Zuzana Švédová: Černý bez se nikdy neomrzí

87
Bez černý (Sambucus nigra). Foto: Pixabay.com

O černém bezu, košatém listnatém keři, latinsky Sambucus nigra, jsem psala již několikrát. Nicméně, nedá mi, abych se s vámi opět nepodělila, jak úžasně se dají tyto drobné medové kvítky zpracovat. V současné době žlutou barvu Česka střídá uklidňující bílá světelná záplava, to jak se bez, čile hlásí ke světu. Chcete-li si tuto bylinku nasbírat na čaj, zkuste vyhledat ještě nerozvitá květenství, čímž zachováte veškerý pyl. Jakmile se budoucí květ otevře, již se z něj hojně sype pylový prášek a to je škoda, neb je také léčivý.

Co všechno nám černý bez poskytne?

V prvé řadě je to květ, který lze nasušit a zkombinovat společně s lípou, sušenými trnkovými květy. Nastane-li období chřipek a viróz, tato léčivá směs vás z nich velmi rychle dostane. Černý bez doporučuji sušit maximálně na 40 °C, pokud možno v sušičce, ve které sušící proces výrazně uspíšíme. Tím také zachováme bělostnou barvu černého bezu, který má v běžných sušících podmínkách tendence hnědnout.

Nejste-li fandové bylinných čajů, černý bez lze zužitkovat taktéž i začerstva. Například do podoby perlivé limonády, která v teplých letních měsících přijde víc než vhod. Navíc, limonáda je snad tím nejúspornějším řešením, jak černý bez využít, příprava zabere zhruba pět minut. A to i se sběrem.

Bezová limonáda s mátou a pomerančem

– 3 litry studené vody

– 15 květenství černého bezu

– 1 velký zralý pomeranč

– 60 g kokosového cukru

– hrst čerstvé máty

– 1 PL rozdrobeného droždí

Před samotnou přípravou můžeme černý bez umýt. Sama však nedělám, neboť bych smyla léčivý pyl. Černý bez vložíme do lahve, přidáme vodu, plátky bio pomeranče. Nemáme-li organicky pěstovaný pomeranč, pečlivě jej oloupeme. Dosladíme, doplníme o droždí, přikryjeme kouskem pečícího papíru, který jsme upevnili gumičkou, ponecháme zhruba 48 hodin na okenním parapetu. Za dva dny limonádu přecedíme, servírujeme s ledem.

Poznámka: Ve starých herbářích se využívá mnohem více cukru, ponechám na vás, kolik jej do limonády budete chtít nasypat. Můžete využít taktéž i klasický řepný cukr, nicméně, kokosový cukr je přátelštější k slinivce, taktéž střevní mikroflóře.

Co se zbylým droždím, pokud neholdujete tradiční drožďové pomazánce? Určitě jej nevyhazujte, byla by to opět škoda. Stačí jej umíchat v trošce vlažné vody a nanést na obličej, kde nechte zhruba 20 minut působit. Proč? Droždí supluje účinky kvalitních výživných pleťových masek. Vyzkoušejte, osobně velmi ráda používám.

Rádi si pochutnáte na dobrém, léčivém sirupu? Zejména v chladném, zimním období? Zkuste zapojit znovu černý bez. Množství cukru nechám opět na vás, pamatujte však na jedno, cukr zde funguje jako spolehlivý konzervant. Navíc, sirup nepijeme po decilitrech ani litrech, terapeutickou dávku ukrývá již jedna polévková lžíce, která nás pomáhá opět stavět na nohy.

Bezový sirup

– 2 litry vody

– 1 bio pomeranč

– 2 kg cukru

– 40 bezových květů

– 40 g kyseliny citrónové (lze vypustit a přidat více citrónu)

Vodu necháme přejít varem, rozpustíme v ní kyselinu citrónovou. Necháme vychladnout. Následně přelijeme do skleněné mísy, vložíme bez, plátky bio pomeranče i s kůrou, necháme 24 hodin macerovat. Po uplynutí doby přecedíme. Já používám sítko a starou, čistou utěrku, přes kterou budoucí sirup přecedím. Sítko mnohdy nestačí, neboť propouští velmi jemné nečistoty, které v sirupu určitě nechceme. Výslednou směs zahřejeme, rozpustíme v ní cukr, plníme do čistých, vyvařených sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Sirup z černého bezu užíváme preventivně v čase zimních a podzimních plískanic, při chřipce, virózách, horečce, běžných známkách nachlazení. Doporučená denní dávka činí zhruba 40 ml sirupu, který rozdělíme do čtyř stejnoměrných dávek. Udává se, že sirup napomáhá urychlit léčení, až o celou polovinu obvyklého stonání.

Jste-li milovníky přírodní kosmetiky, černý bez lze také zpracovat do podoby voňavého krému. Jak na něj?

Voňavý krém

Po nasušení černého bezu zůstane mnohdy spousta opadaných bílých kvítků, shromážděte 20 g. Ty nechte povařit ve 40 g kokosového oleje. Doporučuji zvolit vodní lázeň. Následně přeceďte přes čisté plátno, nalijte do sklenice a nechte vychladnout.

Z černého květu lze taktéž nachystat voňavou uklidňující koupel. Nasbírejte zhruba 50 g čerstvých květů, ty přelijte 3 litry vroucí vody, půl hodiny louhujte. Nálev přidejte do koupele, ve které chvíli setrvejte.

Mlsáte rádi? S oblibou vaříte dle starých, babiččiných herbářů? Tak možná právě pro vás přiložím recept, jehož základem bude opět černý bez. Ten recept nese název kosmatice. Josef Holeček, český spisovatel s regionálním zaměřením na jižní Čechy, v jednom z desíti svazků knihy Naši píše: „Koláč v kosmatém obalu vaječné smaženiny představoval letní slunce, oplývající zlatými paprsky.“ Jak poeticky krásné. Kosmatice vlastně neznamená nic jiného, nežli chlupatý, chundelatý, rozčepýřený. A právě takto černý bez vypadá.

Co budeme potřebovat?

– 10 větších, pěkných a čistých květenství černého bezu i se stopkou

– 100 g špaldové mouky

– 1 větší vejce

– 50 ml černého piva

– himalájskou sůl

– 50 g strouhaného tvrdého sýru

– kokosový olej

Mouku nasypejme do mísy, přidejme sůl, vejce, pivo, sýr. Utvořme těstíčko, do kterého máčíme květy černého bezu. Ty držíme za stonek, vkládáme do vroucího kokosového oleje, krátce smažíme. Následně vytahujeme, odstřihneme stonek. Servírujeme s brambory vařenými ve slupce, petrželovou natí a barevným zeleninovým salátem.

Poznámka: Sama nejsem žádným fandou smažení, nicméně, 1 x za rok, ráda kosmatici k radosti svých blízkých připravím.

Lovu zdar, užívejte vůní, barev letošního pozdního jara a brzkého léta. Přeji vám, aby váš bez, byl často bez, jak říkává s oblibou jeden můj kamarád. Tím druhým bez má na mysli mšice, které si hojně na černém bezu pochutnávají. Možná i z důvodu, abychom jej všechen neotrhali a dočkali se na podzim stejně léčivých bezinek.

autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/cerny-bez-se-nikdy-neomrzi.htm#ixzz5qW1PzsUK

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.cz