Trump ukázal plány na nový Air Force One, podobá se jeho soukromému letadlu

Trumpův soukromý letoun, přezdívaný jako Trump Force One

Trumpův soukromý letoun, přezdívaný jako Trump Force One Zdroj: Tomás Del Coro, Wikimedia Commons

Současný Air Force One
Trump během letů s Air Force One nespí, odpočinek nepopřává ani svým zaměstnancům.
Donald Trump na cestě v Japonsku, na pozadí Air Force One
Air Force One během nedávné Trumpovy cesty do Británie
Air Force One během nedávné Trumpovy cesty do Británie
8
Fotogalerie

Nový letoun pro americké prezidenty se vzdá tradičního vzhledu, který speciály Air Force One používaly od 60. let. Nynější prezident USA Donald Trump odstavil návrh nového nátěru, který se nápadně podobá jeho soukromému tryskáči. Nové letouny by měl Bílý dům obdržet v roce 2024.

Nová vnější úprava již nepočítá s charakteristickou světle modrou barvou. Nynější design zavedl již v roce 1962 tehdejší prezident John Fitzgerald Kennedy a během let se měnil jen zcela minimálně.

Původní barvy nahradí horizontální červený pruh po celé délce letadla a tmavě modrý spodek. Jak si všimla americká média i mnozí internetový vtipálci, výsledek se podobá Trumpovu soukromému letounu, Boeingu 757. Kritikové podezřívají prezidenta, že si letoun přizpůsobuje vlastnímu vkusu. Podle tradice ovšem prezident nový Air Force One objednává pro své nástupce, a to zdůrazňuje i Trump.

Označení Air Force One dříve neslo jakékoliv letadlo amerických vzdušných sil, na jehož palubě se nacházel prezident, dnes se tak říká dvojici speciálně upravených letounů Boeing 747-200B, jimiž americký prezident létá. Ty nynější slouží prezidentům již skoro tři desetiletí. Jsou schopny tankovat za letu, dokážou odolat elektromagnetickému útoku a mají pokročilá komunikační zařízení, díky nimž mohou sloužit jako mobilní řídící středisko ozbrojených sil v případě útoku na Spojené státy.

Nové letouny, které budou také typu Boeing 747 ale novější generace, má Bílý dům obdržet až v roce 2024 a do služby je zřejmě nasadí ještě později. I kdyby tedy Trump získal druhý prezidentský mandát, jejich používání se zřejmě nedočká.

Trump na konci roku 2016 kritizoval cenu nových prezidentský letounů a na twitteru tehdy napsal, že se náklady vymkly kontrole. Ve čtvrtek řekl, že se společností vyjednal slevu 1,6 miliardy dolarů (přes 36 miliard korun). Za nové letouny by tak měly Spojené státy zaplatit celkem 3,9 miliardy dolarů (přes 88 miliard korun).

Na otázku reportéra ABC, zda nové Air Force One budou mít únikové moduly zobrazené ve slavném filmu s hercem Harrisonem Fordem, odpověděl Trump negativně. „Je tam pár tajností,“ řekl nicméně. "Víte co, je tam pár tajných funkcí, ale myslím, že o těch bychom se neměli bavit," dodal.