Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Uhrin a spol. chválí tým i Schicka. A postup? Rozhodne se v zápasech s Kosovem

Tři zápasy, šest bodů a zatím druhé místo ve skupině, z něhož vede cesta na EURO. Tak si stojí fotbalová reprezentace, která pod koučem Jaroslavem Šilhavým začíná vystrkovat drápky. Po výprasku 0:5 s Anglií nyní doma dokázala porazit 2:1 Bulharsko a 3:0 Černou Horu a progres se líbí i zkušeným trenérům. Velkou chválu od nich slyšel především Patrik Schick.

"V Olomouci jsme byli lepší, krásný gól dal Jankto a výborný byl opět Schick. Černá Hora byla dynamičtější, měli rychlé nohy, ale přesto jsme vyhráli. Nebyl to super výkon, ale zasloužené vítězství a blahopřeji Jardovi Šilhavému," popsal své pocity Petr Uličný, který zápas sledoval na stadionu společně s Karlem Brücknerem. Pak se ještě vrátil ke střetnutí s Bulharskem. "V něm jsme mohli vyhrát hodně, ale také to nakonec mohla být remíza."

Dušan Uhrin ocenil, že trenér Šilhavý postavil na oba zápasy stejnou sestavu. "Ti kluci se musejí sehrát, a když se sestava často mění, tak je to pak na hře vidět," vysvětlil muž, který dovedl český výběr ke stříbru na EURU 1996, ale vedl i národní tým Kuvajtu.

"V prvním utkání s Bulharskem kluci hráli lépe, vytvořili si daleko víc brankových příležitostí, ale zase neměli to štěstí jako ve druhém zápase s Černou Horou. Tam pak bylo vidět, že hrají hlavně na vítězství. Oba ti soupeři, hlavně Bulhaři, ale nebyli tak silní. I když jednotlivci v týmu Černé Hory byli vynikající, lepší než naši. Tady rozhodla taktika, protože oni nebyli na výši jako tým," zhodnotil uplynulé zápasy.

František Cipro hovořil o důležitosti zápasů. "Výsledkově výborné. Bylo důležité do toho roku takhle vstoupit. I ten herní projev byl daleko lepší než v poslední době, je vidět posun dopředu. Vypadá to, že se našly základní kameny reprezentace, až přijdou ještě nějací ti zranění, tak by ten mančaft mohl vypadat dobře," vysvětloval svůj pohled na tým bývalý hráč a trenér, jehož kariéra je spjatá hlavně se Slavií.

"Ale musíme brát taky v potaz kvalitu soupeře. Bulhaři mě hrozně zklamali a Černá Hora... Kosovo bude asi zajímavější, ale kvalitní soupeři v Evropě jsou jiní. Takže s tou euforií bych byl opatrnější."

A když jsme za stavu 2:0 s Černou Horou spíš čekali, jak soupeř odpoví, a nedorazili ho? "Tam jsme se spíš soustředili, abychom nedostali gól. Jsou to Balkánci, s míčem vynikající, ale po taktické stránce je to s nimi už horší, organizací hry je přehrajete," vysvětloval Cipro.

Ódy na Schicka

Všichni tři vyzdvihli Patrika Schicka jako mimořádného hráče. "Takovýho hroťáka, jako je Schick, bychom v Olomouci potřebovali – to je hráč podle mého gusta. Je třeba vybírat hráče podle momentální formy, i když v klubu třeba moc nehraje," konstatoval Uličný.

"V obou zápasech zahrál výborně, rozhodoval," dodal Uhrin. A na argument, že dřív se do reprezentace hráči, kteří v klubech moc nehráli, nepovolávali, protože neměli herní praxi, odpověděl zkušený kouč jasně. "Tady to mělo opačný efekt – bylo na něm vidět, jak je hladový."

I Cipro vidí Schicka jako mimořádného hráče, a i když v týmu, stejně jako Jankto, nedostává tolik příležitostí hrát, tady se ukázal výborně. "Ono je taky důležité, jakou máte v klubu konkurenci. Oni sice moc nekopou, ale v jakých klubech? Trénovat a hrát, sice málo, ale za AS Řím, to je o něčem jiném než být třeba… nechci jmenovat. Schick je opravdu mimořádný fotbalista a to, že tam má v Římě takovouhle konkurenci… teprve se uvidí, talent to je," uzavřel téma Schick.

O postup s Kosovem

Víra v postup ze druhého místa v tabulce je velká i mezi dotázanými kouči. "Anglie je velmi silná, ta si to první místo pohlídá. My musíme porazit Kosovo, věřím, že půjdeme z druhého místa," tvrdí Uličný.

Uhrin zůstává opatrnější. "Ještě je hodně utkání, zatím je důležité, že jsme druzí – to mužstvu po psychické stránce hodně pomůže. Hráči si teď věří a to je důležité. Rozhodnou zápasy venku v Černé Hoře a Kosovu, s tím se asi popereme o to druhé místo. Důležité budou body, které přivezeme zvenčí," tvrdí.

I Cipro to vidí na boj o druhou příčku s Kosovem. "S tím to budou rozhodující zápasy. Kosovo mě hodně překvapilo. Já jsem si sice myslel, že to bude Bulharsko, ale to mě naopak hodně zklamalo," uzavřel debatu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články