GJW Praha klesl zisk na 63,5 milionu Kč, tržby vzrostly

GJW Praha klesl zisk na 63,5 milionu Kč, tržby vzrostly

11.6. - Stavební firmě GJW Praha, která se zabývá především výstavbou a modernizací železničních tratí, loni klesl čistý zisk meziročně o 0,9 procenta na 63,45 milionu Kč. Tržby jí vzrostly o 46 procent na 1,34 miliardy Kč. Firma to uvedla ve výroční zprávě ve Sbírce listin. Vyšší tržby měla jen v roce 2015.

„Náš hlavní předmět podnikání, tedy odbor dopravního stavitelství, kopíruje hospodářství jako celek a nesl se ve znamení stabilního mírného růstu trhu. Zdá se, že tento vývoj by mohl pokračovat i v dalších letech. Tento trend pomalu následuje i zvyšující se cenová úroveň našich zakázek,“ uvedl ve zprávě generální ředitel společnosti Milan Koudelka. Negativem je podle něj nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovníků, což vede ke zvýšenému tlaku na růst mzdových nákladů.

Mezi největší projekty firmy v uplynulém roce patřily optimalizace tratí Český Těšín - Dětmarovice a Beroun - Králův Dvůr nebo oprava trati Týniště nad Orlicí - Broumov. Z menších tratí to byly oprava úseků Lysá nad Labem - Kostomlaty, odbočka Balabenka - Horní Počernice nebo Praha-Bubny - Praha-Veleslavín.

Firma loni také začala opravovat nádražní budovy v majetku Správy železniční dopravní cesty. Získala zakázky například na budovy v Nelahozevsi a na zastávce Černošice-Mokropsy.

Firma GJW Praha vznikla v roce 1991 spojením kapacit podnikatelů Františka Glosera a Ferdinanda Jakubce s německou firmou Leonhard Weiss Göppingen. Od roku 1998 má v GJW majetkovou účast i Eurovia. Společnost dlouhodobě působí také na slovenském, polském a německém trhu. Na konci loňského roku v ní pracovalo 242 zaměstnanců, meziročně o 42 procent více.

(čtk)

Foto: Jiří Erben / Wikimedia Commons

spinner