Zálivka a další péče
Když nezalije Medard, musíme my. Košťáloviny a brukvovitá zelenina, saláty, i další druhy potřebují vodu. Zejména květák, ředkvičky, ředkve, kedlubny, rané zelí potřebují pravidelný přísun vody. Ředkvičky mohou pálit nebo „vyšeptají“, rané zelí při střídání sucha a větší zálivky v době dozrávání praská. Saláty za horka a sucha hořknou. Rajčata ve skleníku, folníku potřebují také vyštípnout, popřípadě zakrátit aby netvořila další květenství, aby časně zrála. Zaléváme do země, je žádoucí, aby rostliny nebyly zejména v noci delší dobu mokré nebo orosené. Rajčata, papriky, lilky i některé okurky potřebují opylovače. Pokud do skleníku nelétají včely, můžeme si nasadit do porostů čmeláky, s rajčaty (když kvetou) stačí denně v poledne několikrát zatřepat.Zdraví ze zahrady - vitamíny, antioxidanty, vláknina, sacharidy,…
Zelenina (i ovoce), vše co se v tuto dobu sklízí, by mělo v co největší míře přijít na stůl čerstvé. Pokud to jde, tak i bez tepelné úpravy. Ani špenát není nijak ošklivý, když se přidá do zeleninového salátu, jemný skleníkový nebo raný květák (před sluncem chráněný) ze záhonu je za syrova též výtečný, stejně jako na malé části rozlámané brokolice. Jsem zastáncem pěstování více odrůd salátu, kedluben, ředkviček, květáku, karotek a mrkví, hrášku… tak aby byly v zahradě zastoupeny rané i pozdní odrůdy. Ty první, nejranější všechny sníst, teprve ty pozdnější zavařovat, mrazit, nakládat, sušit, rozdávat…
Text a foto ing. Ivan Dvořák