Mladíkům hrozí 10 let za bitku ve vězení, podle napadeného za ni nemohou

  13:40
Pardubický soud začal rozplétat rvačku čtyř chlapců na oddělení mladistvých ve zdejší věznici, která se odehrála v lednu 2017. Dva z nich čelí obvinění z těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a hrozí jim až deset let vězení.
Vazební věznice Hradec Králové

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Podle obžaloby Lukáš Ščuka a Robert Mižigár, dnes ve věku dvacet a jednadvacet let, večer 22. ledna 2017 napadli bratrance Mária a Alexe Šarkézyovi, kterým údery pěstmi a kopanci do hlavy způsobili zlomeniny v obličeji, pohmožděniny a podlitiny.

„Je mi líto, že jsou z toho obvinění kluci, kteří to neudělali. Ščuka mi domluvil bitku s dalším člověkem Denisem Dzurňákem, ten mě mlátil. Chtěl na oddělení vládnout a hodit to na Ščuku s Mižigárem, už nevím, jak se tehdy domluvili,“ vypověděl u soudu jeden z napadených Mário Šarkézy.

Zmínění útočníci a další spoluvězni se měli sejít na cele, kam je pustil dozorce s tím, že vězni jdou spolu hrát karty. Dzurňák odmítá, že by se pral.

„Hráli jsme a najednou jsem viděl, jak Ščuka s Mižigárem dupou Šarkézymu na hlavu, pak dostal ještě druhý. S nikým z nich jsem se nepral, chtěli to na mě hodit, protože mi záviděli, že mám jít na půlku domů,“ řekl soudu Denis Dzurňák.

„Karty se tam nikdy nehrály. Denis Dzurňák a Mário Šarkézy se hádali přes katr, že se chtějí porvat. Pak tam přiběhl ještě Alex Šarkézy, už si nepamatuji, kdo s kým se rval přesně. Byl jsem jen tehdy domluvený s Dzurňákem, že to se Ščukou vezmeme na sebe. Já nic neměl, matka byla taky ve vězení a měl jsem za to dostat nějaké tabáky,“ vypověděl Mižigár.

Všichni už byli v této kauze vyslýchání v létě roku 2017. Mižigár tehdy soudu řekl, že se vracel z kulturní místnosti a slyšel bitku, tak ji šel rozdělit a rozdal každému pár ran. „Tenkrát jsem byl s Dzurňákem domluvený, co mám říct,“ objasnil Mižigár.

Ten si v současné době odpykává trest, měl by být propuštěn v srpnu letošního roku, ale běží proti němu další trestní stíhání za rvačku, navíc je na samotce, protože je agresivní. 

Za mřížemi jsou také oba bratranci Šarkézyovi i Denis Dzurňák, venku je pouze Lukáš Ščuka, který v současnosti brigádně pracuje a jeho přítelkyně čeká dítě.

Soud bude pokračovat 14. srpna výslechem druhého napadeného Alexe Šarkézyho a dalších svědků.

Autor: