Estébáka vyženem, hlásí demonstrace z Brna. Do toho mluvili herci

11.06.2019 21:53

Na demonstraci za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a odchod premiéra Andreje Babiše (ANO) se v Pardubicích sešly stovky lidí, účast byla početnější než před dvěma týdny, kdy pršelo. „Dnes chceme hlavně motivovat lidi k účasti na největší demonstraci za posledních 30 let na Letné, kde je plánována ještě větší účast než na poslední demonstraci na Václavském náměstí,“ řekla ČTK spolupořadatelka pardubické demonstrace a městská zastupitelka Ivana Böhmová.

Estébáka vyženem, hlásí demonstrace z Brna. Do toho mluvili herci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni Marii Benešové na Václavském náměstí. Příští se uskuteční v neděli 23.6. na Letné

Lidé se dnes sešli nejen ve velkých městech, ale také například v Chrudimi, Semilech, Lysé nad Labem, kde k lidem promluvil organizátor protestů Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. Už popáté se demonstruje také v Brně, kde se podle odhadu brněnských strážníků sešly na čtyři tisíce lidí na náměstí Svobody v Brně.

Dnešní brněnská demonstrace se poprvé koná na centrálním náměstí Svobody, kam se lidé začali scházet po 18:00. V davu bylo mnoho transparentů namířených proti Babišovi, například nápisy „Brno, Praha celá zem, Stbáka vyženem“ nebo „ANO, lžu a kradu, Babiš“ nebo „STBáky a lháře zavřít do žaláře“. Mnohde drželi účastníci akce české vlajky a v reakci na některé řečníky spontánně reagovali skandováním „Demisi, demisi!“

Na pódiu postupně vystoupí například herci Josef Polášek, Michal Dalecký či Vladimír Krátký, účastníci demonstrace si také vyslechnou nahrané vzkazy pražských herců, například Pavla Kříže, Jiřího Macháčka či Miroslava Etzlera.

Několik stovek lidí dorazilo i na českobudějovické náměstí, účastníci demonstrace žádali demisi ministryně spravedlnosti Benešové a odchod premiéra. Na akci iniciativy Milion chvilek pro demokracii vystoupili třeba ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek nebo českobudějovický zastupitel za Piráty Jan Piskač. Protestní akce podobného charakteru se dnes na jihu Čech konaly například v Prachaticích, Třeboni nebo Vodňanech.

V Karlových Varech se odpoledne sešlo asi 250 lidí. Účast na demonstracích se v tomto městě zjevně při každé další zvyšuje. Kromě obvyklých transparentů vyzývajících k demisi premiéra a „Konci vlády jedné straky“ si dnešní transparenty utahovaly i z nedávného Babišova výroku z výroční schůze Česko-německé obchodní a průmyslové komory, kde při projevu o ekologii a zemědělství prohlásil, že v Česku „chceme zase motýle“. V podvečer se protestní shromáždění očekává v Karlovarském kraji i v Sokolově.

Po šesté hodině večer se začali lidé scházet i na Masarykově náměstí v Hradci Králové. „Kromě řečníků a hudby dnes chystáme i dva happeningy. Jedním je živý nápis pro Andreje Babiše. Na fotografii mu pošleme jedno velké lidské NE. Druhým je poctivý pečivový protest, vyzvali jsme příznivce, aby napekli a rozdělili se s ostatními. Je to samozřejmě narážka na Babišovy koblihy a současně i dvojí kvalitu potravin v Evropské unii,“ řekla Právu jedna z organizátorů, Radka Hübnerová.

Na Masarykově náměstí v Jihlavě demonstrovalo za odstoupení premiéra podle odhadu až pět stovek lidí, víc než při posledním dosavadním protestu 28. května. Demonstrující zaplnili prostor mezi morovým sloupem a obchodním centrem. V davu byly české vlajky i transparenty. Jeden z nich hlásal „Jihlavě to není jedno, přijedeme na Letnou“. Právě na pražské Letné se má 23. června konat další demonstrace. V metropoli dnes žádná akce není.

Princip svěřenských fondů, do kterých premiér kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie svého holdingu Agrofert, se z pódia snažila vysvětlit jihlavská advokátka Eva Decroix. Četlo se i z rozboru advokátky Anny Dolejské, zda je Babiš jako veřejný činitel ve střetu zájmů.

I v Pardubicích se sešly stovky lidí, účast byla početnější než před dvěma týdny, kdy pršelo. „Dnes chceme hlavně motivovat lidi k účasti na největší demonstraci za posledních 30 let na Letné, kde je plánována ještě větší účast než na poslední demonstraci na Václavském náměstí,“ řekla spolupořadatelka pardubické demonstrace a městská zastupitelka Ivana Böhmová.

Na zlínském náměstí Míru se dnes sešlo zhruba 400 lidí. Někteří měli vlajky a transparenty. Hlavní transparent na pódiu byl „Demisi vlády zlodějů!“ Lidé drželi také nápisy „Nejsme ovce, Bureši!“, „Stop Babišovi!“, „Kdo chce víc, nemá nic“, „Všetci kradnú, iba ja čerpám“, „Udavači StB stydíme se za tebe“, „Bureši, Zlín si nekoupíš!“.

Minulý týden se v Praze na Václavském náměstí sešlo podle odhadů až 120 000 lidí. V Brně či Ostravě to před dvěma týdny byly tisíce lidí. Demonstrace se po republice i v Praze konají od konce dubna. Jejich účastníci chtějí odstoupení Benešové, jejíž nedávné jmenování ministryní spravedlnosti vidí jako ohrožení nezávislé justice, která vyšetřuje takzvanou kauzu Čapí hnízdo – údajný dotační podvod týkající se premiéra. Dnešní akce je svolána zhruba ve třech stovkách měst a obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…