Soud zrušil osvobození úředníků ministerstva průmyslu, měli stát připravit o miliardy

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 6. 2019 23:17
Vrchní soud v Praze zrušil osvobozující rozsudky nad třemi bývalými úředníky ministerstva průmyslu a obchodu, kteří podle obžaloby způsobili státu a Evropské unii škodu přes 4,5 miliardy korun. Uvedla to Česká televize. Obžaloba klade úředníkům za vinu chyby při přípravě fondu pro podporu malých a středních podniků a uzavření smlouvy na správu tohoto fondu. Městský soud v Praze loni v prosinci úředníky obžaloby zprostil, ale vrchní soud nyní nařídil nižšímu soudu doplnit a znovu projednat důkazy. Úředníci vinu popírají.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

"Vrchní soud rozhodl tak, že rozsudek ohledně všech obžalovaných v celém rozsahu zrušil a věc vrátil našemu soudu k novému projednání a rozhodnutí. Odůvodnění je velmi obsáhlé, soud musí znovu zvážit provedené důkazy, případně dokazování doplnit," řekla České televizi mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Obžalobě čelí bývalý ředitel sekce strukturálních fondů MPO Miroslav Elfmark, bývalý ředitel odboru koordinace fondů Břetislav Grégr a Zuzana Matějíčková, která vedla odbor implementace strukturálních fondů. Podle státního zástupce Grégr s Elfmarkem odpovídali za přípravu a znění programu, jehož cílem bylo pomocí záruk usnadňovat uskutečnění projektů malých a středních podnikatelů. V roce 2007 uzavřeli s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou dohodu, na jejímž základě byla banka bez výběrového řízení pověřena správou záručního fondu.

V záruční bance přitom měly podle žalobce tehdy podíl i soukromé subjekty, a úředníci tak poškodili další potencionální uchazeče o správu fondu. Oba obžalovaní také podle státního zástupce prosadili, aby odměny pro banku mohly přesáhnout limity stanovené evropskou legislativou.

O nesouladu podle obžaloby věděla nejpozději od září 2008 i Matějíčková. V letech 2008 a 2009 pak trojice podle obžaloby předložila nové znění dohody a dodatek k ní. I nová dohoda ale znovu určila jako správce záruční banku bez výběrového řízení a stejně jako předložený dodatek umožnila čerpání odměn přes limit.

Žalobce tvrdí, že obžalovaní České republice způsobili škodu přes 2,7 miliardy korun. Dalších 1,8 miliardy je podle něj škoda způsobená Evropské unii neoprávněným použitím peněz z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

 

Právě se děje

Další zprávy