Zelenina - červen (1)

Poslal(a) 13.06. 2019 10:06:37 (17758 čtenářů)

Střídání výsadeb plodin, letní výsevy
Zatímco se jedna kultura sklízí, vedle se to samé může sázet nebo sít. Platí to například pro brambory, kedlubny, salát, květák, týká se to hrášku, fazolí, raných karotek a mrkví, špenátu.

Postupně jak budou dorůstat saláty, kedlubny a další raná zelenina, připravujeme další sadbu, aby sklizenou kulturu na záhoně vystřídala například sadba brokolice, dalších kedluben, ledových a letních salátů, květáku, zelí, kapusty, póru, tuřínu, výsevy mangoldu, červené řepy, fazolí na lusky...

Zelenina - červen: Hrách setý kapucínský (Pisum sativum) BLAUWSCHOKKERr je raný 160 - 200 centimetrů

Zelenina - červen: Kedlubny typu GIGANT se mohou sázet jako druhá plodina na záhoně.

Zelenina setá po letním slunovratu
Ať je počasí jaké chce, po letním slunovratu začíná být aktuální výsev salátových čekanek, čínského a pekingského zelí, štěrbáků (dříve seté obyčejně vykvétají), hlíznatého fenyklu, letních ředkví, vodnic. Výsevům trvá cca měsíc, než narostou do slušné sadby, nevadí tedy, že v době výsevů je ještě první plodina (předplodina) na záhoně. Předpěstování sadby se týká salátových čekanek, čínského a pekingského zelí, štěrbáků, fenyklu. Vodnice a ředkve se sejí přímo na stanoviště, po sklizni.

Zelenina rostoucí na záhoně od podzimu či trvale
Ozimý špenát už nejspíše bude sklizený nebo kvete. Stejně tak polníček. 25. června by měla skončit sklizeň chřestu a rebarbory. Obě kultury si po skončení sklizně zaslouží zálivku a přihnojení. Do konce sezony musí vytvořit dostatečnou listovou plochu na zajištění zásobních látek pro přezimování a též pro budoucí sklizeň.

Likvidují se pacibulky na česneku paličáku (pár jich nechte, až se stonky narovnají, je čas sklizně). Česnek si zaslouží párkrát okopat, aby zem okolo něj trochu dobře osychala, nevytvářely se podmínky pro houbové choroby pozdní odrůdy ozimé a odrůdy jarní možná ještě přihnojit na list. Sklízené konce česnekových rostlin jsou zajímavou zeleninou, třeba do „číny“, ve větším je můžeme zamrazit nebo sterilovat jako okurky. Ke sklizni dozrává ozimá cibule.

Na jaře vysazovaná zelenina
Rajčata musíme opakovaně vyštipovat, tyčkové vyvazovat či omotávat okolo spirály, sklízet a podle signalizace (např. zprávy ÚKZÚZ) ošetřovat proti plísni rajčat, popřípadě spolu s paprikami i přihnojit na list ledkem vápenatým (aby citlivé odrůdy netrpěly zasycháním plodů z nedostatku vápníku. Paprikám (odrůdám s velkými plody) zejména ve skleníku bychom měli zajistit odpovídající oporu. Do pařeniště okolo paprik, okurek je možné vysadit zbylý pór, bulvový i řapíkatý celer.

Přijdou chladna na začátku června? Jaký bude Medard?
Když na začátku června nastoupí chladné počasí (malí ledoví muži) dostanou zabrat zejména okurky, papriky, lilky a tykvovité vysazené ve volné půdě. Pokud jim chceme trochu pomoci, přikryjte je netkanou textilií, přihnojíme na list, popřípadě ošetříme přípravky zvyšujícími odolnost nepříznivým vlivům (vitality komplex). Odkrýt při kvetení by se musely jen ty, které nejsou partenokarpické, ty potřebují opylení.. Schytat to může i celer. Možné je, že ho chladno „vyprovokuje“ ke kvetení. Rajčatům můžeme po vydatných deštích, po zálivce - před jejich okopáním - přidat kopeček kompostu k bázi stonku. Částečnou ochranou rajčat proti plísni rajčat je jejich ochrana před namočením listů deštěm, jejich výsadba v místě, kde rychle osychají, výběr odrůd s vyšší odolností k napadení touto chorobou. Pokud přijde delší dešťové období, je po jeho skončení třeba celou zahradu okopat, půdu nakypřit, zeleninu, která bude ještě nějaký čas přihnojit v nejbližší zálivce, či na list.

Zelenina - červen: Plíseň na rajčatech na začátku sezony, to je neštěstí.

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: zelenina červen

10.08. 2009
32.69 kB čtenářů
Silybum marianum - ostropestřec mariánský
13.06. 2019
32.08 kB čtenářů
Zelenina - červen (2)
22.06. 2018
14.02 kB čtenářů
Zelenina v létě (1)
06.12. 2011
30.96 kB čtenářů
Asparagus officinalis - chřest lékařský
30.05. 2015
23.04 kB čtenářů
Tipy na měsíc červen
01.06. 2008
40.79 kB čtenářů
Červen v zahradě
27.03. 2017
21.89 kB čtenářů
Taraxacum - smetánka, pampeliška
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
15.02. 2024
370 čtenářů
Užitkové rostliny