Vše o elektřině

Měniče napětí: Na co dát při výběru pozor?

Chystáte se letos na dovolenou? Pak možná narazíte na problém, jak během cesty dobíjet notebook nebo zapojit kávovar. Pro napájení spotřebičů na cestách slouží měniče napětí. Hodit se vám budou i pro vaši solární elektrárnu. Zjistěte, jaký typ zvolit a na co si dát při výběru pozor.

Měniče napětí: Na co dát při výběru pozor?
Měniče napětí: Na co dát při výběru pozor?

Měnič napětí (neboli konvertor) je zařízení, které mění vlastnosti elektrického napětí. Nejčastěji se využívá pro přeměnu stejnosměrného napětí na střídavé. Hodí se pro napájení spotřebičů všude tam, kam nesahají rozvody elektrické energie s 230 V, ale je k dispozici zdroj stejnosměrného napětí – například autobaterie. Právě proto se jedná o skvělého pomocníka na cesty.

K čemu měnič napětí využijete?

Napěťový měnič umožňuje napájení běžných spotřebičů v místech, kde nejsou rozvody elektřiny. Využijete ho pro notebook, televizi, rychlovarnou konvici, mikrovlnku, ale například i pro elektrické nářadí na chalupě. Připojuje se na zdroj stejnosměrného napětí (například autobaterii) pomocí kabelů se svorkami. Některé modely jsou vybaveny také autozástrčkou do zapalovače automobilu.

Tesla vs. Edison: Boj dvou slavných vynálezců si vyžádal i oběti na životech

Měnič napětí také budete potřebovat v případě, že si nějaký spotřebič dovezete do nebo ze Spojených států. V USA je napětí 110 – 120 V s frekvencí 60 Hz, u nás zase 230 V s frekvencí 50 Hz. Oblíbené měniče jsou také pro osobní a nákladní automobily, které využijete během dovolené, v kempech, na chatách či chalupách.

Existují rovněž měniče napětí s funkcí UPS, které vám pomůžou v případech, kdy potřebujete kromě napájení elektrickou energií zajistit i záložní zdroj. Tento typ vám poslouží jako náhradní zdroj při výpadku síťového napětí pro počítače, servery nebo oběhová čerpadla.

V neposlední řadě najde měnič napětí využití v domácích elektrárnách s fotovoltaickými panely. Používá se pro přeměnu stejnosměrného proudu ze solárních článků na střídavý proud 230 V, který můžete dodávat do veřejné sítě.

Populární jsou malé cestovní měniče napětí, které využijete na svých cestách do zahraničí. Například do Spojených států, kde je napětí 110 V. 

Praktickým cestovním měničem napětí je Simran SMF-100, má však výkon jen 100 W.

Jak vybrat měnič napětí

Před koupí je důležité zvážit, v jakých situacích a pro jaké spotřebiče budete měnič používat. Na výběr je mnoho typů dle následujících technických parametrů:

Jak správně určit potřebný výkon měniče

Při výběru napěťového měniče je stěžejní správně určit jeho potřebný výkon. Nezapomeňte vzít v úvahu všechny spotřebiče, které máte v plánu k měniči připojit. U všech přístrojů je potřeba spočítat příkon ve wattech.

Na výrobním štítku spotřebiče bývá zpravidla uvedeno napětí a proud, například 230 V, 0,8 A. Tyto dvě hodnoty vynásobíte a získáte příkon 184 W.

napětí (V – volt) × proud (A – ampér) = příkon spotřebiče (W – watt)

Při výpočtu je potřeba vždy dosadit základní jednotky (volty, ampéry, watty).

Základní pravidlo zní, že byste měli zvolit alespoň 1,5–2krát výkonnější měnič, než je příkon energeticky nejnáročnějšího spotřebiče. V tomto ukázkovém případě by byl vhodný měnič o výkonu alespoň 300–400 W.

Elektřina zadarmo? Volná energie fascinovala nejen Nikolu Teslu

Jaké spotřebiče vyžadují vyšší výkon měniče

Toto jednoduché pravidlo lze použít pro energeticky méně náročné přístroje, jako jsou PC, notebooky nebo nabíječky na telefon. Pro náročnější spotřebiče musí mít měnič několikanásobně vyšší výkon, než je trvalý provozní příkon spotřebiče. Pozor si dejte zejména u spotřebičů s asynchronním motorem (frézy, oběhová čerpadla, okružní pily), u kterých by měl měnič dosahovat 6–8krát vyššího výkonu. Spotřebiče s kompresorem (lednice, mrazáky) vyžadují pro svůj hladký provoz 15–20násobné naddimenzování výkonu měniče.

Není vhodné dlouhodobě používat napěťové měniče na hranici jejich možností. Každým přetížením se zkracuje jejich životnost. Čím častěji budete měnič využívat, tím větší rezervu ve výkonu by měl mít.

Carspa P4000UR je "roll royce" mezi měniči napětí. Vyjde však velmi draze

Rozdíl mezi konstantním a okamžitým výkonem

Při výběru je nutné dávat pozor, abyste brali v úvahu konstantní (kontinuální) výkon. Můžete se totiž setkat také s parametrem okamžitý výkon (impulz), který udává maximální výkon měniče po dobu několika sekund, např. v okamžiku spuštění spotřebiče. Zejména u přístrojů s motorem nebo kompresorem (např. lednice) dochází k velmi vysokému okamžitému (špičkovému) odběru při spuštění. Ten může několikanásobně přesáhnout příkon uvedený na výrobním štítku.

Pokud by neměl měnič dostatečný výkon, může se stát, že se spotřebič ani nespustí, případně dojde k poškození měniče nebo přístroje.

Proč je důležité rozlišovat průběh napětí

Většina měničů dostupných na trhu má výstupní napětí s modifikovanou (trapézovou) sinusovkou. Tento typ však není vhodný pro spotřebiče citlivé na průběh napětí. Ty vyžadují měnič s čistou sinusovkou, který dodává stejný průběh napětí jako v klasických zásuvkách.

Měnič s modifikovanou sinusovkou se hodí především pro napájení notebooků, počítačů, osvětlení nebo topných těles. Nemusí fungovat spolehlivě se všemi druhy přístrojů.

Měnič s čistou sinusovkou je vhodný zejména pro ledničky, klimatizace a další zařízení s indukčním motorem. Funguje spolehlivě se všemi druhy přístrojů a v dlouhodobém provozu.

Populární jsou nejen měniče napětí, ale pro ochranu spotřebičů také regulátory napětí

Volba vstupního a výstupního napětí

Při výběru konvertoru napětí je nutné zohlednit, jaké vstupní a výstupní napětí budete potřebovat. Nejčastěji se využívá v osobních autech, kde je napětí 12 V (vstupní napětí) a je potřeba ho přeměnit na 230 V (výstupní napětí), abyste s ním mohli napájet běžné spotřebiče. V nákladních automobilech je vstupní napětí 24 V.

Některé měniče disponují také USB portem, který má výstupní napětí 5 V, čímž zároveň jednoduše vyřešíte například nabíjení telefonu.

Rovněž akumulátory dobíjené ze solárních článků mají napětí 12 V nebo 24 V. Díky měniči ho můžete transformovat na běžné napětí 230 V.

Srovnejte si cenu elektřiny a ušetřete

Měnič napětí s funkcí UPS – záložní zdroj

Pokud plánujete využít měnič napětí také jako záložní zdroj, musíte vybírat měniče s funkcí UPS, tedy včetně nabíječky. Jak fungují? V běžném provozu je měnič připojen do sítě a nabíjí připojenou baterii. V případě, že dojde k výpadku dodávky elektřiny, dojde k přepnutí na baterii. V tu chvíli měnič slouží jako záložní zdroj a dále napájí spotřebič, dokud dostačuje kapacita baterie. Při opětovném naběhnutí elektrické energie se přepne zpět do standardního režimu a připojená baterie se nabíjí.

Měnič napětí s funkcí UPS využijete všude tam, kde potřebujete zajistit stabilní přívod elektřiny při výpadku. Hodí se jako záložní zdroj pro počítače, servery, oběhová čerpadla, v akvaristice, líhních apod.

Kolik stojí měniče napětí

Měniče napětí se liší v ceně zejména v závislosti na výkonu, případně podle toho, zda využívají modifikovanou, nebo čistou sinusovku.

Základní typy pro nabíjení notebooku na cestách pořídíte do 1000 Kč, ale ceny výkonných modelů s čistou sinusovkou šplhají i vysoko přes 10 000 Kč.

Srovnání základních parametrů vybraných měničů napětí

 

Eurocase DY-8103-12

Carspa CAR1KU-12

Soluowill NP2200-12

Carspa P4000UR-242

Carspa CPS1000-122

Cena

578 Kč

1 954 Kč

5 890 Kč

12 999 Kč

4 290 Kč

Výkon

200 W

1000 W

2200 W

4000 W

1000 W

Průběh napětí

modifikovaná sinusovka

modifikovaná sinusovka

čistá sinusovka

čistá sinusovka

čistá sinusovka

Přeměna napětí

12 V na 230 V

12 V na 230 V

12 V na 230 V

24 V na 230 V

12  V na 230V

Funkce UPS

ne

ne

ne

ne

ano

Pozn.

včetně USB portu a autozástrčky

dva výstupy + USB port

dva výstupy + USB port

dva výstupy + USB port

dva výstupy

Tabulka: Ceny měničů napětí uvádíme včetně DPH podle informací z internetového srovnávače Heureka k 11. 6. 2019.

Bezpečnost na prvním místě

Při nákupu měniče napětí myslete na to, že se jedná o elektrické zařízení, a proto je důležité pozorně sledovat bezpečnostní parametry. Všechny modely by měly být vybaveny ochranou proti přepětí, přetížení a přepólování, ochranou před nízkým napětím a tepelnou ochranou.

Před použitím měniče si pozorně přečtěte návod k použití. Výstupní napětí měniče odpovídá tomu v běžné zásuvce, proto může neodborná manipulace způsobit úraz elektrickým proudem nebo požár.