Nevřeň v rámci festivalu Industry Open otevře podzemní kaolinový důl

  8:40
V rámci festivalu Industry Open se veřejnosti od pátku do neděle otevřou po Plzeňském kraji brány do míst, kam se běžně lidé nepodívají. Do firem, výrobních závodů, výzkumných center. Obdivovat budou i technické památky. Vůbec poprvé se zpřístupní prohlídková trasa bývalého kaolinového dolu v Nevřeni na Plzeňsku.

Bývalý kaolinový důl v Nevřeni na Plzeňsku. (19. ledna 2016) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Cílem festivalu je návštěvníkům ukázat technické památky na Plzeňsku a zároveň jim umožnit nahlédnout za brány místních firem, výrobních závodů a výzkumných center.

Během tří dnů se na více než dvaceti místech uskuteční desítky komentovaných prohlídek, jízd historickými vozy a dalších akcí. V programu nechybí ani výstavy či koncerty.

Přístupná budou v mnoha případech i místa, kam se veřejnost běžně podívat nemůže. V rámci festivalu se například vůbec poprvé otevře prohlídková trasa bývalého kaolinového dolu v Nevřeni.

Festival Industry Open

„Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se to zvládne, nicméně po několika letech příprav a práce na prohlídkové trase se Centru Caolinum Nevřeň podařilo získat povolení báňského úřadu,“ říká Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Plzeňského kraje.

Zájemci se na místo mohou svézt historickými autobusy. „Na trase Plzeň – Hromnice – Kaznějov – Nevřeň se účastníci jízd od průvodce dozvědí řadu zajímavých informací nejen o těžbě kaolinu na severním Plzeňsku. Pokud se premiéra vydaří, rádi bychom, aby se do budoucna tyto zážitkové jízdy konaly pravidelně,“ doplňuje Svobodová.

K programu festivalu se v roce 160. výročí vzniku Škodových závodů dnem otevřených dveří připojí jeden z jejich následovníků - plzeňská Škoda Transportation. Zájemci se po pěti letech podívají do míst, kde se vyrábí vozidla pro ekologickou a čistou dopravu.

K vidění budou například jednopodlažní elektrické vlaky, lokomotivy nebo moderní tramvaje. Návštěvníci budou mít také unikátní příležitost projet se po škodováckém areálu vlakem s parní lokomotivou.

Výběr z programu festivalu Industry Open

  • Škoda Transportation - areál jednoho z nejvýznamnějších následovníků původních škodových závodů se v sobotu 15. června po pěti letech otevře veřejnosti. K vidění budou nejmodernější tramvaje, vlaky a lokomotivy. Nebude chybět projížďka parním vlakem areálem Škodovky, soutěže a zábava pro děti.
  • PMDP - v sobotu 15. června otevřou pro návštěvníky depo na Karlově i vozovnu na Slovanech. Na obou místech vás čeká bohatý program, moderní i historické vozy a spousta dalších akcí. Těšit se můžete i na jízdy historickými vozy po celý víkend.
  • Hornický skanzen Stříbro  - v sobotu a v neděli zde budou k vidění důlní vozy, vrtací kladiva, hydraulický a mechanický výklopník nebo důlní nakladač. Vrcholem návštěvy je pak prohlídka 700 metrů dlouhého úseku královské dědičné štoly Prokop, návštěva kamenné galerie a projížďka důlním vláčkem.

Velkolepou narozeninovou oslavu si připravily také Plzeňské městské dopravní podniky. V letošním roce totiž uplyne 120 let od zahájení veřejné dopravy v Plzni.

Své brány otevřou v sobotu 15. června depo na Karlově i vozovna na Slovanech. Na obou místech si organizátoři připravili bohatý program. Během celého víkendu se lidé budou moci svézt historickými vozy.

Speciální festivalové prohlídky chystá také Plzeňský Prazdroj. Účastníky prohlídek seznámí s historií pivovarských budov a rozvojem celého areálu. Podívají se i na místa, kam obvykle mají přístup pouze zaměstnanci a běžným turistům zůstávají skryta, a to včetně logistického centra, odkud putuje pivo do celého světa.

Zájemci si za zvýhodněnou cenu prohlédnou také jednotlivé Loosovy interiéry, jejichž původní majitelé patřili k významným prvorepublikovým průmyslníkům.

Zvýhodněné vstupné a doprovodný program nabídne také Techmania Science Center. Komentovanou prohlídkou areálu připraví i DEPO2015. Bude také příležitost absolvovat architektonickou procházku po Doudlevcích, která zájemce provede po historii i současnosti místních průmyslových objektů.

„Do programu se komentovanými prohlídkami zapojila celá řada míst a firem. O vstupenky je poměrně veliký zájem. Například na projížďky kolejovým depem Českých drah nebo na komentované prohlídky spalovny, úpravny vody či výroby ve firmě Safran a keramických závodech v Chlumčanech je již letos vyprodáno. Na řadu dalších míst je ale během festivalového víkendu pořád možné se dostat,“ konstatuje Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň – Turismus, která akci připravuje ve spolupráci s Plzeňským krajem a dalšími partnery.

Veškeré informace k programu je možné najít na webu www.industryopen.cz.

Video z představení Loosova interiéru v Plzni (29. 10. 2015)

30. října 2015