PharmDr. Tomáš Arndt: Květový pyl – nejen hrozba pro alergiky, ale také pomocník pro nás ostatní

161
Foto: Pixabay.com

Květový pyl si většinou spojujeme s hrozbou pro alergiky, ale méně už nás napadne, že se může pro ty, kteří netrpí alergií na něj, jednat o užitečného pomocníka při péči o zdraví.

Oč vlastně přesně jde?

Květový pyl je někdy označován jako včelí pyl, což ho automaticky přiřazuje ke včelám, ale jedná se ve skutečnosti o produkt kvetoucích semenných rostlin.

Květový pyl jsou pohlavní samčí buňky uložené v pylových tyčinkách rostlin (samčí pohlavní ústrojí tvořené nitkou a prašníkem) a slouží k jejich rozmnožování přenesením dědičné informace přes buňky samičí v semeníku (části samičího květu rostlin).

Včely tento pyl roznáší tím, že létají z květu na květ a na chloupcích jejich kožíšku ulpívají drobná zrnka pylu. Ten včely sčešou kartáčky na nohách do takzvaných košíčků, které mají na třetím páru nohou. K pylu přidají obsah svého medného váčku (orgán před vlastním žaludkem, který slouží k hromadění a přeměně nasátého nektaru nebo medovice v řídký med) a takzvaným tlačítkem ho pěchují do košíčků a vytvářejí z něj takzvané rousky. Ty pak přinášejí do úlu. Takto vytvořené rousky včely ukládají v úlu do jednotlivých buněk. Několik dní je pak zpracovávají (udusají je tak, aby v nich nebyl žádný vzduch) pomocí výměšků žláz a medu. Takto vzniká takzvaný pyl perga (plástový pyl, včelí chléb) a pyl rouskovaný.

Pyl perga neboli včelí chléb

Obsahuje hlavně esenciální mastné kyseliny, bílkoviny (až 25 %), aminokyseliny, vitamín B12 (důležité pro vegetariány), další vitamíny ze skupiny B, dále vitamíny C, D, E a K. Dále ze stopových prvků a minerálů železo, zinek, měď, hořčík, draslík, síra, fosfor, vápník, kobalt a další. Včelí chléb, stejně jako květový pyl, podporuje imunitu, působí příznivě na stav kardiovaskulárního systému nebo trávicího traktu, zlepšuje chuť k jídlu, ale také pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a krevních lipidů.

Pyl rouskovaný

S druhým typem květového pylu, pylem rouskovaným, se setkáme už podstatně méně častěji. Je to pyl, který včelaři odebírají ihned, jak včelka přiletí ze sběru do úlu. Je hůře stravitelný než pyl perga. Na druhou stranu, získávání pylu perga je složitější a pro je dražší než pyl rouskovaný. Tento druh květového pylu obsahuje velké množství bílkovin, železa, kalcia a fosforu. Dále obsahuje draslík, hořčík, chlor, měď, kobalt, křemík, sodík. Podílí se na tvorbě pigmentu pokožky a krvinek. Také přispívá k dobré propustnosti cév.

Jak se zpracuje, abychom ho mohli jíst?

Nechá se kvasit, tím je lépe stravitelný. Smíchá (100 gramů pylu) se dohromady s převařenou vodou (40 ml) a medem (25 gramů). Vše se promíchá, vloží se do otevřených skleniček a nechá se tak tři dny při pokojové teplotě. Pak je možné ho jíst po lžičkách a není třeba ho už nějak upravovat. Nemá se vmíchávat do teplých pokrmů či nápojů. Nesmí se užívat při onemocnění ledvin, nádorových onemocnění a v těhotenství. A samozřejmě – nesmí ho konzumovat pacienti alergičtí na včelí pyl nebo na včelí produkty vůbec.

autor: PharmDr. Tomáš Arndt
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/kvetovy-pyl-nejen-hrozba-pro-alergiky-ale-take-pomocnik-pro-nas-ostatni.htm#ixzz5qcGpDUtk

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.cz