Retro dobroty ke kávě: Jak na legendární laskonky nebo dokonalý punčák

České zákusky byly vždy oblíbeným zpestřením jídelníčku
Zdroj: Profimedia
Zavzpomínejte na časy minulé a lahodnou chuť poctivých zákuskůČeské zákusky byly vždy oblíbeným zpestřením jídelníčkuVěnečky mají dokonalý krém a cukrovou polevuCo jste si mohli dříve dopřát?+ 3 fotky+ 4 fotky

Vzpomínáte, když jste jako malí přijeli k babičce a po nedělním obědě jste dostali poctivý krémový retro zákusek? Pojďte zavzpomínat na staré časy a opět podlehněte kouzlu zákusků dob minulých.

Petra Járková
Petra Járková 13. 06. 2019 10:00

Velký návrat hlásí prvorepublikové cukrárny - obrození se dočkala na příklad Erhartova cukrárna nebo proslulý Myšák, kde si můžete dát oblíbený větrník nebo laskonku podle tradičních receptů. I při široké nabídce je stále poptávka po punčáku, čokoládových čárkách nebo žloutkových věnečcích.

Oprašte tedy kuchařky vašich babiček a připravte na neděli pohoštění pro svou rodinu.

Laskonky

Suroviny:

  • 3 bílky
  • 165 g cukru krupice
  • 50 g cukru moučka
  • 90 g strouhaného kokosu

Kokosová náplň:

  • 1 vanilkový pudink
  • 250 ml mléka
  • 75 g změklého másla
  • moučkový cukr podle chuti
  • 1 vanilkový cukr
  • trošku rumu nebo rumového aroma
  • opražený kokos (dávam podle chuti)

Karamelová náplň:

  • 1 zkaramelizované Salko
  • 250 g změklého másla

Postup:

Laskonky:

Bílky s cukrem krupice šleháme nad párou do tuhé pěny cca 15 minut. Vyšlehaný sníh necháme mírně vychladnout a poté do něj lehce přimícháme moučkový cukr a strouhaný kokos. Plech si vyložíme pečícím papírem a lehce potřeme máslem. Pomocí šablony uděláme laskonky. Pečeme na 120 stupňů 15 minut, aby laskonky naběhly a poté snížíme teplotu v troubě na 80 stupňů a necháme laskonky při otevřených dvířkách trouby 15-20 minut dosušit.

Kokosová náplň:

Z mléka a pudinku uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo vyšleháme spolu s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, nakonec přidáme pudink, opražený kokos, rum a pořádně prošleháme. Před plněním dáme krém aspoň na 2 hodiny chladit do lednice. Laskonky plníme pomocí zdobícího sáčku.

Karamelová náplň:

Nejprve musíme zkaramelizovat Salko (pokud si chceme ušetřit čas, koupíme již zkaramelizované Salko). Dáme ho do hrnce s vodou tak, aby plechovka byla zcela ponořená a vaříme 3 hodiny. Během vaření dolíváme vodu.

Poté plechovku vyjmeme a necháme vychladnout. Do vychladlého Salka zašleháme máslo a pomocí zdobícího sáčku plníme laskonky.

Punčové řezy

Suroviny:

Na světlé těsto

  • 9 vajec, žloutky a bílky oddělené
  • 270 g krupicového cukru
  • 240 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku

Na barevné těsto

  • 6 vajec
  • 180 g krupicového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku
  • žluté a červené potravinářské barvivo

Na punčový nálev

  • cca 50 g krupicového cukru (nebo podle chuti)
  • 150 ml tuzemáku nebo punče či směsi

Na dokončení

  • cca 250 g jahodového nebo rybízového džemu
  • 300 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Na světlé těsto vyšlehejte žloutky s 9 lžícemi vlažné vody a cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem.

Vzniklé těsto rozetřete na plech o velikosti 30x40cm s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10-15 minut dorůžova, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Po upečení korpus opatrně sejměte z plechu a nechte vychladnout.

Barevné těsto připravte stejným způsobem jako světlé, do žloutků přidejte navíc 6 lžic vlažné vody. Hotové těsto rozdělte napůl. Jednu obarvěte nažluto a druhou načerveno podle potřeby (pozor – každá barva barví jinak!). Z kratší strany vlijte na plech vyložený pečicím papírem žluté těsto, z druhé strany červené těsto a rozetřete je tak, aby se uprostřed setkala. Nebojte, nesmíchají se. Pečte asi 8-10 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Pak sejměte z plechu a nechte vychladnout.

Světlé těsto rozkrojte vodorovně napolovic – nejlépe to jde nití. Spodní polovinu položte zpátky na plech a potřete džemem.

Na nálev rozpusťte moučkový cukr ve 150 ml vody. Vmíchejte rum nebo punč či jejich směs a podle chuti ještě přislaďte.

Barevný korpus nakrájejte rovnoběžně s kratší stranou na 4 cm široké pruhy. Pokropte je nálevem a střídavě (žlutá, červená, žlutá...) je skládejte na spodní díl světlého korpusu. Horní díl světlého piškotu ze spodní strany potřete džemem a touto stranou položte na barevnou vrstvu. Zakryjte pečicím papírem, zatižte dalším plechem, na něj vyskládejte třeba konzervy a nechte v chladu odležet do druhého dne.

Na dokončení z prosátého moučkového cukru, citronové šťávy, oleje a asi 5 lžic horké vody utřete hladkou lesklou polevu. Moučník jí potřete a dejte do lednice. Po ztuhnutí polevy nakrájejte na řezy.

PODÍVEJTE SE NA RETRO ZÁKUSKY NAŠEHO DĚTSTVÍ:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články