Ministryně financí Alena Schillerová chce zdanit výhry z loterií

Ministryně financí Alena Schillerová chce zdanit výhry z loterií Zdroj: ČTK

Jan Řehola: Zdanit výhry ze sázek a loterií je absurdní. Návrh zákona nikdo neviděl a patrně ani neexistuje

Plán ministryně financí Aleny Schillerové zdanit výhry z loterií a kursových sázek vyvolal velký rozruch nejen mezi hráči, ale i mezi loterijními společnostmi. Předpokládaný daňový výnos až 3,5 miliardy korun ročně znalci prostředí považují za nereálný. Podle Jana Řeholy z Institutu pro regulaci hazardních her by totiž následoval odliv hráčů do šedé zóny a stát by od nich nezískal ani korunu. Navíc Česká republika by se ocitla v unikátní situaci, daň z výher z loterií se totiž v okolních zemích (s výjimkou Polska pro vybrané hry) neplatí.

Co říkáte na záměr ministryně financí Aleny Schillerové zdanit výhry z loterií nebo kursového sázení nad 100 tisíc korun?

Jsem hluboce přesvědčen o tom, že je tento návrh zákona zcela absurdní. Drtivá většina sázkařů na hazardních hrách nevydělává. Chtít po hráči, který jednou za čas vyhraje, daň ze zisku, bez toho, aby si do své bilance mohl započítat své předchozí nevýherní sázky, je přinejmenším nemorální.

Po mediálním rozruchu, který způsobil její návrh, ministryně financí upřesnila, že by se zdanění týkalo jen čistých výher. Chápu tedy správně, že v případě, kdyby někdo vsadil 100 tisíc korun na sportovní utkání s kurzem 1,99 a vyhrál tak 199 tisíc korun, neplatil by ze své výhry žádnou daň?

Pravda je taková, že to v současnosti nejspíše neví ani ministerstvo financí. Návrh zákona totiž nikdo neviděl a pravděpodobně dokonce ani neexistuje, a to přesto, že byl už schválen vládou. Zákon neprošel připomínkovým řízením, nezabývala se jím Legislativní rada vlády, neexistuje žádné zhodnocení stávajícího stavu a možných dopadů, dokonce neexistuje ani důvodová zpráva. Nemyslím si, že by měly být takovým způsobem uváděny do právního řádu nové zákony. Zvláště pak pokud ukládají občanům povinnost platit nové daně.

Ministryně financí si od zdanění výher z loterií a sázek slibuje roční příjem do rozpočtu až 3,5 miliardy korun. Je to vůbec reálné, nebo kolik odhadujete vy?

Tento odhad je zcela nereálný. Na základě exaktních dat, které máme přímo od provozovatelů hazardních her, víme, že to bude méně než miliarda. Pokud se v konečném návrhu budou zdaňovat skutečně pouze čisté výhry nad 100 tisíc korun, pak to budou nižší stovky milionů. Podstatné však je, že celková bilance pro státní rozpočet bude záporná, protože hráči pod tíhou nové daně a souvisejících povinností přesunou své hraní tam, kde jim nikdo 15 procent z výher strhávat nebude. Stát tak přijde o mnohem více na dani, kterou vybírá od provozovatelů hazardních her, než kolik vybere na nové dani od hráčů.  

Touto novou daní by byla postižena i státní loterie Účtenkovka, která se už nyní potýká s výrazným poklesem zájmu. Nebylo by zdanění výher pro ni ranou do vazu?

Pravděpodobně ano. Možná je dobře, že si stát sám na sobě vyzkouší, že neustále přicházet s novými nápady, jak odradit hráče od účasti na loteriích, není nejlepší způsob, jak je propagovat.   

Sektor hazardu už nyní podléhá poměrně přísné státní regulaci. Nepovede toto opatření k přesunu části hazardu do nelegální nebo šedé zóny, ze které by stát neměl vůbec nic?

Žádný hráč nebude chtít platit 15procentní daň, kterou si chce stát odloupnout z jeho výhry. Bude tedy hledat všechny způsoby, jak se této dani vyhnout, včetně možnosti hrát u nelegálních provozovatelů. Tam mu totiž žádnou daň srážet nebudou. Stát tak hráče vlastně vyhání do nelegální zóny, kde nejsou chráněni, kde neexistují sebeomezující limity, registrace, garance výplaty výher. Pokud hráči do této zóny odejdou, úroveň jejich ochrany se sníží a stát z jejich hraní nebude mít ani korunu. Co ale bude mít, to budou zvýšené náklady spojené s potíráním nelegální nabídky a honěním těch, kteří se budou chtít nové dani vyhnout. Pokud tento návrh schválí poslanecká sněmovna, prohrají skutečně všichni. Hráči, provozovatelé i stát.   

Jak jsou na tom se zdaněním výher země okolo České republiky?

Z okolních zemí má určitou formu daně z výher jen Polsko, a to jen pro vybrané druhy her. A platí za to vysokou cenu. Podle dostupných studií se v Polsku více než 70 procent všech sázek uskuteční u nelegálních provozovatelů. Polské ministerstvo financí k dnešnímu dni eviduje 6800 webových stránek s nabídkou nelegálních online hazardních her, které jsou zaměřeny na polské občany. Tohle skutečně není příklad, který bychom měli následovat. A to dokonce ani Polsko nezavedlo daň z výher plošně pro všechny druhy her, jak navrhujeme u nás. Jak napsalo české ministerstvo financí do analýzy, kterou k tomuto tématu zpracovávalo v roce 2015, model plošného zdanění výher neaplikuje žádná země Evropské unie. Když jsme u této veřejně dostupné analýzy, není bez zajímavosti, že její hlavní závěr zni: „Srážková daň pro hazardní hry je s ohledem na svoji konstrukci téměř nerealizovatelná a nelze čekat pozitivní dopad na příjmy veřejných rozpočtů“. Těžko říci, co se od té doby změnilo.

Myslíte, že zákon o zdanění výher nakonec skutečně projde? Jakou šanci na úspěch mu dáváte?

Pokud bych to měl hodnotit z pohledu logiky, řekl bych, že moc šancí na schválení mít nemůže. Když si ale uvědomím, že jde o návrh, který už na svém jednání schválila vláda, mající většinou podporou v parlamentu, tolik šancí na zvrat už nevidím. Nezbývá než doufat, že u poslanců nakonec přeci jen zvítězí zdravý rozum.