Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nedostatek železa v krvi - častá příčina únavy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5334x )

Únavu pociťuje v dnešní uspěchané době čas od času skoro každý. Často to přičítáme pracovnímu vypětí, rodinnému shonu, nedostatku spánku nebo špatné stravě. Příčina může být ale v nedostatku železa, kterým dle údajů Světové zdravotnické organizace trpí dokonce 10 % populace.

shutterstock.com

Nedostatkem železa jsou ohroženější ženy, rychle rostoucí děti a senioři

Během života nastává celá řada situací, kdy železo z běžné stravy nestačí. Nedostatkem železa jsou ohroženější ženy, například kvůli silné menstruaci nebo v těhotenství, kdy organismus musí vyrobit krev i pro miminko a jeho zdravý vývoj. Poptávka po železe se u nastávajících maminek zvyšuje ve 2. a 3. trimestru. Zde nepokrývá pouze potřebu miminka, nýbrž lze jeho přísun chápat i jako jistou formu přípravy na porod a šestinedělí, tedy období nezřídka provázené i výraznějšími krevními ztrátami. Nedostatek železa se velmi často týká i aktivních sportovců kvůli větší míře pocení, kdy organismus přichází o minerály. Železo jim pak schází pro transport kyslíku v těle a sportovní výkon je horší, než by mohl být. Dalšími rizikovými skupinami jsou rychle rostoucí děti nebo senioři. Špatné stravovací návyky ale mohou vést k nedostatku železa nebo později dokonce k anémii u kohokoli.

Příznaky nedostatku železa

Hlavními příznaky nedostatku železa může být kromě únavy i nedostatek energie, poruchy koncentrace a pokles výkonnosti v práci či ve škole, vypadávání vlasů, lámavost nehtů, mírné bolesti hlavy, dušnost, bledost, snížená imunita, nervozita, nespavost, rychlý tlukot srdce, studené ruce a nohy a závratě.

Deficit železa v krvi není těžké prokázat

Lze to buď s použitím domácího testu, kdy se stačí pouze lehce píchnout do prstu a počkat si na výsledek, nebo pomocí krevního testu u praktického lékaře, na který má každý nárok během preventivní prohlídky jednou za dva roky. Tato vyšetření spolehlivě stanoví hladinu železa v krvi (tzv. transportní železo), ale nevypovídají nic o zásobách železa v organismu. Zásobní železo se totiž běžně nevyšetřuje. Pokud delší dobu převládají ztráty železa nad jeho příjmem (již zmiňované těhotné ženy a ženy se silnou menstruací, nebo pacienti s chorobami trávicího traktu, kdy i přes dostatečný příjem železa v potravě není střevo schopno toto železo vstřebat do organismu), může dojít k vyčerpání zásob železa a objeví se deficit i transportního železa v krvi.

Železo doplní potraviny i doplňky stravy

Železo je obsaženo v celé řadě druhů ovoce a zeleniny (například meruňky nebo červená řepa), v oříšcích a semenech a především v tmavém mase. V případě nevyvážené, jednostranné stravy nebo při omezení příjmu masa (zejména tmavého) může snadno dojít k nedostatečnému příjmu železa do organismu.

V případě akutního nedostatku lze železo do organismu dodat pomocí produktů s jeho obsahem. Velkou nabídku naleznete v internetovém obchodu Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chudokrevnost - Anemie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce