The Capitals: Premiér Boris Johnson se blíží…

EURACTIV

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

LONDÝN

Premiér Johnson? Bývalý ministr zahraničí se ve čtvrtek o krůček přiblížil k tomu stát se novým britským premiérem, když získal podporu nejvyššího počtu konzervativních poslanců v rámci prvního kola hlasování. Mark Harper, Andrea Leadsomová a Esther McVeyová z boje vypadli, druhé kolo hlasování čeká na kandidáty příští týden. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

BERLÍN

Chybí shoda. Před uzavřeným jednáním velké vládní koalice trvají sociální demokraté na tom, aby mezi nejvyšší priority patřily také penzijní reforma a změna klimatu. Podle generálního tajemníka SPD Larse Klingbeila je potřeba „mluvit o těchto tématech otevřeně“. Šéf poslaneckého klubu CDU Raplh Brinkhaus ovšem vidí klíčová témata koaličního jednání „úplně jinde“. Vláda by se podle něj měla zaměřit na ekonomiku či ošetřovatelskou péči. Političtí komentátoři v Berlíně od jednání shodu stran na nejdůležitějších tématech neočekávají. (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

MADRID

EU je v krizi, tvrdí historik. Referendum o brexitu nereflektuje „pocit ekonomické slabosti, ale spíše myšlenku, že Britové nedokáží své problémy vyřešit setrváním v Evropské unii,“ řekl historik Ian Kershaw v rozhovoru se španělským partnerem sítě EURACTIV EFE při příležitosti publikace své nejnovější knihy.

„EU zažívá ekonomické problémy, eurozóna je v krizi, ale ještě závažnější je krize migrační,“ uvedl. „Potřebujeme silnou Evropu a také silné národní státy,“ dodal. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ŘÍM

Rozpad vládní koalice při hlasování. Vládnoucí většina se poprvé v rámci parlamentního hlasování rozpadla, a to v tématu poskytování financí soukromé rádiové stanici Radio Radicale, která pokrývá například parlamentní debaty. Hnutí pěti hvězd je proti financování stanice z veřejných peněz, zatímco Liga návrh opoziční Demokratické strany na grant v hodnotě tří milionů euro podpořila.

Napětí v euroskupině. Návrat sporu italské vlády a Evropské komise znepokojuje unijní ministry financí, kteří Itálii vyzvali ke splnění svých finančních závazků a snížení veřejného dluhu. Podle šéfa italské kasy Giovanniho Trii ovšem žádná nová opatření nebudou zapotřebí. (Gerardo Fortuna, Jorge Valero, EURACTIV.com)

///

SKOPJE/BRUSEL

Každý svou cestou? „Oddělení přístupových rozhovorů Severní Makedonie a Albánie, kdy první země dostane na své cestě do EU ‚zelenou‘ a druhá nikoliv, není ideální, ale je to jediná cesta kupředu,“ řekl serveru EURACTIV.com severomakedonský prezident Stevo Pendarovski při návštěvě Bruselu.

Pendarovski varoval před odložením začátku přístupových rozhovoru se svojí zemí do září. „Bylo by to velice špatné znamení pro všechny proevropské síly v regionu, dokonce i v zemích, které už o přístupu vyjednávají,“ řekl. (Zoran Radosavljevic, EURACTIV.com)

///

VARŠAVA

Polsko-americké vztahy. Polsko podle očekávání podepsalo se Spojenými státy dohodu, která posílí americkou vojenskou přítomnost v zemi. Do Polska dorazí dalších 1000 vojáků, v jednání je také dodání více než třiceti stíhaček F-35. Donald Trump zároveň nevyloučil zrušení vízové povinnosti pro Poláky cestující do USA. (EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Květiny a ministr štěstím bez sebe. Bratislava se stane sídlem nově zřízeného Evropského orgánu pro pracovní záležitosti (ELA), uspěla v konkurenci několika dalších států. „Jsem přirozený optimista, ale [vítězství] v prvním kole jsem nečekal,“ řekl slovenský ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter po hlasování Rady. Komisařce Marianne Thyssenové poděkoval kyticí, kterou přijala, ale byla evidentně zaskočená a upozornila, že za rozhodnutím stojí Rada. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

Sídlem Evropského orgánu pro pracovní záležitosti bude Bratislava

Bratislava se stane sídlem nově zřízeného Evropského orgánu pro pracovní záležitosti (ELA). Na zasedání v Lucemburku o tom dnes rozhodli ministři práce a sociálních věcí členských zemí bloku, oznámilo rumunské předsednictví EU.

///

VILNIUS

Plány prezidentky Grybauskaiteové. Končící prezidentka Litvy Daila Grybauskaiteová by ráda obsadila jednu z vedoucích pozic v evropských institucích, pravděpodobně předsednické křeslo v Evropské radě. Jako kandidátka z jedné z nových členských zemí, která dříve působila jako evropská komisařka, má značnou šanci na úspěch. Musela by však mít podporu zemí střední a východní Evropy, což podle litevského europoslance Matase Maldeikise není příliš pravděpodobné. Polsko totiž její kandidaturu již odmítlo. Maldeikis se proto domnívá, že Grybauskaiteová by mohla obsadit nově vznikající pozici místopředsedkyně Evropské rady pro eurozónu. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com)

///

BUKUREŠŤ

Premiérka chce být předsedkyní PSD. Premiérka rumunské vlády Viorica Dancialová by se ráda chopila předsednické funkce v socialistické straně PSD. Nového předsedu si strana zvolí během sněmu, který je naplánován na konec června. Dancilaová nyní dočasně vede stranu poté, co byl její bývalý předseda Liviu Dragnea uvězněn za korupci.

Proevropský pakt. Prezident Klaus Iohannis podepsal s opozičními stranami „národní dohodu“ o proevropském směřování země. Vládní strany – PSD a ALDE – sice odmítly pakt podepsat, podle Iohannise ale listina zůstává otevřena i těm politickým lídrům, kteří změní svůj názor. (EURACTIV.ro)

///

PRAHA

Automobilový průmysl v ohrožení. Uvalení amerických cel na auta by mohlo ohrozit až 20 % exportu automobilového průmyslu a 25 tisíc pracovních míst. Upozornilo na to sdružení AutoSAP. Podle informací ČTK by byla ČR čtvrtou nejvíce postiženou evropskou zemí, hned po Německu, Švédsku a Slovensku. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

///

ATHÉNY

Půl milionu hlasů. Dva kandidáti opoziční Nové demokracie (EPP) získali ve volbách rekordní počet hlasů. Vědec a obhájce lidí se speciálními potřebami Stelios Kympouropoulos získal celkem 577 114 hlasů. Druhým rekordmanem je bývalý předseda strany Evangelos Meimarakis s 496 600 hlasy. Řekové mohou pro jednotlivé kandidáty hlasovat teprve od roku 2014. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

///

NIKÓSIE

Francouzi na Kypru. Paříž nepodniká žádné kroky k vytvoření vojenské základny na území Kypru. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian to uvedl na tiskové konferenci se svým tureckým protějškem. Reagoval tak na zprávy z poloviny května, podle kterých měla Nikósie uzavřít dohodu s Francií o využívání kyperské infrastruktury a vojenských lodí francouzskou armádou. Kyperské úřady však upřesnily, že založení nové základny je něco jiného, než využívání již existující infrastruktury. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

///

SOFIE

GDPR. Pouze 44 % Bulharů (nejméně z celé EU) si uvědomuje, že nařízení GDPR zaručuje právo na smazání a zapomenutí osobních dat. Informoval o tom nový průzkum Eurobarometr. (Dnevnik.bg)

///

ZÁHŘEB

Lidský štít povstane z popela. Předseda populistického hnutí Lidský štít, které po evropských volbách zaznamenalo kolaps, prohlásil, že „tohle není konec“. „Vrátíme se silnější než kdy dřív,“ zdůraznil Ivan Vilibor-Sinčić. Strana by podle jeho slov měla v následujících měsících pracovat na své vlastní reorganizaci.

///

LUBLAŇ

Dejme šanci Severní Makedonii. Slovinský ministr zahraničí Miro Cerar během summitu Středoevropské iniciativy v Terstu vyzdvihl význam rozšiřování EU o země, které plní dané požadavky. Jako příklad uvedl Severní Makedonii, která vyřešila dlouhotrvající spor s Řeckem o název státu. Podle Cerara by se právě tato země měla do konce měsíce dozvědět oficiální datum začátku přístupových rozhovorů. (Karla Juničić, EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Rivalita místo spolupráce. Podle srbského ministra obchodu Rasima Ljajiće západobalkánské státy „čím dál méně spolupracují“. „V regionu se chováme spíše jako soupeři než jako partneři, což dokazují mimo celní překážky a uvalování daní, kvůli kterým je jakákoli forma regionální spolupráce bezvýznamná,“ prohlásil ministr s tím, že kromě obchodu země nijak nespoluprací. I obchodní vztahy navíc doprovází problémy. (Beta / EURACTIV.rs)

Kalendář