Pod označením vacuum pot se skrývá přístroj pro přípravu filtrované kávy, který pracuje na principu přetlaku vodní páry, jež vytlačí vroucí vodu nad filtr. V této vodě se následně rozpustí namletá káva, aby byl posléze odebrán zdroj tepla a káva spadla zpět do spodní nádoby, přičemž se zároveň filtruje.
Historie tohoto stroje sahá až do časů průmyslové revoluce a zajímavé bezpochyby je, že jej vynalezla žena, což rozhodně v této době nebylo obvyklé. Madame Vassieux z francouzského Lyonu si roku 1842 nechala patentovat svůj přístroj na vaření kávy, jenž se skládal ze dvou sférických skleněných „balonů“. Kávovar Madame Vassieux navíc i dobře vypadal. Přesto měla celá věc jeden háček, jenž spočíval v tom, že nebylo snadné odhadnout správný okamžik, kdy bude kávovar odstaven z plamene. Sklo nebylo ještě schopné odolat vysokým teplotám, takže se občas stalo, že baňka praskla nebo vybouchla, což bylo samozřejmě nebezpečné.
Tento závažný problém nakonec vyřešily Ann Bridgesová a paní Suttonová z amerického Salemu, a to bez použití kouzel, jak by snad bylo možné v tomto městě očekávat. Šlo o vynález teplotně odolného skla Pyrex. Nad vacuum poty se však s příchodem modernějších a jednodušších způsobů přípravy kávy začalo smrákat a postupně prakticky upadly v zapomnění. Jejich návrat na dějinnou scénu je možné sledovat až v posledních letech, kdy letí retro ve všech oblastech lidské činnosti. Milovníci kávy si chválí, že příprava je fascinující po vizuální a fyzikální stránce, káva je navíc mimořádně chutná. Dnes existuje celá řada výrobců vacuum potů, které nabízejí celou řadu různých druhů těchto přístrojů. Japonské společnosti Hario a Yama, které s jejich výrobou začaly, již v současnosti rozhodně nejsou na trhu osamoceny.
Příprava kávy dnes probíhá tím způsobem, že se do spodní nádoby dá filtrovaná a horká voda. Potom se zasune horní nádoby s filtrem, který je přitažený pružinou ke spodku. Pod vacuum pot se dá hořák, jehož prostřednictvím je pára vytlačena nahoru. V té se zamíchá káva namletá na střední hrubost. Po minutě je třeba zdroj tepla odebrat a káva se pomocí podtlaku přefiltruje do spodku nádoby. Káva se nalévá ze spodní baňky, která je uchycená v držáku. Na přípravu 100 ml kávy je potřeba 120 ml vody a 10 g kávových zrn.
WOMENHOUSE.cz
Portál výhradně jen pro ženy…
CINEMAHOUSE.cz
Portál o filmových novinkách.
CELEBRITYHOUSE.cz
Dění z českého showbyznysu...
MENHOUSE.cz
Portál pro muže...
GOLFMAGAZINE.cz
Web plný golfu..
HOTELHOUSE.cz
Portál o hotelech, pensionech a spa resortech
BOOKHOUSE.cz
Portál nejen o knihách a časopisech
KIDSHOUSE.cz
Portál pro děti a jejich rodiče...
HOMEMAGAZINE.cz
Vše pro dům, byt a zahradu…
BeachSwan.com
Exkluzivní plážové outfity...
NejlepsiKavarny.cz
Zkoušíme za vás nejlepší kavárny nejen v Praze…
MENHOUSE.cz
Portál pro muže...
INSPIROVANIKRASOU.cz
modeling-stylový portál
LUXUSNIPLAZE.cz
Nejkrásnější pláže a destinace.
LUXURYHOUSE.cz
Svět luxusu, módy a doplňků...
CARSHOUSE.cz
Vše o autech... A nejen o nich.
BeachSwan.com
Exkluzivní plážové outfity...
GASTROHOUSE.cz
Portál o moderní gastronomii...
CLASSIC BARBERSHOP
Nechte se unést kvalitní péčí o vaše vousy a vlasy.
CINEMAHOUSE.cz
Portál o filmových novinkách.
CELEBRITYHOUSE.cz
Dění z českého showbyznysu...
GOLFMAGAZINE.cz
Web plný golfu...
HOTELHOUSE.cz
Portál o hotelech, pensionech a spa resortech
BOOKHOUSE.CZ
Portál nejen o knihách a časopisech
KIDSHOUSE.CZ
Portál pro děti a jejich rodiče...
WOMENHOUSE.CZ
Portál výhradně jen pro ženy…