Léčivé účinky šeříku – využijete kůru i květy

serik ker

Šeřík obecný (Syringa vulgaris) patří na našich zahradách především mezi okrasné rostliny. Kromě svých jedinečných dekorativních vlastností se může pochlubit také léčebnými účinky. Jeho květy, listy, kůra a dokonce i plody patří mezi ceněné farmaceutické suroviny.

Poslouží vám třeba jako ústní voda, ale i prostředek pro léčbu nejrůznějších kožních onemocnění. Ale lze ho užívat i vnitřně. A na jaké potíže se nejlépe hodí?

Náš tip: Proč nese šeřík latinské jméno Syrinx? Zjistěte to zde.

Šeřík obecný – použití a účinné látky

Mezi aktivní substance, důležité pro naše zdraví, patř zejména:  glykosidy, vitamíny B a C, alkaloidy, lignany, kumariny, éterické oleje, třísloviny, fenolové kyseliny (kyselina kávová a chlorogenová), flavonoidy (rutin, kvercetin, quercitrin) a glykosid fenol. Samotné silice pak obsahují mimo jiné geranylacetát, acetofenon, benzaldehyd,  borneol, kamfen, linalool, alfa-terpineol, hexyl benzoát a 1,4-dimethoxybenzen.

Vnitřní užití: má protizánětlivé a antipyretické vlastnosti. Působí proti kašli i jako diuretikum, čistí krev, detoxikuje, chrání játra a čistí je. Posiluje imunitu, obsahuje antibakteriální a antivirové phytoncidy, působí protizánětlivě a dobře čistí horní dýchací cesty (antitusikum).

Vnější použití: dezinfikuje pokožku a sliznice, podporuje jejich regeneraci a má antiseptické vlastnosti. Šeřík často používají lidé s kožními problémy. Poslouží také ve formě vaginálního výplachu (bojuje proti kvasinkám a plísním) a není vyloučeno ani jeho použit ve formě očišťujícího klystýru.

Náš tip: Máte-li potíže s kvasinkami z rodiny Candida, může odvar z šeříku, užívaný vnitřně i zevně, působit jako účinná podpůrná léčba.

Jak používat šeřík? Udělá vám radost po celý rok

Čerstvý šeřík je velmi hořký a prakticky nestravitelný, proto jsou nejlepší formou konzumace této rostliny čaje, případně odvary a alkoholické výtažky. Nezapomeňte, že je důležité sbírat suroviny v ekologicky čistých oblastech, které nejsou vystaveny smogu a jiným civilizačním jedům. Posbíranou drogu dobře vysušte na stinném a dobře větraném místě.

Jak si připravit čaj z šeříku?

Čaj se připravuje ze sušených listů a květů. Jednu polévkovou lžíci suroviny přelijte jedním šálkem vařící vody a nechte louhovat asi 10 minut . Pijte 2 až 4x denně jeden šálek.

Jak připravit účinný odvar z kůry šeříku?

Jednu lžíci sušené kůry (možno i směs drobných usušených větviček) zalijte sklenici vody a vařte asi 10 minut. Nechte jej odpočívat po dobu 30 minut. Pijte 100 ml až 4x denně.

Čaj a odvar lze použít rovněž zevně jako obklad na místa postižená  růžovkou, ekzémy a vředy, ale také na záněty spojivek a na ošklivé kruhy a váčky pod očima. Zlepšují pružnost pokožky. A neocenitelné je také jejich použití jako ústní vody. Poradí si s aftami, záněty dásní a dalšími nepříjemnostmi v ústní dutině.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here