Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Český rozhlasový horor zvítězil v Bukurešti

    Český rozhlas zvítězil v binaurální kategorii na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Grand Prix Nova v Bukurešti s adaptací hororové povídky Miloše Urbana s názvem To strašný kouzlo podzimu. Cenu na místě převzala dramaturgyně titulu a vedoucí Tvůrčí skupiny Drama a literatura Kateřina Rathouská.

    Cenu v Bukurešti převzala dramaturgyně titulu a vedoucí Tvůrčí skupiny Drama a literatura Kateřina Rathouská. Foto Khalil Baalbaki

    Inscenace podle ní porotu zaujala jednak svým napínavým příběhem a jeho stavbou, jednak zpracováním, které kombinuje natáčení v terénu, využití filmové techniky a binaurální hlavy. Celý tým má z ocenění na této prestižní přehlídce velkou radost, uvedla vedoucí Tvůrčí skupiny Drama a literatura Českého rozhlasu Kateřina Rathouská.

    V krátké story se studentka (Tereza Dočkalová) sejde se svým spolužákem (Jan Nedbal) a společně na videokameru natáčejí výpověď o jeho strašném zážitku. Mladík vzal kamarádku Renku (Šárka Vaculíková) na výlet. Ten se však brzy změnil v hotové peklo, které nezpůsobilo jen výrazné zhoršení počasí. Svou roli sehrála třeba i tajemná socha z altánku.

    Protože se podstatná část děje odehrává v lese a ve zchátralé chatce, natáčelo se v exteriérech tak trochu filmovým způsobem, podobně jako mystifikační snímek Záhada Blair Witch. Některé pasáže byly navíc snímány i tzv. binaurální hlavou se speciálními mikrofony v uších. Výsledkem je zvukově barvitá, možná až děsivá nahrávka, kterou je nejlepší poslouchat na sluchátka, ideálně ve tmě.

    Natáčelo se v exteriérech a některé pasáže byly snímány tzv. binaurální hlavou se speciálními mikrofony v uších. Foto archiv Ondřeje Gáška

    Dramaturgyně Kateřina Rathouská bude úspěšný horor prezentovat také na letošním ročníku Šrámkovy Sobotky. Ač všichni tvrdíme, že to neděláme pro ocenění a první místa, tak nás toto vítězství samozřejmě moc a moc těší. Dodá nám energii pro další práci s tímto technologicky náročným tvarem. Každý text není vhodný pro binaurální zpracování, i realizační tým to má při výrobě složitější. Lepší načasování pro vítězství jsme si nemohli přát, neboť právě v tomto týdnu probíhá Quadrienale, kde Český rozhlas Vltava prezentuje další hru natočenou binaurální technologií a lidé si ji tam budou moci poslechnout, jedná se o Spánkové křídlo, dodala ředitelka Výroby Českého rozhlasu Kateřina Konopásková.

    Inscenace je k poslechu zde.

    • Autor:
    • Publikováno: 11. června 2019

    Komentáře k článku: Český rozhlasový horor zvítězil v Bukurešti

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,