Podnikatelé i bývalí hejtmani. Policie navrhla v kauze ROP Severozápad obžalovat 26 lidí

Policie navrhla obžalovat 26 lidí v kauze ROP Severozápad, ve které čelí obvinění například severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný. V úterý to uvedl server Seznam Zprávy. O návrhu nyní rozhodne státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Tomáš Minx. Kauza se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Novák míří k výslechu v kauze ROP Severozápad v doprovodu obhájce Julia Kramariče.

Alexandr Novák | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Mohu potvrdit, že policejní orgán ukončil vyšetřování a státnímu zástupci předal spisový materiál s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl pro server Seznam Zprávy Minx, který případ dozoruje.

Obvinění podle vyšetřovatelů ovlivňovali, kdo dostane dotace z Evropské unie, jsou stíháni kvůli poškození finančních zájmů EU, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účasti na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení.

Policie skončila vyšetřování po dvou a půl letech, podle serveru má spis zhruba 40 000 stran. Jeden z obviněných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, s policií spolupracuje.

Seznam uvedl, že podle Kušnierze ovlivňovali rozdělování dotací zejména Novák s Ježkem. Ježek podle serveru odmítá tvrzení, že bývalému řediteli dotačního úřadu dával nějaké pokyny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme