Disney slaví obrovský úspěch se zábavním parkem Star Wars. Další na řadě je rozsáhlý svět Marvelu

marvelland2

Foto: Disney

Vizualizace Avengers části v kalifornském Disneylandu

0Zobrazit komentáře

Hollywood i další filmová produkce už dávno neznamená pouze byznys postavený na filmovém plátně, točí se kolem něj množství dalších záležitostí, které vydělávají nejen studiím spoustu peněz. Jedním příkladem za všechny by mohl být i Disney, který se transformoval od zábavních parků až k výdělečné filmové produkci, komiksům a samozřejmě i prodeji všemožného merchandisingu.

Největším byznysem pro Disney jsou ovšem stále jeho ikonické zábavní parky, které představovaly v loňském roce miliardové příjmy. A tento rok to bude ještě lepší. Ke konci května se v kalifornském Disneylandu otevřely brány nových atrakcí na motivy legendární filmové série Star Wars v části zvané Galaxy’s Edge a od té doby park praská ve švech. Rezervace na červnové termíny jsou beznadějně pryč a v parku je každý den historický počet návštěvníků.

A i přesto, že se Star Wars park teprve začíná naplno rozjíždět, Disney nezahálí a začíná mimo budování dalších atrakcí ve floridském Disneylandu pracovat na propojení dalšího oblíbeného světa mezi komiksovými a filmovými fanoušky. Ano, řeč je o Marvelu, který spadá již celou dekádu pod Disney a který dostane vedle Star Wars své čestné místo v jeho zábavních parcích.

marvel

Foto: Disney

Vizualizace Marvel části kaliforského Disneylandu

V průběhu posledních týdnů získal Disney hned několik povolení od města Anaheim v Kalifornii, kde se park nachází, k výstavbě nových budov, mezi kterými je mimo jiné prostor pro novou atrakci o ohromné velikosti 3 716 metrů čtverečních, stejně jako prodejní prostory o velikosti necelých 200 metrů čtverečních. Povolení je platné jeden rok, a tak se dá očekávat, že již nyní má Disney plné ruce práce s přípravami nových atrakci, o kterých se postupně dozvídáme nové informace.

První z nich by měla být na motivy pavoučího superhrdiny Spider-Mana, jehož zatím poslední film s podtitulem Daleko od domova vstoupí do kin již na začátku července a ukončí tak 11 let dlouhou Infinity Sagu, kterou Marvel započal Iron Manem s Robertem Downey Jr. O podrobnostech kolem samotného parku Disney prozatím mlčí, ale bližší informace se pravděpodobně dozvíme v druhé polovině srpna letošního roku, kdy se bude konat velká konference společnosti s názvem D23, na níž oznámí své další plány.

Obecně se není čemu divit, že je další v pořadí právě Marvel. V kinech stále dobíhá prozatím největší hit Marvelu a potažmo celého Disney v podání Avengers: Endgame, kteří zaznamenali absolutní rekord v globálních kinopříjmech. Film se drží na 2,73 miliardy dolarů a před ním zbyla již pouze jedna výzva – Avatar, který holduje první příčce s 2,78 miliardy dolarů. Podíváme-li se ovšem na první desítku nejvýdělečnějších filmů historie, celkem šest jich drží právě Disney.

Mašina na peníze, která hýbe mnoha směry, se snaží vymáčknout z každé série absolutní maximum, jak jsme mohli vidět u Star Wars, které mimo nového filmu, jež vstoupí do kin letos v prosinci, čeká také několik hraných i animovaných seriálů. Připočtěme k tomu Star Wars část v zábavním parku a z kosmické ságy je pravděpodobně jedna z nejvýdělečnějších sérii vůbec.

Hry, filmy, seriály, komiksy, ale i zábavní parky

To ale není vše. Koncem roku Disney vypustí také svou vlastní streamingovou platformu Disney+, na které se objeví exkluzivně nejen všechny zmíněné marvelovky a množství další produkce, jež nebude nadále dostupná u konkurence jako třeba Netflix, ale také kompletní knihovna všech historických snímků Disney, která byla jinak špatně dostupná k běžnému nákupu nebo streamování. Mimo toho chce firma proniknout i do her – na příští rok chystá ve spolupráci se známým herním studiem Square Enix titul Avengers, který má navázat na úspěšnou sérii filmů.

Ale zpět k rozšíření Disneylandu v Kalifornii. I když se často o nové části mluví jako o Marvel Parku, je to pravděpodobně daleko od pravdy. Disney totiž nemá v souvislosti s právy dalších studií licenční práva na exkluzivní využití názvu Marvel pro jedinou z atrakcí, natož celý park. Stejně tak nemá práva na využití všech postav, které má komiksové impérium k dispozici. I proto pravděpodobně začne právě Spider-Manem, který se v Disneylandu již objevuje jako jedna z postav, jež náhodně kráčí mezi návštěvníky parku a fotí se s nimi.

beat-saber1

Přečtěte si takéČeské studio stojící za nejprodávanější VR hrou Beat Saber vypouští hudební balíček s Imagine DragonsČeské studio stojící za nejprodávanější VR hrou Beat Saber vypouští hudební balíček s Imagine Dragons

Velmi pravděpodobně se dočkáme obdobného názvu jako Avengers Land nebo Super Hero, který evokuje některé postavy. Nová část parku by se měla otevřít v průběhu příštího roku, stavba již ale dle všeho započala. Množství fanoušků vidělo skrze dočasné stěny konstrukční materiál, ze kterého byl stavěn základ atrakcí. Zatím je ale velkou neznámou, co v kalifornském Disneylandu vzniká. Vedle Spider-Mana bychom se pak mohli dočkat i třeba Strážců galaxie a pochopitelně také dalších Avengers.

Na východě Spojených států je pak situace ještě o kus složitější. Práva na využití některých postav z marvelovského universa má tamní zábavní park Universal Studios, který s Disney nemá nic společného. Smlouva společnosti navíc tvrdí, že pokud využívá jeden zábavní park určité postavy, nemůže na západ od řeky Mississippi využít stejné postavy někdo jiný. Universal Studios v Orlandu už nyní obsahují horskou dráhu Neuvěřitelného Hulka, stejně jako má práva na využití postav Captain America, Wolverine, Storm, Green Goblin nebo Dr. Doom.

Ostatně, i Dr. Doom je jedna z obrovských horkých drah v zábavním parku, stejně jako je vedle nich Spider-Man s vnitřním simulátorem. Na západě je to ovšem jiné, tam může množství licencovaných postav využít i Disney, takže se při návštěvě Kalifornie možná již v příštím roce budeme moci vedle Star Wars podívat i na propracované atrakce na motivy marvelovského universa.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym