„Tuhle práci chci,“ věděla HR specialistka Romča už při pohovoru v Aiře

Rozhovor s vždy dobře naladěnou Romanou :-)
Romana, AIRA - HR manager

Před časem jsme rozjeli rozhovory s lidmi v Aiře. Po tom, co mě vyzpovídal kolega Pavel, jsem se chopila žezla a položila pár otázek naší HR specialistce Romče.

Romčo, jak dlouho jsi v Aiře a jakou funkci tady zastáváš?

V Aiře jsem 17 měsíců a zastávám funkci HR specialisty neboli personalistky. A dá se říct, že jsem tady vlastně takový Happiness Manager (směje se).

V čem tvoje práce spočívá?

Jsem v Aiře hlavně proto, abych po konzultaci s šéfem konkrétního týmu a samotným šéfem Airy doplnila chybějícího člena, který splňuje naše požadavky na danou pozici a zapadne mezi nás taky lidsky. Zadám inzerát, organizuju výběr uchazeče, domluvím osobní pohovor a pokračuju klasickou papírovou agendou spojenou s nástupem, školicím kolečkem, seznámením s týmem. Samozřejmostí je pro mě určitá péče o zaměstnance po dobu jeho spolupráce s námi. Sleduju každoroční změny v Zákoníku práce a novinky na pracovním trhu. 

Taky se snažím, aby se kolektiv neustále tmelil, aby si lidi rozuměli. Vymýšlím a organizuju firemní akce, řeším firemní benefity, občas někomu dělám „vrbu“. Snažím se dělat všechno pro to, aby spolu v pohodě vycházeli nejen členové jednoho týmu, ale aby spolu dobře komunikovaly i týmy mezi s sebou.

To je záběr! A jak vypadá tvůj všední den v práci?

Můj den, to je úzký kontakt s tím, kdo mě zrovna potřebuje, chce se mnou řešit svoje pracovní, občas i soukromé záležitosti, protože i to považuju za nedílnou součást svojí práce.

No, to je pravda. Zrovna nedávno jsme si spolu pěkně spontánně podiskutovaly. A co mimo práci? Co ráda děláš ve volném čase?

Neskutečně ráda se toulám, cestuju, kdykoli, čímkoli, kamkoli… V kufru auta vozím kartáček na zuby a doma mám loďák v pohotovostní pozici. Jsem člověk, který chvíli nepostojí, nevydrží na svém místě, doslova hladovím po poznávání lidí, zemí, kultur, kuchyní a hlavně miluju vodu – nejlépe mořskou a ještě líp rovnou pod hladinou.

A jednu konkrétní vášeň máme společnou, viď?

Jasně, auto! Provokuje mě vůně benzínu, ráda jezdím rychle a s ohledem na svou bezproblémovou historii za volantem si můžu dovolit říct, že i bezpečně. 

Jak jsi vůbec přišla na Airu a co tě přesvědčilo, abys sem šla pracovat?

Reagovala jsem klasicky na inzerát, nabídka pozice HR. Zaujal mě především IT obor, ale určitě bylo rozhodující, že náš „pohovor“ byl hodně intenzivní, cítila jsem z druhé stany opravdový zájem, líbily se mi netradiční otázky a už v průběhu padla otázka ze strany šéfa Airy, co potřebuji k tomu, abych se rozhodla pro spolupráci s Airou. V podstatě už v tu chvíli jsem věděla, že „tuhle práci chci“ (směje se). Druhé kolo už bylo spíš o vzájemném utvrzení se, že to bude opravdu oboustranně dobrá volba.

Jako HR specialistka bys mohla shrnout, co v Aiře obecně lidi čeká, když se rozhodnou jít sem pracovat, viď?

O své firmě to asi říká každý, ale AIRA je opravdu jiná, a to ve více pohledech. Už jenom svým prostředím. Přímo za zády máme poetický Vyšehrad s nádherným výhledem na Prahu. Na Náplavku to není ani pět minut chůze, takže posedět na oblíbeném místě s lidmi z firmy není za teplejších dní problém ani venku. Určitě je Aira taky jiná naprosto pohodovým pracovním prostředím, je tu prima tým lidí, kteří „táhnou za jeden provaz“, jak v práci tak i mimo… Vládne tady veselá a pohodová nálada, čímž ale nechci říct, že celý den „padáme smíchy“. Spíš je to o tom, že tady lidi máknou, protože chtějí a baví je to. Je tady možnost poznávat nové technologie a posouvat se na profesním žebříčku. Taky máme jednotlivé týmy specialistů, kteří se rádi s ostatními podělí o svoje poznatky ze světa online marketingu.

Mimo jiné máš na starosti stmelovací akce. Jaké Aira dělá?

To je jedna z mých oblíbených pracovních disciplín. Myslím, že nejvíc aktuální jsou všechny akce, kde je především dobré jídlo a pak i samozřejmě něco k pití… Pořád se snažíme dělat pestré akce a sdílet nejrůznější zážitky. Vybrat z nich můžu třeba laser game, promítání filmů, firemní snídaně, výlety do přírody nebo grilovačky.

A co tě práci nejvíc baví?

Prostě VŠECHNO! Mě baví ta barevnost. Každý den je jiný, ale hlavně každý den je o lidech, ze všech možných úhlů pohledu. Když se lehce ohlédnu, tak jsem původně měla našlápnuto do zdravotnictví. Vystudovala jsem střední zdravotnickou školu. Zajímavým předmětem pro mě byla psychologie, jakožto jedna z cestiček, která mě dovedla k personalistice.  Ale prioritně to je pořád ten „lidský materiál“, se kterým strašně ráda pracuji.   

Kdybys měla nalákat potenciální spolupracovníky do Airy jednou větou, co bys řekla?

DYCKY AIRA! (smích)

Možná hledáme právě TEBE

napiš nám

Přidat komentář