Jak zvládnout tropy ve zdraví a bez úhony?

Zdroj: Pixabay.com

Vedra udeřila i na Českou republiku, oproti loňskému roku si dala na čas. Nyní třicítky atakují teploměry a lidé vyráží houfně k vodě. Jak se ale popasovat s vysokými teplotami, když k rybníku jít nemůžete? Nebojte, ani v tomto tropickém počasí není nutné zůstávat celé dny doma v chládku, zapotřebí ale je dodržovat pár základních pravidel.

Reklama

Především pro osoby dřívějšího data narození nemusí být léto oblíbeným ročním období, avšak i v seniorském věku se dají tyto měsíce přežít a dokonce i užít.

O tom, že bychom měli v teplech hodně pít a střídmě jíst, vědí mnozí, jenže každý si pod touto radou představí něco jiného. Pitím rozhodně není myšleno pivo, káva a sladké minerálky, nejlepším nápojem je voda. Pokud vám samotná voda z kohoutku nechutná, můžete si ji ochutit plátkem citronu, pomeranče a mátou, tuto svěží kombinaci si určitě zamilujete. Ale pozor, zapomeňte na přemíru ledu, i přestože vás má pití osvěžit, rozhodně by nemělo být úplně ledové! Láhev s vhodným nápojem si s sebou přibalte i ven, a to ať už jdete k vodě, projít se do parku, na návštěvu za dětmi nebo na nákup.

Co se stravy týká, zapomeňte na těžká a smažená jídla. Ideální nejsou ani omáčky. Naopak skvělou volbou jsou zeleninové a ovocné saláty, kuřecí maso připravené na přírodno a ryby. Potraviny by vás v létě měly dobít energií, v žádném případě by vás neměly unavit.

Další důležitou kapitolou je vhodné oblečení, které musí být vzdušné. Volte tak kousky z lehkého a jednovrstvého materiálu, a to ideálně z toho přírodního. V tropech skvěle poslouží například lněné oblečení a slaměný klobouk, pokud se ale budete vydávat ven, nezapomeňte se také namazat opalovacím krémem s vysokým UV faktorem. Na procházky je vhodné vyrážet ráno nebo v podvečer, ideálním místem jsou pak parky a lavičky u vody, kde je dostatek stínu.

Zůstáváte-li doma, pak se snažte větrat jen ráno a večer, přes den mějte okna zatažená, ať už roletami nebo závěsy. Jestliže máte doma klimatizaci, pak máte vyhráno, pokud ji ale nemáte, nezoufejte, je-li u vás opravdu k nevydržení, pořiďte si levnější řešení, a to větrák. Vhodné je také v průběhu dne několikrát vlézt pod sprchu, pozor ale dejte na správnou teplotu! Začněte se sprchovat nejdříve teplejší vodou a postupně přecházejte na vlažnou. A správná teplota je důležitá i v bytě, nikdy by se venkovní a vnitřní neměla lišit o více jak 5 °C, ať nezažíváte velké teplotní šoky, což pro lidský organismus není vůbec zdravé.

A na závěr to nejdůležitější! V těchto tropech buďte stále na příjmu, respektive mějte u sebe mobilní telefon a buďte v kontaktu se svou rodinou nebo s blízkými. V případě potřeby je určitě kontaktujte.

Reklama