Dnes už bývalý litoměřický soudce Josef Knotek Reprofoto: ČT

Bývalý soudce Knotek byl podmíněně propuštěn z vězení

Bývalý litoměřický soudce Josef Knotek, který byl za korupci odsouzen k trestu tři roky a tři měsíce vězení, byl podmíněně propuštěn na svobodu. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Server iDNES.cz dnes uvedl, že Knotek, který si odpykal zhruba dva roky, v úterý opustil ruzyňskou věznici. Má stanovenou pětiletou zkušební lhůtu.

„Propuštěn byl v úterý 11. června,“ řekl serveru jeho obhájce Pavel Polák.

Knotek podle iDNES požádal Obvodní soud pro Prahu 6 o podmíněné propuštění loni v listopadu. Letos v lednu uspěl, ale státní zastupitelství podalo proti rozhodnutí stížnost. Městský soud nařídil doplnit dokazování. V dubnu obvodní senát žádosti odsouzeného vyhověl i napodruhé. „Ve vězení se choval řádně, byl kázeňsky odměňován a jeho hodnocení je kladné. Má zajištěné bydlení, příjem a je zřejmé, že má i rodinné zázemí,“ zdůvodnila verdikt předsedkyně senátu Markéta Binderová.

Státní zástupce chtěl zvrátit i toto usnesení a znovu podal stížnost. Městský soud v Praze ji ale v úterý odmítl, a tím Knotkovo podmíněné propuštění potvrdil, napsal iDNES.

Soud prvního stupně Knotkovi uložil podmínku. Odvolací Krajský soud v Hradci Králové ale verdikt zpřísnil na tři roky a tři měsíce vězení nepodmíněně plus pokutu 150.000 korun. Knotek podle obžaloby zneužil svou funkci a vytvořil u soudu v Litoměřicích korupční prostředí. Za úplatu ovlivnil několik kauz.

(čtk)