Podnikatel Mokrý vloží až miliardu z bondů do stavby elektráren

Benkovac, první ze tří elektráren skupiny Geen v Chorvatsku, už dodává elektřinu do sítě.

Benkovac, první ze tří elektráren skupiny Geen v Chorvatsku, už dodává elektřinu do sítě. Zdroj: Geen

Gruzie - Na tomto místě se má brzy stavět větší vodní elektrárna s názvem Jonouli 2. Investice do ní se přiblíží 50 milionům dolarů.
V Gruzii již Geen spustila malou vodní elektrárnu Jonouli 1, chystá se na větší projekt
V Gruzii již Geen spustila malou vodní elektrárnu Jonouli 1, chystá se na větší projekt
V Gruzii již Geen spustila malou vodní elektrárnu Jonouli 1, chystá se na větší projekt
V Gruzii již Geen spustila malou vodní elektrárnu Jonouli 1, chystá se na větší projekt
11
Fotogalerie

Skupina Geen Holding pokračuje v energetických projektech v Chorvatsku a Gruzii. Podniku byznysmena Aleše Mokrého tam s výstavbou elektráren pomohou i drobní investoři nákupem dluhopisů.

Dceřiná firma Geen Development už má od centrální banky schválený prospekt na emisi cenných papírů v hodnotě až jedné miliardy korun.  

„Je to rámec, ve kterém se chceme pohybovat, čerpání čekáme nižší, zhruba poloviční,“ řekl pro deník E15 Mokrý. „Je ale možné, že dluhopisy vydáme v celém objemu, záležet bude i na příležitostech na trhu,“ doplnil.

Peníze získané z emise mají jít podle Mokrého na výstavbu dvou elektráren – pětimegawattového chorvatského zdroje na biomasu a vodní elektrárny v Gruzii Jonouli 2 o instalovaném výkonu 34 megawattů.

Výnosný provoz

Celkově by měly elektrárny vyjít na 2,1 miliardy korun. „Díky pevné garantované výkupní ceně elektřiny je investice bezpečná. Plánujeme, že prodejem elektřiny z vodní elektrárny ročně utržíme 180 milionů a ze zdroje na biomasu 200 milionů korun,“ vypočítává Mokrý. Drobní investoři mají prostřednictvím dluhopisů zaplatit zhruba čtvrtinu, nejmenší část zaplatí sama firma a zbytek banka. 

Geen Development však ve vydaném prospektu varuje před určitými riziky. „V případě, že se emitentovi nepodaří umístit dluhopisy na trhu, existuje riziko, že nebude moci realizovat zamýšlené investice, nebo je nebude moci realizovat v zamýšleném rozsahu,“ píše se v prospektu.

Zlomový moment 

Klíčové tak pro firmu bude finále. „Po zapojení nových zdrojů do sítě bychom měli mít hodnotu majetku 7,5 miliardy korun a dluhy včetně dluhopisů čtyři miliardy,“ říká Mokrý.

Společnost Geen letos v Gruzii zapojila do sítě vodní dvomegawattovou elektrárnu Jonouli 1. V Chorvatsku chce provozovat tři elektrárny na biomasu. První už elektřinu vyrábí, druhá má být připojena do měsíce a třetí, na kterou mají jít peníze z nynější emise dluhopisů, se staví.

Dotační kauza

Mokrý byl v březnu spolu se dvěma společníky nepravomocně odsouzen za údajné podvody v jeho bývalé firmě. Podle Krajského soudu v Brně měli obžalovaní v letech 2008 až 2012 způsobit dotačními podvody škodu v celkové výši 335 milionů korun. Ve firmě měl podle obžaloby fungovat velmi promyšlený systém, jak se dostat k finančním prostředkům v souvislosti se zaměstnáváním postižených lidí. Podnikatel ale vinu odmítá a proti rozsudku se odvolal.