Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Finančák zaklekl na vesnický internet. Spolky mají platit stovky tisíc, může je to zlikvidovat

Síťové kabely. Foto: Pixabay
Síťové kabely. Foto: Pixabay

Komunitním poskytovatelům internetu se komplikuje život a dostávají se pod tlak konkurentů i finanční správy. Uskupení, která v minulosti nahrazovala absenci kvalitních nabídek, poskytují podle odhadů internet více než čtvrtmilionu lidí, především na vesnicích a malých městech. Jejich služby jsou nyní v ohrožení.

V moravském městečku Oslavany našli velcí operátoři silnou lokální konkurenci. Před patnácti lety tam vznikl spolek Oslavany.net, který za členské příspěvky nabízí internet i výhodné internetové telefonování – za 390 korun měsíčně a bez závazků. Spolek v městečku, které má 4,5 tisíce obyvatel, eviduje 1687 členů.

„Před patnácti lety jsme byli pro internet bílé místo na mapě. Situace se ale za tu dobu změnila a už jsou tu i další operátoři. Nejsme levnější. Máme ale individuálnější přístup a lidi si nezavazujeme smlouvami třeba na rok. Ani nemůžeme,“ vysvětluje předseda spolku Oslavany.net Martin Černý.

Minulý týden Krajský soud v Brně poslal jeho spolek do likvidace. „Určitě se odvoláme, čekáme na písemné zdůvodnění,“ tvrdí Černý.

Oponentem se mu stal operátor Itself, který se s ním začal v roce 2017 soudit. Spolky totiž nemusí platit daň z přidané hodnoty ze členských příspěvků a nedopadají na ně regulace jako na klasické operátory. Tím se dostávají podle Itselfu v některých oblastech do výhody.

„Údajná spolková činnost využívala všech legislativních a ekonomických výhod oproti řádné podnikatelské činnosti spočívající v poskytování služby připojení k internetu,“ argumentuje Itself. „Záměrem není likvidace konkurence, ale obnova rovných podmínek pro všechny,“ dodává společnost.

Podobně to vidí i Česká asociace elektronických komunikací (ČAEK), jíž je Itself členem. „Podnikání spolků považujeme za vážný problém. Členský příspěvek není ve skutečnosti příspěvkem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější