TZ: Socha TGM na náměstí v Hranicích bude jezdecká

Socha TGM na náměstí v Hranicích bude jezdecká / Hranice / 12. 6. 2019

Z celkem dvaceti zaslaných návrhů vybírala odborná porota nejvhodnější realizaci díla, které bude na Školním náměstí před Základní uměleckou školou připomínat 1. československého prezidenta T. G. Masaryka. Porota se shodla na pořadí tři nejlepších návrhů a výsledky předložila Radě města Hranic.

Jako nejvhodnější byl vybrán návrh jezdecké sochy Ladislava Sorokáče a Ondřeje Tučka, který vhodně reaguje na charakter daného prostoru a současně pouze minimálně zasahuje do parteru, což nechává prostor budoucím úpravám. Bronzová jezdecká socha je umístěna uprostřed parkové úpravy náměstí a je orientována tak, aby byla jasně viditelná a zřetelná jak z Farní, tak z Radniční ulice. Moderní pojetí sochy, zjednodušené na nezaměnitelnou plošnou siluetu státníka (vytvořenou na základě fotografie), je soudobou interpretací klasického jezdeckého pomníku. Dílo by mělo stát 3,5 milionu korun.

Pro vítěze soutěže, sochaře Sorokáče a architekta Tučka, to není první spolupráce, mají za sebou například realizaci památníku obětem dvou totalitních režimů v pražské zahradě Ztracenka, dokončeného v loňském roce.

Soutěž byla připravena ve spolupráci s Českou komorou architektů. Předložené návrhy posuzovala odborná porota, v níž kromě zástupců města zasedli děkan brněnské Fakulty výtvarných umění, výtvarník Milan Houser, architekt Petr Janda a ředitel Muzea umění Olomouc, historik umění Michal Soukup. Přípravy a hodnocení soutěže se účastnili také náhradník poroty, sochař Jan Zemánek a autor současné podoby Školního náměstí, architekt Milan Obenaus. Porota posuzovala nejen samotnou uměleckou hodnotu předkládaných návrhů, ale také zakomponování díla do prostoru Školního náměstí i praktické otázky investičních nákladů, údržby, trvanlivosti i vzhledu sochy v průběhu různých ročních období. Všechny návrhy budou veřejnosti představeny v létě formou výstavy v zámecké dvoraně. Termín realizace vybraného díla bude předmětem jednání s jeho autory.