V posledních letech američtí vojenští piloti často pozorují záhadné objekty v oblasti aktivity svých vojenských lodí. Ačkoliv jsou mnozí odborníci přesvědčeni, že Rusko a Čína nemohly vytvořit podobné drony, v reakci na alternativní teorie o mimozemském původu přístrojů armáda raději tradičně mlčí, píše komentátor Task and Purpose Jeff Shogol.

„Pojďme si promluvit o UFO. Hned si vysvětlíme, že váš pokorný služebník a vypravěč nenosí fóliovou čepičku a nevěří, že americká vláda je dostatečně kompetentní k tomu, aby tajila před americkou veřejností důkazy o existenci mimozemšťanů,“ píše komentátor Jeff Shogol.

Řada renomovaných médií však uvádí, že piloti amerického vojenského námořnictva stále častěji informují o pozorovaných neidentifikovaných létajících objektech a zdá se, že vedení bere tyto zprávy vážně.  

Jak uvedly v dubnu noviny Politico, kvůli nárůstu počtu oznámení o možných UFO pracuje armáda na vytvoření zvláštního postupu pro evidenci takových případů.

Naposledy psala americká média o tom, že vojáci uviděli UFO, v květnu 2019.

Podle slov očitých svědků u neznámých přístrojů nebyly vidět motory a stopy jejich činnosti se také nezobrazovaly na čidlech, tato zařízení se však mohla vznést až do výšky 9 km a létat nadzvukovou rychlostí po dobu 12 hodin mezi americkými vojenskými loděmi v oblasti východního pobřeží USA.

Samotné vojenské námořnictvo odmítlo spekulovat o vzniku záhadných objektů.

Jak uvedl tiskový mluvčí zástupce vrchního velitele amerického vojenského námořnictva pro informační válku Joseph Gradisher, zvýšení počtu „kontaktů“ s UFO od roku 2014 se časově shoduje s obdobím, kdy se rozšířily a zpřístupnily různé levné drony a další bezpilotní prostředky.

Může to však být nějaký ruský nebo čínský průzkumný dron velkého dosahu? Americké vojenské letectvo o tom pochybuje.

„Ačkoliv se bezpilotní technologie rozšířila po celém světě, neobáváme se, že by Čína nebo Rusko mohly vyvinout nějaká zařízení s velkým dosahem, o nichž bychom nevěděli,“ tvrdí zástupce vojenského letectva Bryan Lewis.

Generálmajor James Poss ve výslužbě zdůrazňuje, že každý dron schopný doletět z Ruska nebo Číny k východnímu pobřeží by měl být velikost amerického dronu MQ-9 Reaper. Navíc komunikační kanál mezi přístrojem a řídícím místem může být snadno detekován.

„Byl bych velmi překvapen, kdyby se ukázalo, že se jedná o ruské nebo čínské drony, které jsou řízeny z ruského nebo čínského území,“ uvedl Poss pro Task & Purpose.

Jak píše autor článku Jeff Shogol, vzhledem k absenci jiných předpokladů se obrátil na zástupce rezortů obrany a zeptal se, zda by takovým způsobem mohly cizí síly špehovat americkou armádu. Novinář zdůrazňuje, že když mluvíme s armádou o UFO, měli bychom velmi pečlivě vybírat tón.

Shogolovi na jeho otázky většinou odpověděli „zdvořilým mlčením“ a pouze v jednom případě se mu dostalo „velmi dlouhého pohledu“.

Novinář připomíná, že v období od roku 2008 do roku 2012 Zpravodajská služba Ministerstva obrany USA (DIA) vyšetřovala případy UFO v rámci Hlavního programu pro identifikaci hrozeb ve vesmíru a vzdušném prostoru, který média podle vzoru stejnojmenného seriálu často nazývala Akta X Pentagonu.

Odborníci posoudili celkem 38 zpráv o kontaktech s neidentifikovanými přístroji a nakonec dospěli k závěru, že tyto informace nemají pro zpravodajskou službu žádnou hodnotu a program byl zrušen.

Nyní se však bývalý senátor Harry Reed domnívá, že Pentagon by měl znovu prověřit zapomenuté soubory: „Proč ne? Podle mého názoru je nerozumné nic nedělat.“

Byl to právě Reed, který ve své době pomohl financovat program na zkoumání UFO. Podle politika však není jednoduché říci, s čím se armáda setkala tentokrát.

Neznámé drony se mohou pohybovat vertikálně i horizontálně, perfektně manévrují. Zatímco pouze jedna americká stíhačka je schopna dosáhnout rychlosti 1 127 km/h, podle odhadů se nedávno viděný objekt pohybuje rychlostí 4 828 km/h.