Malé hvězdy ze škol(k)y: Víte, jak vybavit vaše dítě na léto?

Publikace: 13.06.2019

Léto už je v plném proudu, což znamená, že přišel čas na opatření stylového a zároveň funkčního oblečení pro vaše potomky. A vůbec nezáleží na tom, zda ještě chodí do školky, nebo už jde o děti, které pravidelně navštěvují školu. Letní oblečení a sandálky na hřiště a do města využijí všechny. Pojďte se podívat, co by vašemu dítku rozhodně nemělo chybět!

Jakmile se udělá teplo, okamžitě saháme po tričkách a kraťasech. V tom největším parnu si pak lebedíme v příjemně vzdušných šatech. Byla by ale chyba si myslet, že se změna šatníku týká jenom dospělých. I děti si zaslouží, abyste udělala revizi jejich skříně a zamyslela se nad tím, jaké kousky by bylo potřeba doplnit. S tím jde ruku v ruce i nutná kontrola botníku.

Jak jistě víte, děti rostou jako z vody a to, co jim ještě minulé léto bylo už dnes nosit nemohou. U letních bot a sandálků navíc platí, že běháním po městě a po hřišti se extrémně rychle ošoupou a je potřeba je vyměnit za nové.

Pojďte se spolu s námi podívat, jak se tohoto úkolu zhostit co možná nejlépe.
Pozor, revize!

Aby byla revize skříně vašeho dítěte úspěšná, je potřeba se zaměřit na několik klíčových sekcí, kterým je potřeba věnovat trochu zvýšenou pozornost. (A vůbec nesejde na tom, zda se jedná o skříň malých darebáků, či princezen.)

U dívky se zaměřte na to, zda nepotřebuje:

• Pár triček na běhání po hřišti a venku (ideálně na ramínka či s krátkým rukávem)
Kalhoty pro volný čas (u kterých nevadí, že se zašpiní)
Šaty na chození po městě (ideálně z prodyšného materiálu)
Kraťasy a ¾ kalhoty (taktéž do města)
• Reprezentativní trička na návštěvy a další formálnější příležitosti (s korálky, nápisy, obrázky...)
• Volnočasovou sukni a sukni do města
• Nové sluneční brýle
• Univerzální klobouk či jinou pokrývku hlavy (můžete pořídit klidně dvakrát)
• Nové plavky (nejlépe 2, které lze střídat)
• Kvalitní tenisky (na hřiště a na sport)
• Kvalitní a stylové letní sandálky (k šatům, sukním a podobně)
Také se hodí zjistit, zda má vaše dcera přehoz či svetřík přes ramena pro případ, že se udělá chladno. Tento kousek se hodí i pro situaci, že se zdržíte venku do večerních hodin, kdy už bývá přeci jen trochu zima.

U chlapce se orientujte na to, zda nepotřebuje:

Trička na běhání po hřišti (bez rukávů a s krátkým rukávem)
Kalhoty pro volný čas (klidně jich opatřete víc, jinak je bude nosit do roztrhání)
• Kalhoty, kraťasy a ¾ kalhoty (na návštěvy a do města)
• Reprezentativní trička na nošení ven (s nápisy, obrázky...)
• Nové sluneční brýle
Kšiltovku
• Nové plavky (taktéž ideálně dvoje)
• Kvalitní tenisky (na hřiště a sport)
• Kvalitní letní sandálky (pro chození kdekoliv jinde)
Podobně jako u dcery se zamyslete nad tím, zda mu neopatříte 1-2 lehčí mikiny pro chladnější a deštivé dny.

Co se týče materiálů, určitě dávejte přednost bavlně a látkám, ve kterých se dítě nebude přehřívat. To může cenu nákupu trochu prodražit, ale věřte tomu, že se vám tato investice mnohonásobně vrátí v podobě spokojeného dítěte. V obou případech, jak u holky tak u kluka nezapomeňte na kvalitní batoh a aktovku sladěnou s outfitem nebo s oblíbenými pohádkovými motivy.

Jaké vybrat sandálky?

Co se týče koupě sandálků, velmi záleží na tom, kam by je mělo vaše dítě nosit. Rozhodně nebudeme nijak přehánět, když řekneme, že nakonec zjistíte, že jich musíte koupit hned několik.

Různé druhy sandálků pro děti se hodí:
• Do města
• Na sport
• Do vody (na dovolené v Chorvatsku kvůli ježkům nutnost)

Dětské sandálky do města bývají různě zdobené, ale neměla byste zapomínat ani na jejich praktičnost. Pokud víte, že je vaše dcera klidné dítě, které zvládne celodenní chození v bílých šatičkách, klidně jí k nim opatřete i stejně barevné sandálky. Naopak divočejším klukům prozřetelně nakupte sandály v tmavších barvách. (Znáte to, skákání do kaluží a do bláta je velká zábava.)

Sportovní dětské sandály by zase měly pořádně držet na noze. To znamená, že by neměly být pouze nazouvací, ale měly by se dát zapnout kolem kotníku. (Eliminujete tak riziko, že dítě při běhu či při lezení na prolézačky spadne na zem a zraní se.) Co se týče barev, vhodné jsou spíše neutrální tóny, na kterých nebude vidět eventuální zašpinění. Super zajímavé jsou i dětské sandálky v zářivých barvách. Ty jsou nejen stylové, ale také mohou zastoupit úlohu reflexního prvku. (Který opět zajišťuje větší bezpečnost při pobytu venku.)

Všechny boty (i pro ty úplně nejmenší) by pak měly mít kvalitní vnitřní stélku, která zaručí, že při chození neutrpí správná poloha klenby. Jestli jste se ale na první pohled zamilovala do sandálků, které takovou úpravu nemají, není nutné se jich vzdát. Vše vyřeší koupě speciálních ortopedických vložek, jejichž pořízení je otázka pár korun.
A léto plné zážitků může začít!

Autor článku

Kateřina Umová

Kateřina Umová

Redaktor