Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Policie navrhla obžalovat 26 lidí v kauze ROP Severozápad, mezi nimi i bývalé hejtmany

Česko

  14:17
Praha - Policie navrhla obžalovat 26 lidí v kauze ROP Severozápad, ve které čelí obvinění například severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný. Dnes to uvedl server Seznam Zprávy. O návrhu nyní rozhodne státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Tomáš Minx. Kauza se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Bývala hejtmanka ústeckého kraje Jana Vaňhová. foto: MAFRA

„Mohu potvrdit, že policejní orgán ukončil vyšetřování a státnímu zástupci předal spisový materiál s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl pro server Minx, který případ dozoruje. 

Obvinění podle vyšetřovatelů ovlivňovali, kdo dostane dotace z Evropské unie, jsou stíháni kvůli poškození finančních zájmů EU, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účasti na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení.

Policie skončila vyšetřování po dvou a půl letech, podle Seznamu má spis zhruba 40 tisíc stran. Jeden z obviněných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, s policií spolupracuje. Seznam uvedl, že podle Kušnierze ovlivňovali rozdělování dotací zejména Novák s Ježkem. Ježek podle serveru odmítá tvrzení, že bývalému řediteli dotačního úřadu dával nějaké pokyny.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!