Most - Společný tým fotbalových žen Baníku Souš a SK Ervěnice-Jirkov odehrál poslední mistrovské utkání soutěže na domácí půdě s týmem z Kladna – Baník Švermov a vítězstvím v poměru 4:1 (poločas 1:1 – brankami Polívkové 2, Lukešové a Tóthové) uzavřel tak úspěšně sezónu 2018/19.

Ženy sdruženého týmu vstoupily do jarních bojů o mistrovské body s dvoubodovým náskokem právě před soupeřem z Kladna. Do konce základní části odehrály fotbalistky tři zápasy a ze všech odešly jako vítězky. Poté se tabulka rozdělila na dvě poloviny – první čtyři týmy hrály o vítězství ve skupině a o postup do barážových bojů o postup do České fotbalové ligy žen (ČFL). Ostatní týmy pak hrály o konečné pořadí ve skupině. Díky plnému bodovému zisku si hráčky Souše/Ervěnic-Jirkova vytvořily do nadstavbové části velice slibný náskok 8 bodů – celkem v základní části soutěže získaly 33 bodů za 11 vítězství a pouze jedenkrát odešly jako poražené (po domácí prohře právě se Švermovem). I skóre bylo velice kladné – 57 vstřelených branek proti 12 obdrženým.

Po odehrání základní části soutěže se o prvenství ve skupině utkaly čtyři týmy – Souš/Ervěnice, Švermov, Mělník a Pavlíkov (vítěz minulého ročníku). Hrálo se systémem každý s každým (doma – venku), každý tým čekalo 6 zápasů, hrálo se tedy o 18 bodů. Do další fáze se počítaly body získané v základní části. I nadstavbová část se nesla ve znamení úspěchu sdruženého týmu. Díky náskoku ze základní části a plnému bodovému zisku v prvních 3 kolech (Pavlíkov 2:1, Mělník 5:1 a Švermov 3:1) rozhodly hráčky sdruženého týmu již v polovině nadstavbové části o svém vítězství v tomto soutěžním ročníku. Zbývající tři utkání tak mohly odehrát v poklidu. Ženy Souše/Ervěnic celkem 5x zvítězily a jedenkrát prohrály (v Mělníku 1:0). Celková bilance v soutěžním ročníku se zastavila na zisku 48 bodů za 16 vítězství a 2 porážky – skóre 75:18. Druhý Mělník skončil s dvanáctibodovou ztrátou.

Kádr žen, který nastoupil v jarních mistrovských utkáních:

Flachsová, Králová (K), Mašlová, Plochá, Novotná, Lukešová, Tóthová, Svobodníková, Polívková, Šimonková, Myslíková, Bečáková, Antalová, Hejduková, Nováková, Kolomazníková, Jungová, Ščevíková a Dojáčková.

Z důvodu zranění nenastoupila do jarních bojů brankářka Vaňáčová.

Vedoucí: Hausdorfová Anna; Trenéři: Giampaoli Karel, Chlad Ondřej a Dojáčková Petra.

1106fotbal2

Trenéři sdruženého týmu hodnotili jarní část soutěže: Jako první tým v ženských divizních soutěžích jsme dokázali, že i tento projekt má ve fotbalové rodině své místo. Tým si „sedl“, tak jsme již nemuseli pracovat na sehrání. V rámci zimní přípravy jsme měli trochu obavy, protože jsme se potýkali se nemocemi a zraněními a odehráli jsme pouze jediné přípravné utkání s Chyší. K tomu nás opustily tři zkušené hráčky, dvě odešly do druholigového týmu a naše kanonýrka Podaná začala svou další životní etapu v Pardubicích. Do týmu se vrátila Šimonková po delší rekonvalescenci a tým posílila Kolomazníková z Teplic. Místo dlouhodobě zraněné Vaňáčové se mezi tři tyče postavila útočnice Flachsová a byla výraznou oporou týmu. Celý tým působil kompaktně, kdy opory týmu (i s ligovými zkušenostmi) byly doplňovány bojovností mladších hráček. Velice nás těší, že o dámskou kopanou začala mít zájem i děvčata, která můžeme zapojovat do týmu žáků a přípravek. Mládež je jednoznačně základem rozvoje klubu.

Je i příjemné, kolik lidí nám přálo úspěch vzhledem k počátečním problémům a komplikacím na začátku našeho společného projektu. A jim jsme museli vysvětlit i to, že jsme i přes

jednoznačné vítězství ve skupině nepostoupili do vyšší soutěže. Zástupci Fotbalové asociace nám nabídli přímý postup, protože vítěz jiné skupiny divize odmítl sehrát barážový dvojzápas o postup. Bohužel v té době nebylo fotbalovými právníky potvrzeno, jestli může sdružený tým startovat ve vyšší soutěži. Zároveň fotbalové řády jsou nekompromisní i v tom smyslu, že týmy v ČFL musí mít alespoň jedno dívčí družstvo a to jsme ani jeden ze sdružených týmů neměli. Řády také určují i vysokou finanční kompenzaci za nesplnění této podmínky, což by zatížilo i tak napjatý rozpočet sportovního klubu. Ale je nutné to brát jako další výzvu – nejen bojovat o soutěžní body, ale získat děvčata ke kopané.

V závěru bychom chtěli jako realizační tým poděkovat nejen všem hráčkám a fanouškům, ale také zástupcům vedení obou klubů (Baníku Souš a Ervěnic-Jirkova) a ženské části Fotbalové asociace v Praze, že umožnili tento průkopnický krok v ženské kopané. Podzimní prvenství jsme věnovali klubu SK Ervěnice-Jirkov k jejich výročí 120 let od zápisu na fotbalovou mapu a jarní vítězství jsme chtěli věnovat Baníku Souš, který letos oslaví stoleté výročí od založení (21. září), což se nám podařilo.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru