Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hrdina! Voják Tomáš vytahal z Blanice tonoucí rodinu: Tatínkovi už pomoct nemohl

Voják Tomáš vytahal z Blanice (ilustrační foto) tonoucí rodinu: Tatínkovi už pomoct nemohl
Voják Tomáš vytahal z Blanice (ilustrační foto) tonoucí rodinu: Tatínkovi už pomoct nemohl  (Autor: Aktu.cz, Pavel Ryšlink)
Autor: chal - 
11. června 2019
20:02

Nedělní neštěstí na řece Blanici na Písecku, kdy se při záchraně tonoucích dětí utopil jejich otec, mohlo být mnohem tragičtější. V kritickou chvíli ale naštěstí zasáhl četař Tomáš, který byl tou dobou nedaleko, a zachránil alespoň děti a jejich matku. Tomáš se však jako hrdina necítí. „Přijde mi to jako samozřejmost,“ říká zachránce.

Svítilo slunce, voda byla teplá, měl to být krásný den. Koupání u jezu U Karáska na řece Blanici na Písecku se ale pro dvě děti a jejich rodiče během sekundy změnilo v boj o život. Děti se začaly topit a stejně tak i rodiče, kteří pro ně skočili.

Na poli vedle řeky naštěstí zrovna traktorem obracel seno voják z povolání, četař Tomáš N., který slouží v Táboře u 53. pluku průzkumu a elektronického boje. Tomáš vzal z traktoru lano a utíkal k jezu.

„Viděl jsem tam tři osoby, které se topily v takovém vodním válci. Než jsem se stihl svléknout, skočila za nimi čtvrtá, pravděpodobně matka od těch dětí,“ řekl agentuře Aktu.cz Tomáš, který vody kolem jezu dobře zná a v minulosti tam z vody zachránil psa.

Tomáš skočil do vody a pokusil se tonoucí vytáhnout, ale smekali se mu a zachytávali se za sebe. „Houknul jsem proto na asi sedmnáctiletou holku, která stála na břehu a která patřila k nim a požádal jsem ji, ať mi hodí lano a konec nechá na břehu,“ popsal voják hektické chvíle. Tomáš pak po lanu s jedním tonoucím po druhém ručkoval na břeh. Postupně tak dostal na břeh tři lidi.

„Celou dobu jsem cítil kolem sebe plavat toho čtvrtého, ale byl takový bezvládný. Měl jsem plné ruce práce s těmi, co jasně žili. Když jsem vytáhl třetí osobu, už nevím, v jakém pořadí, tak jsem koukal, kde je ta čtvrtá. Ta plavala po proudu zády nahoru,“ sdělil hrdina Aktu.cz.

Tomáš na nic nečekal a doběhl k nejbližšímu autu, a s jeho řidičem bezvládnému muži po několika stovkách metrů nadjel. Zachránce znovu skočil do řeky a s pomocí přihlížejícího mladíka vytáhl tonoucího na břeh.

„Byl už celý fialový. Několikrát jsem do něj dýchnul, šla z něj voda a zvratky. Do příjezdu policistů jsme ho masírovali. Bohužel i záchranáři, kteří muže resuscitovali ještě tři čtvrtě hodiny po nás, konstatovali smrt utopením,“ popsal Tomáš.

Tak, jak se sám zachoval, by se podle Tomáše zachoval každý. „V jednu chvíli mi cvaklo, že kdyby tam plavaly moje děti, tak já bych chtěl, aby tohle pro ně taky někdo udělal. Přijde mi to jako samozřejmost,“ uzavřel hrdina.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání