Luxusní značka Louis Vuitton míří na Pražský hrad. Za více než 15 milionů korun obsadí Vladislavský sál

prague-night
0Zobrazit komentáře

V Čechách, na Moravě, ani ve Slezsku nenajdete reprezentativnější prostor, než je Vladislavský sál, který je součástí Starého královského paláce na Pražském hradě. Unikátní prostor, který na první pohled zaujme jedinečnou krouženou klenbou, byl postaven na přelomu 15. a 16. století rukou slavného architekta Benedikta Rejta. Od doby svého vzniku změnil podobu jen nepatrně a vždy sloužil k těm nejreprezentativnějším účelům, ať už za dob českých králů a zemské šlechty, kteří v něm pořádali korunovační hostiny, či za éry československých a českých prezidentů, kteří v něm byli voleni, udělovali vyznamenání a skládali své sliby.

Příští týden však bude tento prostor svědkem zcela jiné události, která bude mít s českou státností pramálo společného. Jak zjistil deník Aktuálně.cz, Pražský hrad pronajal Vladislavský sál luxusní módní značce Louis Vuitton, která zde zahájí výstavu své nové kolekce šperků. Vůbec poprvé tak budou prostory sálu využity pro komerční účely, pokud nepočítáme vybírání vstupného od běžných návštěvníků.

Vladislav Hall, Prague Castle

Vladislavský sál na Pražském hradě

„Mohu potvrdit, že dne 22. června se ve Vladislavském sále uskuteční galavečeře společnosti Louis Vuitton,“ sdělil Aktuálně.cz David Šebek, mluvčí Správy Pražského hradu. Hrad až doposud pro podobné účely pronajímal například Španělský sál, Míčovnu či Rudolfovu galerii. Podle informací dostupných z kontraktu mezi pronajímatelem a nájemcem svolil Hrad ke zcela výjimečnému pronájmu z toho důvodu, že je Louis Vuitton po celou dobu své existence spjat s kulturním dědictvím. A podle Ladislava Špačka, bývalého mluvčího Václava Havla, je důvodem také snaha Pražského hradu najít cestu, jak zvýšit své příjmy.

Šatna z komnat králů

Francouzská oděvní značka má údajně Správě Pražského hradu zaplatit 605 tisíc eur, tedy přibližně 15,5 milionu korun. Nejedná se však o částku za jediný večer, ale sál a ostatní prostory Starého královského paláce budou společnosti k dispozici celkem pět dní od 19. do 23. června. První tři dny jsou vyhrazeny na přípravy celého galavečera, který se bude odehrávat především v prostorách Vladislavského sálu, a ostatní místnosti jako královské pokoje či Stará sněmovna budou sloužit například jako šatny či prostor pro techniku.

favi-office

Přečtěte si takéČeský vyhledávač nábytku Favi se přestěhoval do nových kanceláří v Galerii Myšák. Podívejte se dovnitřČeský vyhledávač nábytku Favi se přestěhoval do nových kanceláří v Galerii Myšák. Podívejte se dovnitř

Sama velká událost se odehraje v sobotu 22. června od 15 hodin a bude trvat do 23 hodin. Celkem je pozváno 340 hostů, kteří si budou moci během banketu prohlédnout novou kolekci šperků v celkové hodnotě přesahující 1 milion eur (přibližně 25,5 milionu korun). Následně se výstava klenotů přesune do jiného reprezentativního objektu, kterým bude Trójský zámek. V něm budou klenoty vystavovány pro pozvané hosty až do 28. června. Za zapůjčení zámku zaplatí Louis Vuitton dalších 4,551 milionu korun bez daně.

louis-vuitton

Šperky Louis Vuitton

Louis Vuitton, celým jménem Louis Vuitton Malletier, patří mezi nejluxusnější francouzské oděvní značky. Společnost, jejíž ikonou je monogram jejího zakladatele LV, byla založena v roce 1854. Vuitton se nejvíce proslavil svými lehkými cestovními kufry s plochým dnem. Dnes se kromě cestovních zavazadel společnost soustředí také na návrhy kabelek, šatstva, hodinek a dalších módních doplňků. Celková hodnota společnosti, která patří do obřího koncernu LVMH, byla v minulém roce odhadována na zhruba 900 miliard korun.

Foto: DXR

Diskuze (0)

Novinka

Anonym