?

U IQOSu dochází při zahřívání na teplotu kolem 300 °C k uvolňování aerosolu, který tvoří převážně vodní pára, která nese nikotin a chuť tabáku. Neznamená to však, že by byla technologie bez rizika, protože obsahuje nikotin a dosud na IQOS neexistují (a ani nemohou existovat) dlouhodobé studie.

Dobrou zprávou je, že v ČR počet pravidelných kuřáků neustále klesá a např. z roku 2017 na 2018 byl pokles doopravdy výrazný, kouřit přestalo kolem 400 000 kuřáků. I tak je u nás každý pátý obyvatel kuřákem, což znamená celé 2 miliony aktivních uživatelů tabákových výrobků. Legislativní omezení jsou jedním z důvodů, proč počet aktivních uživatelů klesl. Zmiňovaný razantní pokles časově odpovídá době, kdy začal platit zákon  č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.

Jak se vyrábí tabákové náplně pro IQOS?

Na internetu si lze často přečíst komentáře uživatelů, kteří se ptají na složení tabákové náplně. Pokud se totiž podíváte na HEETS a klasickou cigaretu, je struktura odlišná. Tabák uvnitř cigaret je kombinací několika tabáků, které jsou nasekány na menší kousky. Uvnitř HEETS se nachází tabák ve formě fólie naskládaný tak, aby dovnitř bylo možné zapíchnout nahřívací čepel.

Obrázek: Jak se vyrábí náplně pro bezdýmný IQOS a proč má být oproti cigaretám méně škodlivý?

Ona fólie je tvořena práškem tvořeným rozemletými tabákovými listy a vlákny aby vše drželo pohromadě. Následně smíchá s glycerinem, vodou a dalšími složkami. Tato hmota se následně nanáší na speciální pás, dochází k vysoušení a namotávání na kotouč. Následně je tabáková fólie připravena k dalšímu zpracování. Fólii jsme si mohli osahat o očichat a musíme uznat, že vůně je příjemně tabáková.

Obrázek: Jak se vyrábí náplně pro bezdýmný IQOS a proč má být oproti cigaretám méně škodlivý?

3 „skupenství“ tabáku. Vlevo celé listy ve slisované formě. Uprostřed jemný tabákový prášek. Vpravo hotová fólie, která se následně krájí a skládá do HEETS.

Následně dochází k řezání na tenké proužky, které lze spatřit při pohledu na HEETS ze strany tabáku. Díky této struktuře je možné výsledné náplně snadno nasunout na zahřívací čepel, která byla vyvinuta tak, aby rovnoměrně zahřívala tabákovou náplň. Na rozdíl od klasických cigaret nelze HEETS zapálit. Může za to hliníková fólie, kterou PMI používají, aby nebylo možné HEETS zapálit a nešlo je tak legislativně považovat za cigarety.

Jiná je i další struktura. Ještě před filtrem se nachází chladící komora, ve které se horký aerosol ochladí na přijatelnou teplotu a následně až prochází filtrem. Oproti běžným cigaretám, kde kuřák vdechuje kouř, tvoří většinu inhalovaného aerosolu voda a nikotin. Konkrétní složení aerosolu a množství škodlivých látek již popsalo několik studií. Za zmínku stojí např. ta od americké FDA a nezávislé testování proběhlo i v pořadu A DOST, který potvrdil, že obsah nikotinu i u IQOSu podobný jako u běžných cigaret a především, že je zde výrazně nižší obsah rakovinotvorných látek.

Obrázek: Jak se vyrábí náplně pro bezdýmný IQOS a proč má být oproti cigaretám méně škodlivý?

Závěrem aneb zdravé je nekouřit

Jak již několikrát padlo v článku, nejlepší variantou je vůbec nekouřit a ani s tím nezačínat. Po zhlédnutí výrobního procesu na vlastní oči a po přihlédnutí k vědeckým studiím však musíme uznat, že je IQOS nepochybně méně škodlivou variantou, než klasické cigarety. Bude zajímavé sledovat, jak se výrobce vypořádá s nástupem legislativy, která zdaní i zahřívaný tabák. Co se týče ceny, ta by se s příchodem daně měnit zatím neměla. Dalším faktorem bude, jak se k IQOSu postaví uživatelé, z nichž většina stále holduje klasickým cigaretám.

Obrázek: Jak se vyrábí náplně pro bezdýmný IQOS a proč má být oproti cigaretám méně škodlivý?

Zdá se totiž, že některým uživatelům IQOS nevyhovuje ať už kvůli odlišné vůni, nebo kvůli faktu, že se jedná o elektronické zařízení. Na to PMI mysleli také a připravují platformu 2 nazvanou TEEPS, která se však zatím neprodává. Ta funguje na bázi speciálního uhlíku, který vytváří kontrolovanou teplotu a následně zahřívá tabák podobně jako v HEETS. TEEPS je však nový koncept, na kterém v PMI stále pracují a není jasné, kdy produkt dorazí na trh.

Zdroj: Vlastní, fotografie www.TouchIT.sk

Obrázek: Je libo více monitorů vedle sebe? Philips E1 jsou cenově dostupné monitory s tenkými rámečky
Je libo více monitorů vedle sebe? Philips E1 jsou cenově dostupné monitory s tenkými rámečky
Obrázek: Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Obrázek: Nesmyslný boj proti elektromobilům: Čeští vandalové ničí nabíječky
Nesmyslný boj proti elektromobilům: Čeští vandalové ničí nabíječky
Obrázek: První člověk popsal, jak se žije s čipem Neuralink v mozku. Ovládání počítače je jako telekineze
První člověk popsal, jak se žije s čipem Neuralink v mozku. Ovládání počítače je jako telekineze
Obrázek: Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Obrázek: Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?
85%
Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?
Obrázek: Zažijte budoucnost už dnes: Nainstalujte si umělou inteligenci Gemini do telefonu s Androidem
Zažijte budoucnost už dnes: Nainstalujte si umělou inteligenci Gemini do telefonu s Androidem
Obrázek: Kde koupit Bitcoin v ČR? Návod na bezpečný nákup kryptoměn v roce 2024
Kde koupit Bitcoin v ČR? Návod na bezpečný nákup kryptoměn v roce 2024