Příspěvek na dojíždění a stěhování dostaly už tisíce lidí. Chcete taky?

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 13. 6. 2019 | 9 komentářů
Žijeme ve zlatých časech. Nezaměstnanost klesá níž a níž, nabídka volných pracovních míst trhá rekordy. Přesto už tři roky můžete dostat od státu příspěvek na dojíždění za prací. Nebo dokonce 50 tisíc na přestěhování.
Příspěvek na dojíždění a stěhování dostaly už tisíce lidí. Chcete taky?

Zdroj: Petr Kučera

O příspěvek na dojíždění za prací, který úřady práce nabízejí od dubna 2016, už požádalo skoro 10 tisíc nezaměstnaných. Nejvíc jich je z Moravskoslezského (2417 zájemců), Olomouckého (2302), Ústeckého (1053) a Jihomoravského (948) kraje.

Ne každý z 9721 zájemců ale uspěl. „Dohodu o poskytnutí příspěvku jsme zatím uzavřeli s 6376 lidmi, řadu dalších žádostí ještě posuzujeme,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Jenom za letošní květen přibylo osmdesát zájemců.

Nejčastěji lidé dostávají 1500 korun měsíčně, do práce dojíždějí 10 až 25 kilometrů. „Jsou mezi nimi různé profese. Například administrativní pracovníci, výrobní a montážní dělníci, kovodělníci, elektromechanici, opraváři, strážní, pracovníci ve zdravotnictví a sociální oblasti, dámské krejčové, učitelé, skladníci, uklízečky, asistenti pedagoga, masér, sýrařka nebo obchodní referenti,“ upřesňuje Beránková.

Jeden z nejvyšších příspěvků – 3500 korun měsíčně – už dřív přiznal úřad práce uchazeči v Karlovarském kraji, který nastoupil jako vedoucí autobusové dopravy a do práce dojíždí 255 kilometrů.

Nejde jenom o dopravu

Příspěvek nezaměstnaným, kteří vezmou práci mimo své bydliště, má pomoct nejenom s vyššími náklady na samotné dojíždění. Může pokrýt třeba i část výdajů, které kvůli dojíždění vzniknou třeba ohledně přechodného ubytování nebo péči o dítě.

Anketa

Jak dlouho vám obvykle trvá cesta do práce?

Dosáhnou na něj můžou jenom uchazeči o zaměstnání, kteří jsou v evidenci úřadu aspoň pět měsíců. Případně i kratší dobu, pokud přišli o práci kvůli hromadnému propouštění.

Základní podmínkou je, že najdou práci mimo město nebo vesnici, kde bydlí. Musí mít v ruce pracovní smlouvu aspoň na šest měsíců, když už ne na dobu neurčitou. A současně nesmí jít o stejného zaměstnavatele, u kterého už v posledních 24 měsících pracovali.

Příspěvek na podporu regionální mobility, jak zní jeho oficiální název, se pohybuje od 1500 do 3500 korun měsíčně podle vzdálenost. Na nejvyšší částku mohou zájemci dosáhnout při dojíždění nad 50 kilometrů. Naopak pod deset kilometrů se příspěvek neposkytuje – kromě případů, kdy prokazatelně neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou (pak by dosahoval jenom 1000 korun).

Maximální doba vyplácení je jeden rok. Příspěvek za daný měsíc nedostanou lidé, kteří si v něm vydělají víc než 1,5násobek průměrné mzdy. Žádat o něj lze v celé republice, tedy nezávisle na bydlišti nebo cíli dojíždění – nesmí ale jít o práci v cizině (výjimkou je Moravskoslezský kraj, který přispěje i na práci za hranicemi).

Na příspěvek není automatický nárok. Jestliže však úřad práce žádost schválí, proplatí pak přiznanou částku jako paušál, tedy bez dokládání skutečných nákladů. Zaměstnanec nemusí nosit jednotlivé jízdenky, účtenky za benzin, za hlídání dětí nebo dočasné ubytování. Každý měsíc ale musí ukázat výplatní pásku. Za každý den nepřítomnosti, třeba kvůli nemoci nebo dovolené, se příspěvek krátí.

Co se rovnou přestěhovat?

Stát nabízí i příspěvek na přestěhování se za prací – jednorázově 50 tisíc korun. Od listopadu 2016 ho zatím dostalo 181 z 389 zájemců, největší poptávka je v Moravskoslezském (88), Olomouckém (84), Zlínském (46) a Jihomoravském (45) kraji.

Hledej práci!

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Šanci má člověk, který nastoupil do práce mimo místo svého bydliště, nebo se už přestěhoval. Je však nutné, aby byl v evidenci uchazečů déle než pět měsíců, a to půl roku před podáním žádosti. Časovou podmínku nemusí splnit lidé při hromadném propouštění nebo ti, kteří podle úřadu práce nemají ve svém regionu šanci na získání.

Nové bydliště musí být vzdušnou čarou aspoň o 50 kilometrů od toho původního. Příspěvek nelze poskytnout při stěhování do zahraničí.

„Vzdálenosti přestěhování se liší, v některých případech dosahují i 300 kilometrů. Mezi žadateli se objevují například administrativní pracovníci, pracovníci v oblasti osobních služeb, dělníci v elektrovýrobě, programátor, školnice, prodavačky, učitelé, právník, lékař, personální konzultant, fotograf, laborant, zdravotní sestry, recepční či vizážistka,“ upřesňuje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Ani v tomhle případě nejde o podporu, na kterou by měl člověk automatický nárok – ani když splní základní podmínky. „Poskytnutí příspěvku na stěhování vždy záleží na konkrétní situaci na lokálním trhu práce a na dohodě mezi žadatelem a úřadem práce,“ říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Kdo v novém zaměstnání nevydrží aspoň půl roku, musí jednorázový příspěvek vrátit. Úřad může příspěvek opakovaně poskytnout stejnému žadateli jednou za tři roky. Další podmínkou je, že zaměstnání, na které dostal původní podporu, odpracoval aspoň dvanáct měsíců.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2019 16:04, Doktor

A nějaké konkrétní připomínky, chyby v článku? Je to správně, ověřoval jsem si to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ale nedivím se, že zrovna u vás použily PŘÍSNĚJŠÍ PODMÍNKY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 6. 2019 11:15, Mirek

Je dobře, že jsou tyto příspěvky, ale jako důchodce je nevyužiji. Mě by vyhovovalo Šrotovné, které u nás nebylo a v jiných státech už proběhlo alespoň po třetí, jako příspěvky na pořízení set-top-boxu, nové tv či na úpravu společných antén na příjem DVBTV-2.O tom se v ČR.neuvažuje.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Partners Financial Services