Chtěly bychom zbombit celý dům: Skupina Comunite Fresca sní o velkých projektech

11. červen 2019

Marie Štindlová, Markéta Filipová a Dana Balážová tvoří fresky od velikosti dlaně až po padesátimetrové realizace ve veřejném prostoru. Řada prací Comunite Fresca je v soukromých interiérech, ale potkat je můžete i v podchodech, na komínech nebo na zdech domů. Jak fresky nominované do finále Ceny Jindřicha Chalupeckého vznikají?

„Snažíme se držet tradičních technologií fresky. Malujeme pigmenty do mokré omítky, ale používáme většinou už namíchané směsi štuku. V téhle oblasti se chceme se zlepšit. Jsme v kontaktu s restaurátory, od kterých se učíme správně samy hasit vápno a tak dále,“ popisuje trio, které při tvorbě fresky nemá jasně rozdělené funkce, všechny prý dělají všechno.

Na nástěnné obrazy od Comunite Fresca narazíte třeba v kavárně a galerii Měsíc ve dne v Českých Budějovicích, na komíně ve Vraném nad Vltavou, v pražské jídelně Kuchařek bez domova nebo v kulturním prostoru Nástupiště v Topolčanech na Slovensku. Jejich vizuální jazyk vzniká kolektivně a míchá konkrétní s abstraktním.

Marie Štindlová, Dana Balážová a Markéta Filipová tvoří Comunite Fresca

„Díky freskám se potkáváme s řadou různých lidí. Obecně nás zajímá, co se děje ve světě okolo nás,“ říkají Comunite Fresca s tím, že se pohybují v aktivistickém prostředí a sdílí zájem o životní prostředí a sociální problémy. Vedle toho, že chodí na demonstrace, se rozhodly aktivisticky pojmout i svoji práci pro závěrečnou výstavu Ceny Jindřicha Chalupeckého. Poslechněte si, jaké mají plány.

Jaká je trvanlivost fresek Comunite Fresca? Jak pojmou výstavu v rámci Ceny Jindřicha Chalupeckého? A jak vznikala freska pro kuchyni Kuchařek bez domova?

Cena Jindřicha Chalupeckého je prestižní české ocenění pro mladé umělce do 35 let. Finalisté se během roku pod hlavičkou CJCH prezentují na řadě veřejných programů a diskusí. Vše pak vrcholí podzimní výstavou a následně udílením ceny. Finalisté dostávají finanční příspěvek na výstavní projekt a vítěz vedle finanční podpory získá rezidenční umělecký pobyt v zahraničí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.