Jak se chránit před rakovinou tlustého střeva? Dodržujte tato pravidla

Zdraví 11. června 2019 | 08:37 — Monika Moorová
Rakovina tlustého střeva je jedno z nejčastějších zhoubných bujení vůbec. Dobrá zpráva je, že úspěšnost léčby tohoto onemocnění se při včasné diagnóze stále zlepšuje. Proto je prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku velmi důležitá.
Dalších 5 fotografií v galerii
Víte, jak správně chránit tlusté střevo? / Shutterstock

Úspěšnost léčby tohoto onemocnění při včasné diagnóze se sice stále zlepšuje, ale vždy je mnohem jednodušší nemoci předcházet. Za rakovinou tlustého střeva stojí několik neovlivnitelných faktorů, jako například genetika či věk, ale mnoho dalších faktorů ovlivnit můžeme. 

Není asi žádným tajemstvím, že na vzniku tohoto nádorového onemocnění se může podílet i naše strava, kouření a konzumace alkoholu i nedostatek pohybu. Jak se co nejlépe ochránit před touto zákeřnou chorobou?

Vhodné stravování je základ

Je dokázáno, že riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku se výrazně snižuje vhodným stravováním. Naše tělo potřebuje dostatek čerstvé zeleniny i ovoce. Na talíři by vám pravidelně neměla chybět například zelená nebo tmavě žlutá zelenina.

Co by nemělo chybět na vašem talíři?

  • zelí
  • brokolice
  • celer
  • sladké brambory
  • dýně
  • celozrnné produkty
  • hnědá rýže 

Ochranné účinky mají i potraviny, bohaté na karoteny a antioxidanty. Některé potraviny je však naopak vhodné omezit. Řeč je o červeném mase, uzeninách, výrobcích z bílé mouky či sladkostech. Tělu výrazně napomáhá eliminace nadbytečného příjmu tuků a cukrů. Důležitá je však i samotná příprava potravin. Nevhodné je zejména smažení na tucích či grilování. Dávejte pozor i na to, abyste přijímali dostatek vitaminu C i E, vápníku či selenu.

Podporujte správnou činnost střev 

Je důležité podporovat dobré trávení i správnou činnost střev. V tlustém střevě člověka žije nespočet rozličných živých mikroorgaismů a mnohé z nich příznivě ovlivňují vnitřní prostředí střev. Takzvaná probiotika podporují zdraví sliznice střev, přirozený metabolismus, hojící procesy, ochranu před škodlivými látkami a celkovou obranyschopnost těla. Najdeme je v některých mléčných výrobcích.

Neméně důležitá je i vláknina, která podporuje peristaltiku střev a zároveň představuje potravu pro probiotika. Kromě toho změkčuje stolici a urychluje její průchod střevy. Tak přispívá k pravidelnému vylučování a předchází zácpě i dalším střevním potížím. Nedostatek potravy, bohaté na vitamíny a vlákninu, výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Dostatečně se hýbejte

Dostatečný pohyb v kombinaci se zdravou stravou dokáže udržet tělo v dobré kondici. Prospívá našim kostem a svalům, srdci i plicím, podporuje metabolismus a dobrou službu dělá i střevům. Bez dostatečného pohybu totiž trvá průchod potravy trávicím traktem mnohem delší dobu. Střevo tak může být delší dobu vystaveno různým škodlivým látkám. Pohybovým aktivitám bychom měli věnovat alespoň 30 minut denně. Vhodná je procházka i cyklistika. 

Znáte svůj zdravotní stav?

Vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva mají osoby, u kterých se v rodině toto onemocnění už vyskytlo. V takovém případě má prevence ještě větší význam. Vhodné je pravidelné testování se na skryté krvácení ve stolici. Naprostou samozřejmostí by měly být pravidelné návštěvy u lékaře. Důležité je nepřehlížet změny zdravotního stavu a zejména trávení. Nezanedbávejte léčbu trávicích či střevních potíží a onemocnění, například polypů na střevech.

Důležitá je i psychohygiena

Prevence téměř všech onemocnění v sobě nezahrnuje jen udržování a podporu fyzického zdraví, ale i toho psychického. Je důležité se nacházet v psychické pohodě, být výkonný a odolný vůči stresu. Dlouhodobý stres je totiž velkým ničitelem zdraví a může napáchat mnoho škod. Negativně působí na metabolické procesy i trávicí či imunitní systém. Snažte se ho proto lépe zvládat nebo se co nejvíce vyhýbejte stresovým situacím. Největší záludnost rakoviny žaludku. Jak poznáte, že jste onemocněli právě vy? Pslai jsme zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu