Ve dnech od 18. do 23. června 2019 proběhne na Malé scéně DJKT již druhý ročník festivalu muzikálových nadějí – Na scénu!, jehož cílem je diváky seznámit s nejlepšími inscenacemi, které české muzikálové školy během uplynulého školního roku nastudovaly, a poskytnout zájemcům možnost zúčastnit se jedinečného doprovodného programu pod vedením renomovaných profesionálů. Festival již tradičně obohatí i soubor muzikálu DJKT, tentokrát speciálním koncertem složeným z vybraných písní z oblíbených Muzikálových matiné.

Za zrodem festivalu Na scénu! stojí herec, režisér a šéf souboru muzikálu DJKT Lumír Olšovský, který chce nabídnout prostor a příležitost nadcházející generaci umělců. „Divadelních festivalů je v České republice mnoho, tento je ale výjimečný, protože se zaměřuje jen na muzikál a na to nejlepší, co se za rok urodilo na uměleckých školách, kde často vznikají velmi zajímavá představení. A my – jako Plzeň – chceme být první, kdo je takto komplexně ukáže světu,“ představuje akci Lumír Olšovský a dodává: „Festival je přínosný nejen pro studenty či umělecké šéfy a režiséry, kteří si zde mohou vybírat nové tváře do svých projektů, ale i pro veřejnost, která se tak blíže seznámí se světem muzikálu.“

Program festivalu zahájí brněnská Janáčkova akademie múzických umění, která je jedinou vysokou muzikálovou školou u nás, se zábavným funky muzikálem Offline! na motivy knihy Alexe Rühleho Bez sítě. Následovat bude koncert Letem muzikálovým světem, který diváky provede prostřednictvím nejznámějších čísel historií muzikálu, slavné hudební drama Cabaret a Pěna dní, inscenace s písněmi Milana Svobody podle známého francouzského románu Borise Viana. Celý festival pak uzavře Konzervatoř Plzeň se zábavnou muzikálovou revue Jeptišky. Program tradičně obohatí i populární členové souboru muzikálu DJKT, tentokrát speciálním koncertem To nejlepší z Muzikálových matiné. Všechna představení se odehrají na Malé scéně DJKT od 18.00.

Doprovodný program, konající se v prostorách Nového divadla, v podobě workshopů, seminářů a přednášek nabídne účastníkům možnost pracovat s těmi nejlepšími ve svých oborech, např. s americkým režisérem a choreografem Stevem Josephsonem, lektorkou jevištní mluvy Evou Spoustovou, lektorkou muzikálového zpěvu Hanou Peckovou, textařem a libretistou Michaelem Prostějovským, tanečníky a choreografy Petrou Parvoničovou a Pavlem Strouhalem či režisérem Lumírem Olšovským. Všechny lekce jsou rozděleny do několika kategorií, kde si přijdou na své zájemci z řad laické veřejnosti, studenti i profesionálové.