Bradáčová trvá na odvolání Karabce. Tvrdí, že zneužil funkci žalobce k prosazování soukromých zájmů

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová trvá na tom, že její podřízený Jan Karabec zneužil svou funkci státního zástupce k prosazování soukromých zájmů. Kárnému senátu Nejvyššího správního soudu v Brně po ukončení dokazování navrhla Karabcovo odvolání z funkce. Podle ní jde o jedinou možnost, zároveň ale řekla, že důvěru už obnovit nelze. Kárný senát by měl o profesní budoucnosti Jana Karabce rozhodnout v pondělí.

Bradáčová Karabcovi vytýká to, že si v pracovní době vyřizoval soukromé záležitosti a také uvádí, že se v jednom případě snažil ovlivnit jiného žalobce Michala Hanycha. Několikrát se s ním spojil v souvislosti s prověřováním trestního oznámení.

Jde o případ zastupitelů v Praze 11, kteří nepodpořili výstavbu bytového komplexu, a tím měla vzniknout několikamilionová škoda. Policie případ odložila. Karabec se podle Hanychovy výpovědi zasazoval o zahájení úkonů trestního řízení, ze služebního hlediska k tomu neměl kompetenci.

Bradáčová: „Zasahoval do dokumentů, které nesouvisely s jeho prací“

Kárný senát začal žalobu na Jana Karabce projednávat v dubnu, jednání odročil kvůli doplnění dokazování. Ve středu vyslechl tři další svědky a dva znalce, kteří analyzovali data z Karabcova počítačového disku.

Podle Bradáčové vše nasvědčuje tomu, že Karabec sepisoval či připomínkoval mnoho různých dokumentů, které neměly souvislost s jeho pracovní činností. Šlo o právní rozbory i koncepty trestních oznámení a podněty k výkonu dohledu, které se pak přes advokáty dostávaly k nižším stupňům státního zastupitelství.

Veškeré tyto aktivity byly v rámci jeho vykázané pracovní doby.
Lenka Bradáčová
pražská vrchní státní zástupkyně

Podle Bradáčové není správné, aby státní zástupce pomáhal spřáteleným advokátům, ať už v pracovní době nebo ve volném čase. Jan Karabec pochybení odmítá a to včetně údajného tlaku na žalobce Michala Hanycha. 

Údajně pomáhal známé, zadarmo

Karabec už dříve řekl, že bez nároku na odměnu pomáhal blízké příbuzné, která je údajně nemocná a čelí exekuci. Odmítl však, že by se v pracovní době věnoval osobním věcem celé hodiny, jak tvrdila Bradáčová. Byly to podle něj jen minuty potřebné k tisku dokumentů, případy jinak řešil ve volném čase. 

Jan Karabec v minulosti dělal náměstka předchůdci Bradáčové Vlastimilu Rampulovi. Po nástupu nové vrchní žalobkyně se stal znovu řadovým žalobcem. Právě Rampula ve středu Karabce hájil jako advokát. Řekl, že tvrzení z kárného návrhu se neprokázala, žádný nátlak na Hanycha podle něj Karabec nevytvářel. „Je to tvrzení proti tvrzení,“ zdůraznil Rampula.