Proč se nám s rostoucím věkem mění obličej?

obličej
obličej
Sobota, 8. 6. 2019, 9:50 -

Čistých dvacet let vývoje a rozkvětu a pak dalších šedesát až sedmdesát postupného stárnutí – to není přílišný negativismu, ale holý fakt. Stárneme jednoduše všichni, to je vlastně jediná skutečná spravedlnost. A čas doopravdy, až na zázračné výjimky, nešetří žádnou část těla, obličej nevyjímaje. Vrásky, rýhy, převisy – to jsou dobře známé následky, jejichž příčinu většinou hledáme tam, kde se objeví: na kůži. Na změny v našem obličeji má vliv ale mnohem víc. Přečtete si, proč se vás obličej s každým rokem mění:

Různé tkáně, jeden výsledek

Pojďme se postavit pravdě čelem, nebo rovnou celým obličejem. Skutečnost je totiž taková, že to, jak vypadáme, a jakými náš obličej s postupem času prochází změnami, zdaleka nemá na svědomí jen kůže. Důležitou roli hrají i další tkáně – tukové, vazivové, a dokonce i obličejové kosti.

Začněme ale popořadě od povrchu, tedy od pokožky, která má sama o sobě řadu vrstev. Co všechno se v nich odehrává s přibývajícími roky? Jedním slovem: atrofie. V pokožce ubývá fibroblastů, kolagenových vláken, prokrvení a mazových žláz. Výsledkem je ztráta pevnosti, plnosti, vrásky a ztráta barvy. A jako kdyby to nebylo málo…

Přidá se i tuk a vazivové tkáně

Tukové polštářky, které většinou formují a udržují vazy, se splaší taky a začnou se pomalu, ale jistě posouvat dolů s gravitací. Tuk z tváří se posune směrem k nosu a nad rty, kde tvoří záhyby. Tváře naopak pozbydou objemu. Tuk z dolní třetiny obličeje se pak přesune pod bradu, tuk pod bradou zase na krk. A ani samotné vazy nezůstanou beze změny – povolí, ovšem zároveň zůstávají připoutány ke kostem. A tak se vzniklé převisy a vrásky ještě více prohlubují.

Ve finále pak přijdou na řadu i lebeční kosti

Možná vás to překvapí, ale kosti lebky se v průběhu našeho života mění, a to poměrně výrazně. Hlavní procesy probíhají v oblasti očních důlků a nadočnicových oblouků. Důlky se zvětšují - rozšiřují a nadočnicové oblouky klesají. My pak začínáme objevovat vrásky na čele, vějířky okolo očí a spadlá oční víčka. Stejně tak se mění i samotná čelist, která se s věkem posouvá. Horní čelist směrem nahoru a vzad, dolní směrem dolů a dopředu. Brada tak získává na výraznosti a rty se obrací směrem dovnitř. Pokud pak navíc chybí i zuby, stárnutí je o to výraznější. A tak se dostáváme k meritu věci.

Dermatolog anotomem i ortodontem

Co se stárnutí pokožky a podkožních struktur týče, dnešní estetická dermatologie má už po ruce řadu efektivních řešení. Nabízí se například neablativní lasery, které prostupují do hlubokých vrstev pokožky a aktivují vznik kolagenu (např. laser Thermage nebo Palomar), nebo tekuté dermální výplně (tzv. fillery) nejrůznějšího složení, kde je kyselina hyaluronová stále považována za složku nejefektivnější. Dalším kalibrem je pak neinvazivní niťový lilfting Art Filting. A krok s nejvýraznějšími a nejtrvalejšími výsledky? To je dobře známý facelift a necklift, neboli chirurgická úprava povislé kůže na obličeji a krku, která pracuje i s podkožními vrstvami (SMAS lifting).

Možností je mnoho, jedno jde ale (běžným chirurgickým zákrokem) změnit jen těžko – jde právě o postavení a pohyb kostí v našem obličeji. Stejně tak ale tenhle faktor jde jen těžko ignorovat.

Kvalitní a zkušený dermatolog / obličejový plastický chirurg musí bezpodmínečně znát a brát v potaz anatomické změny spojené se stárnutím v obličeji – kostmi počínaje, podkožními tkáněmi i pokožkou konče. Stejně tak patří k práci těchto lékařů provázanost na oblast ortodoncie. Jednoduše a stručně řečeno, korekce na povrchu nejsou efektivní, pokud dochází k dalším změnám hlouběji, zdůrazňuje MUDr. Olga Bahníková, dermatoložka kliniky Mediestetik. Ta klade důraz na komplexní přístup k estetické medicíně, který umožňuje úzký kontakt a možnost konzultací mezi stomatology-ortodonty, dermatology i plastickými chirurgy.

« zpět do rubriky