Provokace, nebo žert? Kapitán Turecka mluvil při rozhovoru i do štětky na nádobí

Rudolf Černík
11. 6. 2019 8:08
Nečekaně vyhrocenou předehru měl duel kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství Evropy, v němž se dnes utká Island s Tureckem. Hráči od Bosporu obvinili seveřany z nemístné šikany po příletu do Reykjavíku a jako vrchol provokací uvedli, že při rozhovoru s Emrem Belozogluem se mezi novináře vetřel muž, který kapitánovi týmu podstrčil pod nos místo mikrofonu štětku na nádobí.
Emre Belozoglu při rozhovoru na islandském letišti mluví i do štětky. | Video: Asociated Press

Turecké ministerstvo zahraničních věcí dokonce podalo na chování islandské strany oficiální protest. Hráči byli na letišti v islandské metropoli podle něj schválně a zbytečně zdržováni.

Při pasové proceduře strávili prý přes dvě hodiny, jejich zavazadla údajně procházela několikanásobnou podrobnou kontrolou. "Chování k našemu národnímu týmu na islandském letišti je nepřijatelné a v rozporu s diplomatickými i lidskými zvyklostmi. Ujišťujeme naše reprezentanty, že uděláme vše, co je potřeba," napsal na svůj twitter Mevlut Cavusoglu, turecký ministr zahraničí.

Tweet tureckého ministra zahraničí Mevluta Cavusogla:

Společnost ISAVIA, která na Islandu zajišťuje letecké a navigační služby, se však kritice brání. Podle ní šlo o rutinní kontroly, které byly v souladu s mezinárodními dohodami týkajícími se příletu občanů ze zemí mimo Evropskou unii. 

"Naše žádosti, aby se hráči zbavili nedovolené elektroniky či tekutin, nebyly dostatečně vyslyšeny. Proto mohlo dojít k časové prodlevě," stojí v prohlášení ISAVIA.

Nicméně vyjádření kapitána islandských fotbalistů Arona Gunnarssona nasvědčuje tomu, že se přece jen mohlo jednat o schválnost a v jistém směru odvetu.

Gunnarsson totiž uvedl, že se spoluhráči čelil stejnému zacházení v roce 2015 při odletu z turecké Konye. "Bylo to podobné. Dlouhá pasová kontrola a podrobná kontrola zavazadel," připomněl záložník Cardiffu.

Co však považovali nyní Turci za vrchol neúcty, byl incident při rozhovoru, který novinářům na letišti poskytl kapitán reprezentace Emre Belozoglu. Podle tureckých médií se totiž mezi mikrofony nastrčenými k fotbalistovým ústům objevila - štětka na nádobí…

V Turecku vyvolalo tohle chování bouři nevole, islandská strana je v tom však nevinně. Šlo totiž o čin Corentina Siamanga, mladíka z belgického Lutychu, který se mezi žurnalisty vetřel.

"Byl to jen vtip, nikoho jsem se nechtěl dotknout," vysvětloval Siamang. "A vůbec, ať se zklidní, nebyla to záchodová štětka, ale štětka na mytí nádobí. Je to žert, ne napadení. A neexistuje zákon, který by zakazoval, že někomu nesmíte ukázat kuchyňskou štětku," přidal Belgičan.

Večerní zápas každopádně dostal nečekané grády.

Emre Belozoglu a jeho rozhovor na islandském letišti:

 

Právě se děje

Další zprávy