Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie posílá miliony za pronájem stíhané firmě. Ta ji hlídá a uklízí

  0:01
Je to rarita. Detektivové z elitní Národní centrály proti organizovanému zločinu kladenskou firmu Energie už více než rok stíhají za manipulaci obří zakázky v Lánech. Jejich kolegové ze středočeské policie si přesto podle zjištění MF DNES u společnosti za 80 milionů na osm let pronajali přímo její sídlo.
Budova, kterou si policie pronajímá od stíhané firmy.

Budova, kterou si policie pronajímá od stíhané firmy. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Policisté v sídle mají laboratoře, kde zkoumají důkazy nejzávažnějších kriminálních činů. A stíhaná firma jim prostory podle smlouvy, kterou má MF DNES k dispozici, hlídá i uklízí. Společnosti v případě odsouzení podle zákona hrozí i zrušení.

Stavební firma Energie je od loňského září stíhaná za to, že podle policistů manipulovala stamilionový tendr na zpevnění břehů vodní nádrže v sídle prezidenta – v Lánech. Odposlechy zachytily, jak se její vysoce postavený manažer chlubí nejenom tím, že celý tendr sám připravuje, ale že upravuje projekt tak, aby byl o desítky milionů předražený.

Kdyby ovšem detektivové z NCOZ potřebovali ještě nějaké důkazy ze sídla firmy v Kladně, mohou se rovnou stavit také na kávu u svých kolegů. Ti se usídlili přímo na adrese, kterou Energie udává jako své hlavní sídlo. Na webu i v obchodním rejstříku. Příchozí na místě vítá obří reklama na služby dnes stíhané stavební firmy a hned vedle tabulka s logem policie a sloganem „Pomáhat a chránit“. 

Osm let za 80 milionů

MF DNES má k dispozici tři měsíce starou nájemní smlouvu, kterou s dceřinou firmou Energie uzavřelo krajské ředitelství středočeské policie. Za osm let pronájmu dvou budov policisté firmě zaplatí téměř 80 milionů korun. Stíhaná společnost se jim podle dokumentu má starat mimo jiné i o ostrahu a kamerový dohled policejních místností.

„V prostorách jsou dislokovány speciální útvary, zejména odbor kriminalistické techniky a expertiz služby kriminální policie a vyšetřování, jehož požadavky na stavebně technický stav prostor je natolik finančně náročný s odkazem na podmínky akreditace, že jakákoliv výstavba nové budovy či přestavba jiné budovy je z finančního hlediska zcela vyloučena, i za cenu minimálního nájmu,“ zdůvodňuje mluvčí středočeského policejního ředitelství Barbora Schneeweissová, proč nesídlí ve státní budově, jak je u jiných krajských policejních ředitelství běžné.

Součástí smlouvy je přitom i přesný rozpis úklidu přímo v laboratořích, kde policisté uchovávají a analyzují důkazy trestných činů.

Společnost stíhaná Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ) za závažnou kriminální činnost má podle dohody například dvakrát týdně vytírat podlahu na pracovišti daktyloskopie, kam kriminalisté posílají k analýze otisky, nebo genetiky. Jednou měsíčně dojde i na balistiku, kde si policisté od Energie vymínili luxování místnosti se sbírkou zbraní.

Dvanáct milionů ze zakázky prosazované Mynářem skončilo ve schránkové firmě

Středočeští policisté se ovšem hájí, že pronájem zdědili. První smlouvu totiž původně uzavírali už po revoluci se státním podnikem. V budově sídlí dlouhodobě a předtím, než se zavázali stíhané firmě zaplatit ze státních peněz desítky milionů, údajně neúspěšně hledali jinou budovu.

„Nejedná se o nový pronájem, pouze o aktualizaci smluvního vztahu na základě prováděné rekonstrukce, a v rámci úspor o sestěhování policejních útvarů ze dvou budov do jedné. V dané věci byl proveden průzkum trhu bez pozitivního výsledku,“ dodala mluvčí Schneeweissová.

Drtivé odposlechy

Smlouvu policisté uzavřeli s firmou Energie-nemovitostní, která se pronájmem majetku holdingu zabývá. Její mateřská firma Energie-stavební nyní čelí velmi vážným problémům. Policisté totiž dokončují vyšetřování, v němž je stíhán nejen její manažer Libor Tkadlec, ale také firma.

Ta v minulosti sponzorovala basketbalový klub ve Strakonicích, který ještě nedávno vedl šéf Lánské obory Miloš Balák. V sídle prezidenta podle předchozí analýzy MF DNES dostávaly zakázky i další sponzoři Balákova ženského basketu.

Balák navíc policistům přiznal, že když podnikal, tak s Energií spolupracoval jako subdodavatel. Zároveň však důrazně odmítá, že by se dopustil čehokoliv nelegálního.

Balák případ označuje za policejní spiknutí. „Je to lež. Pouze nepravdivá konstrukce policie,“ řekl už dříve MF DNES.

NCOZ nicméně nashromáždila odposlechy, ze kterých dle obvinění plyne, že Energie za souhlasu Baláka manipulovala stamilionovou zakázku v Lánech. Zpevnění břehů lánské nádrže se odehrávalo ve dvou etapách.

Kauza Lány

Už první etapu vyhrála Energie díky tomu, že nabídla nejnižší cenu. Se společností byly ale uzavřeny dodatky smlouvy. Nejprve v Lánech zjistili, že je třeba udělat širší cestu, než s jakou počítal projekt. Následně se přišlo na to, že bude nutné cestu o kilometr prodloužit či udělat odvodňovací žebra. Nakonec se utracené peníze vyšplhaly na téměř 100 milionů.

Detaily na odposleších

Policie ovšem nyní dokončuje vyšetřování až druhé etapy. Za tu stíhá Baláka, Energii i vedoucího provozu inženýrských staveb Energie Libora Tkadlece. Všichni měli tu „smůlu“, že tentokrát policisté průběh celé zakázky detailně monitorovali a nasadili i odposlechy. Dle dokumentů, které má MF DNES k dispozici, tak zjistili, že ještě než Hrad druhou etapu zakázky vůbec vypsal, generální ředitel Energie Zdeněk Osner se sešel s Balákem. A domluvili se, že tendr vyhraje sdružení Energie s libereckou stavební firmou Syner.

Energie si tudíž dle vyšetřovatelů „pojistila“ už i projekt. Kadlec dle policistů místo vedení Lán prakticky řídil i projektantskou firmu. A to tak, aby v zakázce vytvořila rezervu několik desítek milionů.„Nejméně Miloš Balák poskytl tomuto dodavateli informace k uvedené zakázce ještě předtím, než bylo zadávací řízení vyhlášeno, a umožnil mu nejméně prostřednictvím vedoucího provozu inženýrských staveb společnosti Energie Libora Tkadlece podílet se na přípravě projektové a zadávací dokumentace,“ uvedli policisté.

„Jsou tam věci, o kterých neví ani ředitel tady. Jsou tam úseky, který se nebudou dělat vůbec, mám tam schovaných asi 30–40 milionů nákladově,“ chlubil se Tkadlec svému spolupracovníkovi a policisté to nahráli. To, že ho fakticky řídil, policii dosvědčil i projektant.

Tkadlec se pak do policejních „štěnic“ pochlubil i s tím, že nastavil také podmínky výběrového řízení. Sdružení Energie a Syner pak skutečně vyhrálo. A Balák, kterého prezidentův kancléř Vratislav Mynář přes policejní stíhání odmítá odvolat, mu za zakázku od té doby vyplatil na 175 milionů korun.

Energie ovšem svou vinu komentovat odmítá.

„Sdělujeme, že v této fázi nebudeme nic sdělovat ani komentovat,“ reagoval na dotazy MF DNES zaslané Osnerovi právník Energie Antonín Kalina.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...