CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

12. 06. 2019

0 komentářů

Obchodní válka může mít negativní dopad i na ČR, varoval Draghi i Lagardeová

 

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi a výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová varují před znepokojujícím vývojem ohledně růstu obchodních cel a bariér.

Loading



 

Obchodní válka mezi USA a Čínou nadále pokračuj a hrozí i obchodní spor mezi USA a Evropou a dalšími průmyslovými zeměmi. Tyto konflikty mohou zpomalit ekonomický růst. Rizikem pro Českou republiku mohou být americká cla na evropská auta.

Globální růst je už více než šest let poměrně slabý a největší ekonomiky světa budují nové obchodní bariéry, případně jejich budováním hrozí. A to může být začátek něčeho jiného, co může širším způsobem ovlivnit nás všechny,“ citoval server CNBC Lagardeovou.

Vezměte si příklad České republiky. Přímý export aut a automobilových částí z České republiky do USA je velmi nízký – menší než desetina procenta HDP. To znamená, že tradiční analýza, která spoléhá na obchodní statistiku naznačuje, že Česká republika by měla být vůči předpokládanému zvýšení amerických cel na auta v podstatě imunní. Tak to ale není,uvedla Lagardeová. „Náš výzkum ukazuje, že Česká republika bude těmito cly v celé Evropě čtvrtou nejvíce zasaženou zemí. Proč? Protože velký objem přidané hodnoty České republiky je začleněn do vývozu aut z dalších zemí do USA,“ dodala šéfka měnového fondu.
Zdroj : ČTK

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *