Prázdny byt v novostavbě si majitelka proměnila na kreativní prostor plný barev (VIDEO)

13. 06. 2019
Diskuze (0)
Sdílet

Prázdný nový byt a holé bílé stěny byly pro Andreu inspirací. Díky nim v sobě objevila kreativitu a prázdnotu začala zaplňovat barvami, a to i na svých obrazech.

V zařízení jídelny se setkaly dnešní designérské hvězdy: stůl z corianu je od Karima Rashida, známé židle od Konstantina Grcice doplňuje legendární plastové křesílko Ghost od Philippa Starcka. Plechovou židli, která vypadá jako nafukovací, navrhl polský designér Oscar Zieta. FOTO MIRO POCHYBA

Vlastní cestou

Když Andrea koupila byt v bratislavské novostavbě, byla rozhodnuta zařídit si ho sama, ačkoli s tím neměla téměř žádné zkušenosti. Inspirovala se tedy v časopisech, v knihách, na internetu… Studiem pravidel a sháněním nábytku a firem, které by zrealizovaly její nápady, nakonec strávila více času, než si původně představovala.

„Najít firmu, která vám na zakázku vyrobí nějakou drobnost, vůbec není jednoduché. A je to ještě obtížnější, pokud má člověk o výsledku přesnou představu a nespokojí se se vším,“ říká Andrea. Často byla proto nakonec řešením vlastnoruční výroba – sama ušila originální závěsy i podložku a polštáře na široký okenní parapet v dětském pokoji, vyrobila neobvyklé lampy. Především ale začala malovat. Zabydlování bytu bylo pro Andreu velkou inspirací a kreativní práce relaxací. A nejvíce nápadů v ní vyvolávaly prázdné bílé stěny.

„Vlastně to celé začalo zrcadlem,“ vzpomíná. „Nenašla jsem žádné, které by se mi líbilo, tak jsem si rám sama vymyslela a vyrobila. I předtím jsem trochu malovala, takže bylo vlastně přirozené, že celé tvoření rámem na zrcadlo neskončilo.“ A kde bere Andrea na všechno čas? Nemá televizi. Raději poslouchá hudbu.

„V bytě je díky tomu výborná atmosféra. Trochu mi to připomíná časy, kdy jsme jako malí jezdili na chatu. Když nebyl televizor, měli jsme čas věnovat se různým kreativním věcem, šití, malování, četbě a jeden druhému,“ prozrazuje majitelka.

Neobvyklá šatní skříň v předsíni patří k Andreiným nápadům, jejichž realizace vyžadovala více času a trpělivosti. Nechtěla totiž běžnou „velkou obludu“, která by „útočila na volný prostor“ a chodbu by zbavila vzdušnosti. „Měla jsem představu tvarem i zrcadly rozdělené plochy, za níž bude dostatek úložného prostoru, ale která zároveň nebude působit příliš masivně. Najít firmu, jež by dokázala něco takového zrealizovat, však nebylo jednoduché,“ přiznává majitelka bytu. FOTO MIRO POCHYBA

Dětský pokoj byl ideálním prostorem pro maminčinu tvořivost – závěsy s obláčky evokují veselou oblohu a dětská postýlka je dotvořena tak, aby připomínala loď. Dnes už slouží spíše jako sedačka, místo na hraní a spaní pro dětské návštěvy. FOTO MIRO POCHYBA

Mirčin pohled

Miluji takové interiéry, kde majitelé projeví svou kreativitu, kde odkryjí to, co se jim skutečně líbí, a kde také přiloží ruku k dílu, a to doslova. Majitelka tohoto bytu ukázala, že skutečně miluje barvy. A to ne ledajaké. Bílá jako základ je dobrým pozadím pro výraznou jablkovou zelenou, neonovou růžovou a žlutou, které doplňuje ještě černá a červená. Pro někoho cirkus, ale správně nadávkované tvoří barvy jeden celek, kde nic nepůsobí rušivě. Pobyt v takovém bytě určitě zlepší o 100 % náladu. Kéž by bylo takových interiérů více!

Dřevěný věšák zasazený v kbelíku s betonem je velmi praktický nápad. „Ještě nikdy se nepřevrhl, ani když na něj dcera pověsí náruč věcí,“ směje se Andrea. Věšáky patřily k prvním kouskům, které do bytu vyrobila – dřevěný hranol zasadila do betonu a přichytila na ​​něj různé háčky. FOTO MIRO POCHYBA

KDO TU ŽIJE
Andrea se svou devítiletou dcerou Annou. Andrea je učitelka jazyků – kromě slovenštiny učí němčinu a ruštinu. Má ráda pestrost, zářivé barvy a s jejím povoláním přirozeně souvisí i její kreativita.

byt v novostavbě

dispozice 3 + kk

obytná plocha 85 m²

lokalita Bratislava

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis HOME

Kategorie: Design interiérů
Tagy: bydleni byt design novostavba
Sdílejte článek

Diskuze