USGA PŘÍSNĚ TAJNÉ

PGA TOUR
USGA PŘÍSNĚ TAJNÉ

NEBYLO BY TO US OPEN bez toho věčného brblání na obtížné podmínky a nastavení hřiště, ale přesto – už na loňském turnaji v Shinnecock Hills se něco začalo měnit. Po fiasku v podobě finálového kola v roce 2004, kdy se hráči vyputtovávali z greenů až do bunkeru, a navíc na jednom z nejstarších a nejproslulejších amerických hřišť, se USGA dušovala, že v roce 2018 bude všechno jinak. Jenže namísto obrázků jásajícího Brookse Koepky držícího v rukou podruhé za sebou pohár pro šampiona se mnohým v paměti promítal film s Philem Mickelsonem. 


Šestkrát druhý a tolik po titulu toužící Phil zde mohl zkompletovat svůj kariérní Grand Slam. Místo toho na 13. jamce oběhl míček a trefil ho ještě předtím, než se zastavil a vykutálel z greenu ven. Za toto extempore mu dokonce hrozila diskvalifikace, ale později byl potrestán jen dvěma trestnými ranami. Na třinácté jamce zapsal 10 ran, celkově za kolo dokonce 81. Bylo to jen 27 let frustrace z US Open, nebo se tím snažil poslat vzkaz ostatním hráčům a naznačit, že hráči mají s USGA problémy?

OD JOHNA HUGGANA & BRIANA WACKERA

 

Za Golf Digest jsme pro vás vyzpovídali 57 lidí, kteří v golfu něco znamenají, včetně 35 hráčů, 16 vítězů majoru, kedíků, trenérů a analytiků, a poodhalili pro vás detaily tohoto rychle se zhoršujícího vztahu s řídicími orgány USGA. Vnitřní rozpory se už dostaly tak daleko, že v roce 2016 největší hvězdy dokonce zvažovaly něco do té doby naprosto nemyslitelného: bojkot US Open.

            Není za tím jen už poměrně dlouhý seznam kontroverzních momentů, které hráče popudily (zdlouhavé rozhodování ohledně Dustina Johnsona v roce 2016 v Oakmontu nebo zpustošené greeny v Chambers Bay v roce 2015, abychom jmenovali alespoň dva z mnoha). Jde také o nová pravidla platná od roku 2019, jejichž výklad a použití komentovala mnohá velká jména s takovým posměchem, že by se  Arnold Palmer zděsil.

            Když si Justin Thomas veřejně postěžoval, že komunikace s USGA moc nefunguje, asociace se do něj pustila na sociálních sítích. Později se ale omluvila a vzala zpět své obvinění, že Thomas jejím činovníkům opakovaně rušil schůzky.

Čeho se tedy dočkáme, že za pár dní začne US Open v Pebble Beach? Přinejmenším jedné změny: Mike Davis z USGA oznámil, že na žádost svého CEO se vzdal dohledu nad nastavením hřiště a nově bude tuto funkci zastávat John Bodenhamer, který má už od roku 2011 na starosti amatérské šampionáty pořádané pod hlavičkou USGA.

            Jak uvidíte dále, ne všichni hráči se na všem shodnou, ale z jejich komentářů je shodně cítit, že řídicí orgán amerického golfu čeká dlouhá cesta k tomu, aby si zase získal jejich důvěru, a to na hřišti i mimo něj. Většina zpovídaných osobností, včetně těch, které s USGA sympatizují, si kladla podmínku, že zůstanou v anonymitě. „US Open znamená pro mě i pro mou rodinu strašně moc,“ vyznal se jeden jeho někdejší vítěz, ale pak na rovinu dodal: „Propast mezi hráči a USGA je větší, než kdy byla. Absolutně chybí vzájemný respekt. A lidi z USGA si to zavinili sami.“

 

„JSOU TO AMATÉŘI“

NĚKOLIKANÁSOBNÝ VÍTĚZ MAJORU, VČETNĚ US OPEN:
V poslední době dělají samá špatná rozhodnutí, chyby v nastavení hřiště a v některých případech vybírají i špatná hřiště. Oni vědí, že se jim teď nedaří. A tyhle kontroverze hrozně US Open škodí.

TRENÉR NĚKOLIKA VÍTĚZŮ MAJORU:
Myslí si, že rozumí tomu, co dělají, ale jak říká Bill Parcells: „Jste jen tak dobří jako výsledky vaší práce.“ A ty v jejich případě nestojí za nic.

NĚKOLIKANÁSOBNÝ VÍTĚZ MAJORU, VČETNĚ US OPEN:
Jak že je ta definice šílenství? Dělat jednu a tu samou věc stále dokola, i když víte, že nefunguje. To je přesně to, kde jsme dnes.

TRENÉR NĚKOLIKA VÍTĚZ MAJORU:
Jsou to amatéři, kteří si o sobě myslí, že vědí úplně všechno – velmi nebezpečná kombinace.

NĚKOLIKANÁSOBNÝ VÍTĚZ MAJORU, VČETNĚ US OPEN:
USGA se klidně může na US Open povést deset věcí, ale veřejnost se chytne té jediné, která se jim nepovede. Zbytečně se to řeší. Je to golf, ne matematika. R&A pořádá jeden turnaj do roka a vůbec se o ní nemluví – protože její turnaj se koná na linksech s placatými greeny, které stejně nikdy nebudou rychlejší než 11 na stimpmetru.

NĚKOLIKANÁSOBNÝ VÍTĚZ NA EUROPEAN TOUR:
Ty reakce jsou přehnané. Nedovedu si představit Falda nebo Nicklause, jak nad něčím takhle lamentují.

CADDIE NĚKOLIKA VÍTĚZŮ NA PGA TOUR:
Na prvním týčku činovník USGA vždycky mentoruje kedíky: „Pohlídejte si, abyste měli v bagu jen 14 holí. Radši si je přepočítejte.“ To mě uráží. Tohle je moje práce, a ne jejich. A jestli jich ponesu v bagu patnáct, je to jen má chyba. Jeden caddie na to prý jednou odpověděl slovy: „Bez obav, já to vím. Dělám tuhle práci každý týden v roce. To vy ji děláte jen jednou za rok.“ A tenhle princip by se dal vztáhnout i na spoustu jiných věcí na US Open.

TRENÉR NĚKOLIKA VÍTĚZŮ MAJORU:
USGA je organizace postavená na egu. Je plná úspěšných lidí, kteří nejsou zvyklí na to, aby jim někdo říkal, co mají dělat. A většinou jsou taky dost bohatí. Když dojde na golf, nenechají si poradit.

VÍTĚZ MAJORU:
U některých jejich rozhodnutí si říkám, co za nimi asi je. Přijde mi, že jim jde hlavně o byznys, o peníze a o to, aby značka USGA rostla.

VÍTĚZ MAJORU:
Mám dojem, že jim jde o něco jiného než dřív. Chtějí si ukousnout větší díl z toho koláče golfového průmyslu, z něhož má tak velké sousto PGA Tour.

TRENÉR NĚKOLIKA VÍTĚZŮ MAJORU:
Nechápu, proč by pro změnu nemohly greeny na US Open mít živou trávu. Proč tam ti lidé přijdou a tvrdí, že vědí, jak připravit hřiště, když to nevědí? Loni na Shinnecocku měli lidé z USGA zkraje týdne mítink se správci jiných hřišť pro US Open, kteří jim řekli, že to hřiště potřebuje zálivku. Ale oni neposlechli. Ignorují lidi, kteří té práci rozumí.

VÍTĚZ MAJORU:
Buďme upřímní: Od Chambers Bay to byla každý rok pohroma.

VÍTĚZ MAJORU:
Ty průšvihy neskončí, dokud se budou jistí lidé bít v prsa a hlásat, že jsou mistři a že všemu rozumí. Očividně nerozumí.

VÍTĚZ MAJORU:
Na tohle musíte být arogantní až hrůza.

TRENÉR NĚKOLIKA VÍTĚZŮ MAJORU:
Je to jako kdyby NCAA [Národní vysokoškolská atletická asociace] řídila americký fotbal.

VÍTĚZ MAJORU:
Je potřeba buď razantně změnit přístup, nebo vyměnit lidi, kteří s tím přístupem přišli.

TRENÉR VÍTĚZE MAJORU:
Občas slýchám názor, že všechny ty případy, kdy se míček na greenu vrací zpátky k puttujícímu hráči, určitě přimějí USGA, aby to s nastavením hřiště tak nepřeháněla. Ale já tomu nevěřím. Mám obavy, že si prostě nemůžou pomoct.

VÍTĚZ MAJORU:
Ve výboru mají Nicka Price, ale očividně ho vůbec neposlouchají.

TRENÉR NĚKOLIKA VÍTĚZŮ MAJORU:
Potřebovali by hráčský výbor, kde by zasedali lidé jako Hale Irwin a Nicklaus. Ale oni všechno vědí nejlíp sami – nebo si to aspoň myslí. [V březnu USGA jmenovala jako vrchního ředitele pro hráčské záležitosti bývalého hráče PGA Tour Jasona Gorea.]

BÝVALÝ VÍTĚZ US OPEN:
Několikrát jsem po US Open mluvil se zástupci PGA Tour a vždy mi řekli, že je nikdo z USGA neposlouchá.

NĚKOLIKANÁSOBNÝ VÍTĚZ NA EUROPEAN TOUR:
Na Shinnecocku jsem viděl  11 chlapů, jak brouzdá po greenech a hledá pin pozice. Nikdo z nich nebyl z tour, z těch kluků, co to dělají každý týden.

NĚKOLIKANÁSOBNÝ VÍTĚZ MAJORU, VČETNĚ US OPEN:
Ostatní majory spolupracují s kluky z tour. nechají si víc poradit.

NĚKOLIKANÁSOBNÝ VÍTĚZ MAJORU, VČETNĚ US OPEN:
Abychom byli fér, je třeba říct, že to mají těžké, protože jejich turnaj se na stejné hřiště vrací vždycky až po deseti patnácti letech. Takže nemají zkušenosti s tím, jak se chová v různých podmínkách.

NĚKOLIKANÁSOBNÝ VÍTĚZ MAJORU, VČETNĚ US OPEN:
Masters se rok co rok pořádá na stejném hřišti. Tam už dobře vědí, jak hřiště na turnaj připravit.

NĚKOLIKANÁSOBNÝ VÍTĚZ MAJORU, VČETNĚ US OPEN:
Pokud jde o svět amatérského golfu, lidé z USGA jsou experti. Ale v profesionálním golfu jsou experty PGA Tour a European Tour. Tohle si činovníci USGA musí přiznat. To neznamená, že je chce někdo vykopnout [ze světa profi golfu]. No, někdo možná jo… Ale to není správná cesta…

 

CELÝ ČLÁNEK naleznete v červnovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 6. června 2019.