TOPlist

Recenze Asus ZenFone 6: Číslo 5 žije

Asus ZenFone 6 recenze

Tchajwanskou společnost Asus zná většina z vás především jako výrobce počítačového hardwaru a notebooků. V portfoliu této společnosti ale najdete i smartphony a rozhodně se nedá říci, že by se jednalo o nudné modely.

Loňský vlajkový model Asus ZenFone 5Z nabízel špičkovou hardwarovou výbavu při zachování velmi příznivé ceny. S tím dokázal útočit i na zaběhlé konkurenty. Stejný recept použil výrobce i při přípravě letošního smartphonu Asus ZenFone 6. Jak si novinka s atraktivní cenou 12 990 korun vede? To vám prozradí naše recenze.

Asus ZenFone 6: videorecenze

Konstrukce ZenFone 6: budete budit pozornost

ZenFone 6 sází na klasickou kombinaci kovu a skla. Hliníkový rámeček obepíná celý obvod telefonu, sklo kryje čelní a zadní stranu. Se svými rozměry 159,1 × 75,4 × 9,2 milimetrů a hmotností 190 gramů se novinka řadí spíše k větším kouskům. Naštěstí veškeré ovládací prvky telefonu jsou dobře rozmístěny, takže celková ergonomie je na slušné úrovni.

Čelní strana je z opravdu velké části vyplněna 6,4palcovým displejem, na který se podíváme ještě později. Na první pohled zaujme především to, že na čelní straně není žádný výřez, ve kterém by se ukrýval fotoaparát. V horním tenkém rámečku se ukrývá pouze reproduktor pro telefonní hovory. Tady se bohužel musím trochu zastavit a vytknout jeho špatnou kvalitu zvukového přednesu. S něčím podobným jsem se už dlouho nesetkal a už vůbec ne u high-endového kousku.

Výklopný fotoaparát zastane selfie kameru

Implementace čelní kamery je velmi originální. ZenFone 6 totiž žádnou samostatnou čelní kameru nemá. Modul hlavního fotoaparátu je však otočný a dá se vyklopit tak, aby jeho čočky směřovaly dopředu na uživatele. Výrobce tento mechanizmus nazývá jako „flip camera“, což je výstižné označení.

Pamatujete si na legendární film Číslo 5 žije? ZenFone 6 nám díky výklopnému fotoaparátu připomíná právě robota coby hlavního hrdinu.
Pamatujete si na legendární film Číslo 5 žije? ZenFone 6 nám díky výklopnému fotoaparátu připomíná právě robota coby hlavního hrdinu.

Otáčení modulu se ovládá v aplikaci fotoaparátu. Otočit se dá dvěma způsoby – buď se rychle přetočí ze zadní pozice do přední anebo jej můžete otáčet plynule do požadovaných úhlů. To jde buď přímo v aplikaci, nebo lze pro otáčení využít kolébku pro ovládání hlasitosti na boku telefonu.

Samotný modul je vyroben z amorfní slitiny (tekutý kov), která je o 20 % lehčí a 4x odolnější než nerezová ocel. Tohle řešení má své klady, ale i zápory. Velkou výhodou je kvalita fotoaparátu, ale negativem je náchylnost mechanizmu na poškození. Mám obavy, jak by si vedl otočný modul třeba při pádu telefonu na zem. ZenFone 6 disponuje ochranou, která zajistí rychlé otočení fotoaparátu do výchozí polohy v případě, že je detekován pád zařízení (o ten se stará samostatný G-Senzor). Telefon stihne zaklopit modul při pádu z výšky zhruba 60 centimetrů.

 

Spodní hrana telefonu obsahuje datový konektor USB-C, mřížku hlasitého reproduktoru a také sluchátkový výstup. Reproduktor hraje velmi nahlas a spokojený jsem byl i s jeho kvalitou. Se zvukovým přednesem to výrobce myslí vážně, ZenFone 6 totiž podporuje i LDAC kodek pro bezdrátový přenos hudby, který je kvalitnější než aptX. Jediným zklamáním je tak již zmíněná podprůměrná kvalita zvuku u telefonního reproduktoru.

asus zenfone 6 15

Pravý bok obsahuje modře lemované tlačítko pro spuštění, kolébku pro ovládání hlasitosti a také tlačítko sloužící pro vyvolání služby Google Assistant. Tlačítku lze nastavit libovolnou funkci, a to jak pro krátký, tak i pro dlouhý stisk. Na opačném boku těla se ukrývá slot pro dvojici karet nanoSIM a pro paměťovou kartu formátu microSD.

Skleněná záda zdobí logo výrobce vyvedené v odstínech modré barvy. Kromě již zmiňovaného modulu fotoaparátu je zde už jen čtečka otisků prstů s velice dobrou rychlostí i přesností. Je škoda, že novinka nemá čtečku otisků integrovanou přímo do displeje, což začíná být u vlajkových modelů standardem. Telefon nabízí dokonce i rozpoznávání uživatele prostřednictvím obličeje. Při tomto způsobu odemykání se ale musí vyklopit a znovu sklopit modul fotoaparátu, takže čtečka otisků je rychlejší řešení.

asus zenfone 6 12

Po konstrukční stránce není Asusu ZenFone 6 příliš moc co vytknout. Kvalita zpracování je prvotřídní a jediné co zamrzí, je absence zvýšené odolnosti vůči vodě a prachu. To je zkrátka daň za otočný modul fotoaparátu. Na trhu budou k dostání dvě barevné verze – námi testovaná Midnight Black a stříbrná Twilight Silver.

Displej ZenFone 6: IPS až k okrajům

Displej u ZenFone 6 zabírá úctyhodných 92 procent čelní strany. Jedná se o panel typu IPS s úhlopříčkou 6,4 palců a rozlišením 1080 × 2340 pixelů. Barevné podání je prvotřídní a spokojený jsem byl i s maximální úrovní jasu, díky které nebyl problém s čitelností i na přímém slunci. Díky miniaturním rámečkům po celém obvodu máte při držení pocit, jako byste měli v ruce jen samotný displej.

asus zenfone 6 6

Je možná trochu škoda, že se výrobce nerozhodl osadit novinku OLED panelem, který je v kategorii high-endů v posledních letech standardem. Celý předek telefonu chrání odolné sklo Gorilla Glass 6.

Výkon není pro Asus ZenFone 6 problém

Asus ZenFone 6 nabízí špičkovou hardwarovou výbavu. Na nedostatek výkonu si nemohou stěžovat ani ti nejnáročnější uživatelé. Novinka totiž spoléhá na čipset Qualcomm Snapdragon 855 s osmi procesorovými jádry Kryo 485 s maximálním taktem až 2,84 GHz a grafickým čipem Adreno 640. Smartphone si bez potíží poradí i s těmi nejnáročnějšími mobilními hrami nebo aplikacemi.

asus zenfone 6 2

Výkonnému čipsetu sekunduje 6 GB operační paměti. Vnitřní úložiště může mít kapacitu buď 64 nebo 128 GB a je možné jej dále rozšířit paměťovou kartou formátu microSD.

Hardwarové parametry Asus ZenFone 6

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 9.0, čipset: Qualcomm Snapdragon 855, octa-core, 1× 2,84 GHz Kryo 485 + 3× 2,41 GHz Kryo 485 + 4× 1,78 GHz Kryo 485, GPU: Adreno 640, RAM: 6/8 GB, interní paměť: 64/128/256 GB, pam. karta:
Rozměry: 159,1 × 75,44 × (8,4 - 9,1) mm, hmotnost: 190 g, zvýšená odolnost: ne

Displej, konektivita a baterie

6,4", IPS LCD, rozlišení: Full HD+, 1080 × 2340 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, GPS: , konektor: USB-C
Baterie: 5000 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 48 Mpx, f/1.8, 26mm, 1/2.0", 0.8µm, PDAF, laserový AF, druhý: 13 Mpx, širokoúhlý, f/2.4, 11mm, selfie kamera: motorizovaná vyklápěcí konstrukce (otočný fotoaparát)

Datová konektivita obsahuje vše potřebné. Kromě plné podpory českých LTE pásem se můžete těšit na dvoupásmovou Wi-Fi, Bluetooth a NFC. Určení přesné polohy je bleskurychlé, za což vděčíme podpoře GPS, GLONASS, BDS, QZSS a GALILEO.

Výdrž ZenFone 6: plnohodnotné dva dny

Nevýhodou výkonných smartphonů většinou bývá pouze průměrná výdrž. Drtivá většina dnešních telefonů vydrží v provozu jeden den a je nutné je přes noc připojit k nabíječce. To ale rozhodně není případ ZenFone 6. Akumulátor ukrytý v útrobách telefonu má totiž kapacitu nadprůměrných 5000 mAh a díky tomu má novinka dostatečnou zásobu energie pro dva dny plnohodnotného používání.

asus zenfone 6 16

Taková výdrž je v kategorii high-endových smartphonů opravdu něco jedinečného. Velký akumulátor se navíc nijak výrazně nepodepsal na celkových rozměrech telefonu, za což si zaslouží výrobce pochvalu. Vzhledem k velké kapacitě akumulátoru je nutné počítat s lehce delší dobou nabíjení. S dodávaným adaptérem si na plné dobití musíte počkat zhruba 2 a půl hodiny, což se dá snést.

Operační systém: Android Pie s lehkou úpravou

Asus ZenFone 6 přichází na trh vybavený operačním systémem Android 9 Pie. Systém je doplněný o grafickou nadstavbu ZenUI, která ale mění vzhled systému jen velmi decentně.

Součástí systému je ve výchozím stavu jen několik aplikací. Jedná se o systémové nástroje a aplikace z produkce Googlu. Instalace dalších programů je plně v kompetenci uživatelů, což chválím. Celková optimalizace je na špičkové úrovni. Ani jednou jsem se během testování nesetkal se zásekem nebo dokonce pádem aplikace. Výrobce navíc neustále na systému pracuje, což dokládají dvě aktualizace, které dorazily během testování.

asus zenfone 6 13

Asus ZenFone 6: fotoaparát a záznam videa

Výklopný modul duálního fotoaparátu obsahuje celkem 2 objektivy. Primární má rozlišení 48 megapixelů, světelnost f/1.8 a standardní úhel záběru. Sekundární 13megapixelový fotoaparát je širokoúhlý a má světelnost f/2.4. Pro přisvícení tmavých scén je možné využít duální diodu. Po aplikaci technologie Quad Bayer pořizuje ZenFone 6 snímky v rozlišení 12Mpx (na jeden výsledný pixel se použijí celkem čtyři, proto má hlavní snímač rozlišení 48 megapixelů).

Aplikace fotoaparátu obsahuje kromě automatického režimu i módy pro pořizování panoramat, focení na výšku a nesmí samozřejmě chybět ani mód, kde si můžete ručně upravit parametry snímání – vyvážení bílé, citlivost ISO, hodnotu expozice, čas závěrky a další. Nezapomnělo se ani na Super HDR či speciální panorama mód, který scénu snímá automaticky při pohybu motorizovaného modulu. Umělá inteligence umí rozlišit 16 různých typů scén.

Klasický vs. Super noční režim

Kvalita fotografií mě velmi příjemně překvapila. Snímky mají velmi pěkné barevné podání, detailní vykreslení, slušný dynamický rozsah a nízkou hladinu šumu. ZenFone 6 si nevede špatně ani při focení ve tmě, kde důrazně doporučuji využít speciální noční mód. Ten funguje na stejném principu jako třeba u Huawei. Telefon pořídí několik snímků s různou dobou expozice a následně je složí do jedné výsledné fotografie. Jen škoda, že se zapomnělo na optickou stabilizaci obrazu, minimálně hlavnímu fotomodulu by slušela, tak doufejme, že se dočkáme třeba u další generace.

Tip: snímky v plném rozlišení si můžete zobrazit či stáhnout zde

Záznam videa probíhá v maximálním rozlišení 4K. Primární fotoaparát zvládne natáčet při 60 snímcích za sekundu, sekundární širokoúhlý pak při 30 fps. Mezi objektivy bohužel nelze během záznamu přepínat, což je velká škoda. Snad se této možnosti dočkáme v některé z následujících systémových aktualizací.

Jinak si ale zaslouží kvalita videí pochvalu. Telefon disponuje elektronickou stabilizací obrazu, během zaostřování si vedl spolehlivě a k obrazové kvalitě nemám výtky.

Recenze Asus ZenFone 6: závěrečné hodnocení

Asus ZenFone 6 má zaděláno na úspěch. Za příznivou cenu začínající za 13 tisících korunách dostanete smartphone se špičkovým výkonem, výbornou výdrží na jedno nabití, povedeným fotoaparátem se zajímavým výklopným mechanizmem, nebo třeba optimalizovaným systémem.

asus zenfone 6 18

Konkurence s podobnou cenou a srovnatelnou výbavou moc není. Přeci jen se ale něco najde. Třeba takové Xiaomi Mi 9. Za stejnou cenu dostanete smartphone se srovnatelnou výbavou snad ve všech ohledech. Xiaomi má navrch v oblasti fotoaparátu s třetím objektivem s dvojnásobným přiblížením, ale ZenFone boduje lepší výdrží.

asus zenfone 6 14

Testovaná novinka se na nasyceném mobilním trhu v žádném případě neztratí a my v redakci se těšíme, co si pro nás Asus přichystá u další generace. Každým rokem totiž dotahuje ty nejlepší hráče na trhu, a to vše při zachování rozumné cenové politky. A na to uživatelé zkrátka slyší.

Asus Zenfone 6

Asus ZenFone 6 parametry
8.8

Design a zpracování

8.9/10

Výkon a optimalizace

9.2/10

Hardwarová výbava

8.7/10

Kvalita fotografií a videa

8.6/10

Výdrž baterie

8.8/10

Klady

  • originální řešení fotoaparátu
  • špičkový výkon
  • nadstandardní výdrž akumulátoru
  • kvalita fotografií, noční režim
  • Dobře optimalizovaný systém
  • příznivá cena

Zápory

  • zvuk telefonního reproduktoru
  • slušela by mu čtečka otisků v displeji
  • chybí optická stabilizace obrazu
  • hodil by se teleobjektiv
Autor článku Zdeněk Beran
Zdeněk Beran
Redaktor serveru SMARTmania.cz a dalších technologických webů, fanoušek počítačového hardwaru, mobilních zařízení všeho druhu a jiné elektroniky, milovník akčních počítačových her a PUBG.

Kapitoly článku