Zavřít reklamu

Možná si pamatujete na známou osobnost z jablečné společnosti, Bruce Sewella. Ten pracoval pro Apple od roku 2009 do roku 2017 na pozici hlavního právníka a člena generální rady společnosti. V roce 2017 však odešel do důchodu a jeho místo zaplnila Katherine Adams, která zde pracuje doteď. Avšak to, že je nyní Bruce Sewell v důchodu neznamená, že by se nikterak nezapojoval do rozhovorů v médiích. Například tento měsíc jsme se dočkali rozhovoru na Kolumbijské univerzitě pro portál CNBC, ve kterém Sewell vzpomíná na časy strávené v Applu či spolupráci s Timem Cookem.

Mezi nejzajímavější část rozhovoru bezesporu patří pasáž o vyjednávání jablečné společnosti s Googlem. Pokud se v Safari pokusíte něco vyhledat, tak hledání probíhá právě přes Google. Možná si to neuvědomujete, ale právě Google je přímým konkurentem jablečné společnosti. Jak je tedy možné, že tento vyhledávač zůstal i nadále výchozím vyhledávačem v iOS? Odpověď je jednoduchá – dostatek peněz. Sewell, Tim Cook a Eddy Cue se po dobu čtyř měsíců intenzivně scházeli s CEO Google, Sundarem Pichaiem, aby mohli uzavřít dohodu. Sewell popisuje vyjednávání s Googlem na tohle téma jako nekonečný proces:

„Jednání s Googlem ohledně vyhledávání trvalo asi čtyři měsíce. S výkonným ředitelem Googlu jsme se scházeli opravdu každý den. Jeden den jsme se scházeli v Googlu, jindy zase v Applu. Tady si můžete všimnout, jakým způsobem vás dokáží tato jednání úplně oškubat o všechen čas,“ řekl Bruce Sewell.

Možná se tedy ptáte, kolik dolarů musel Google jablečné společnosti zaplatit, aby si v operačních systémech udržel své místo výchozího vyhledávače. Bohužel, ani jedna ze společností se s veřejností nepodělila o to, na kolik tento „obchod“ vyšel. Minulý rok v září jsme se však dočkali od společnosti Goldman Sachs velmi zajímavého odhadu. Google měl podle všeho zaplatit Applu devět miliard dolarů za to, aby zůstal výchozím vyhledávačem. Nutno však podotknout, že Google platí Applu podobnou částku každý rok.

Jelikož rozhovor probíhal na Kolumbijské univerzitě, tak přišla řada i na studenty. Sewell studentům předal cenné zkušenosti a povyprávěl se o tom, jaké je vést tým čítající 600 členů, společně s rozpočtem, který mnohdy dosahoval až 1 miliardy dolarů. Mimo jiné jsme se také dozvěděli o tom, jaké to bylo pracovat s nynějším výkonným ředitelem jablečné společnosti, Timem Cookem. Bruce také zavzpomínal na svůj plán odchodu z Applu. Když o něm napsal Timovi Cookovi, tak údajně na odpověď čekal dlouhých pět dnů:

„Tim je ve svém pracovním plánu trochu šílený,“ sdělil Bruce Sewell.

Celý rozhovor je k dispozici na YouTube a můžete se na něj podívat níže:

bruce_Sewell_univerzita_fb

Dnes nejčtenější

.