Pád na mamutím můstku a zlomené obratle. Tři roky od nehody začal skokan na lyžích znovu chodit

V lednu 2016 se rakouskému skokanovi na lyžích Lukasi Müllerovi obrátil život vzhůru nohama. Dá se říct, že doslova. Jako předskokan během mistrovství světa v letech v rakouském Kulmu částečně ochrnul. Teď už ale znovu chodí.

Vídeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský skokan na lyžích Lukas Müller pi závodě v  Bischofshofenu 23. října 2014.

Rakouský skokan na lyžích Lukas Müller pi závodě v Bischofshofenu 23. října 2014. | Zdroj: Profimedia

„Člověk se na to může dívat ze dvou pohledů. Sklenice je buď z poloviny plná, nebo z poloviny prázdná. Proto to jsou svým způsobem druhé narozeniny. Mohl jsem si zlomit první a druhý krční obratel a pak bych tady neseděl,“ prohlásil rok po nehodě v německé televizi ZDF Lukas Müller.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před třemi lety rakouský skokan na lyžích Lukas Müller po pádu částečně ochrnul, teď znovu chodí

Rakouský skokan na lyžích částečně ochrnul 13. ledna 2016 na mamutím můstku doma v Kulmu. Při nekontrolovaném pádu, který způsobilo vypnuté vázání ve vzduchu, si Müller zlomil šestý a sedmý krční obratel. Po nehodě nehýbal nohama, měl v nich jen zbytky citu. Nejprve tak byl odkázán jen na invalidní vozík.

„Neřekl bych, že je to neuvěřitelné, protože já jsem pevně věřil a někde hluboko uvnitř jsem věděl, že ten den s trochou štěstí přijde,“ řekl Müller v rozhovoru pro rakouský deník Kronen Zeitung poté, co se díky rehabilitaci a cvičení poprvé s pomocí berlí dokázal pohnout.

Skokan na lyžích Hlava ukončil kariéru. Bude působit v realizačním týmu reprezentace

Číst článek

„Díky mojí sportovní kariéře jsem zvyklý posouvat si neustále hranice. Trénink byl vždy součástí mého života. Proto se nemusím přemáhat, vím, že cvičení mi pomáhá. Pro mě je podstatné, abych nikdy nelitoval, že jsem toho neudělal dost,“ tvrdí Lukas Müller ve videu nadace pro výzkum míchy Wings For Life.

Trojnásobný juniorský mistr světa ve skocích na lyžích před nedávnem uspěl u nejvyššího soudu se snahou, aby jeho nehoda byla klasifikována jako pracovní úraz. Díky tomu je do konce života finančně zajištěn. A ani ne tři a půl roku po nehodě už dokonce zvládne udělat několik kroků bez pomoci.

„Tohle je neskutečný výsledek, když jsou lidé, kteří ve vás věří ještě víc než vy sami. Osmnáct měsíců tvrdé práce, slz, úspěchů, šílenství, pár překvapení, a dokonce mimořádného přátelství,“ napsal Lukas Müller na facebooku k videu se svou opatrnou chůzí. Zároveň poděkoval své fyzioterapeutce. Pro sedmadvacetiletého rakouského skokana na lyžích je to po částečném ochrnutí další doslova krok v cestě zpět do normálního života.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme