Smuteční síň, hasičská zbrojnice. Prohlédněte si stavby, které bojují o Českou cenu za architekturu

d3D, INS, smuteční síň v Broumově.

d3D, INS, smuteční síň v Broumově. Zdroj: Pavel Rydlo

Atelier 6, AIR, rodinný dům v Blatnici pdo svatým Antonínkem.
Atelier 111 architekti, Rodinný dům v Litvínovicích.
boq architekti, Technologický dvůr v Českých Budějovicích.
a1 architects, Usedlost Maneschiwitz.
VYŠEHRAD atelier, Vila severně od Prahy.
34
Fotogalerie

O prestižní architektonické ocenění Česká cena za architekturu bojuje 34 staveb z celého Česka. Do užší nominace vybírala objekty mezinárodní odborná porota z celkem 168 přihlášených projektů. 

Mezi autory nominovaných staveb jsou jak etablované ateliéry, tak i veřejnosti méně známí tvůrci. Atelier Ondřeje Tučka zaujal porotu v letošním ročníku hned dvěma přihlášenými stavbami (Rekonstrukce Pavilonu A, Startovací rampa BMX).

Uspěli také tři (nejen) loňští finalisté. Atelier ADR se letos dostal mezi nominované s realizací pivovaru Hostivar H2 autorů Petra Koláře a Aleše Lapky. Zástupce má i letos rovněž atelier Stempel & Tesař architekti – Dům se šikmou střechou2.

S roční přestávkou se mezi nominovaná díla dostala i realizace atelieru CHYBIK+KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS (finalista ČCA 2017) – Městský dům v Brně. Úspěch u poroty slaví také vítěz prvního ročníku ČCA atelier Petra Stolína, tentokrát s realizací Mateřské školy v Nové Rudě.

Nejvíce realizací je v Praze, dohromady dvanáct. Dalších pět se nachází ve Středočeském kraji. Ostatní kraje pak jsou zastoupeny pestře, avšak s jednotlivými díly.

Mezi porotou vybranými stavbami jsou rovnoměrně zastoupeny investice z veřejných zdrojů (17) a soukromé. Čtyři realizace přitom vzešly z architektonické soutěže s potvrzením regulérnosti od České komory architektů.

Jméno držitele Hlavní ceny i ostatních finalistů se veřejnost dozví 14. listopadu 2019 na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín.