Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Osm svižných kiláků v terénu a vedru. To je Běh lužanskými hvozdy

Osm svižných kiláků v terénu a vedru. To je Běh lužanskými hvozdy
foto: Běh lužanskými hvozdy

komerční prezentace | 18.06.2019 | přečteno: 3991×

V Česku se každým rokem konají skoro dva tisíce běžeckých závodů. Není proto lehké upoutat pozornost běžecké veřejnosti, zejména pokud nemáte velké rozpočty na propagaci. Jeden závod by podle nás ale vaší pozornosti utéci neměl – v sobotu 29. června se běží již 44. ročník Běhu lužanskými hvozdy. Proč na něj vyrazit?

Obec Lužany má něco přes pět stovek obyvatel, ovšem její historie sahá až do roku 1052. Nachází se kousek od Jičína v Královéhradeckém kraji, v místech, kde se láme rovina do hor. Podkrkonoší patří mezi nejhezčí kraje naší republiky a rozhodně stojí za rodinný výlet spojený se sportem.

Pořadatelé Běhu lužanskými hvozdy myslí i na doprovod a nabízí snad nejvyšší počet věkových kategorií, které můžete na menších závodech najít. Krom mužské osmikilometrové trasy je navíc v nabídce pětka pro ženy, veterány a dorostence, děti a mládež soutěží na vzdálenostech od 50 metrů po 2,5 kilometru.

Závod se poprvé běžel již v roce 1976, bylo to 22. května, pár týdnů před slavným penaltovým vítězstvím československých fotbalistů nad tehdejší Německou spolkovou republikou na ME v Bělehradě. Ve stejném roce měla v létě premiéru dodnes populární komedie Marečku, podejte mi pero a v srpnu začala v mladoboleslavské Škodovce sériová výroba stopětek a stodvacítek. Pořadatelé malého běhu v Lužanech, který si vyzkoušelo 41 běžců, sotva tušili, jakou tradici právě založili!

„Duší celé akce byl beze sporu tehdejší svazácký předseda – Josef Hruška. Pepa na půdě našel cosi zeleného, co by mohlo připomínat pohár pro vítěze, Honza Kubela ho upravil tak, že se z něho stala ta nejkrásnější cena. Láďa Mach postavil tratě a s další málo náročnou organizací pomohli ostatní členové tehdejšího SSM Lužany a bylo to,“ stojí v kronice závodu o vůbec prvním ročníku.

Od té doby uplynuly čtyři dekády, ovšem závodilo se v Lužanech každým rokem. A krom prvních ročníků u toho vždy stál tamní rodák a fanda běhu Jiří Kůtek. Když to před pár lety vypadalo, že závod zanikne z finančních důvodů, převzal si jej pod patronát a poslední ročníky jsou již plně v režii jeho firmy. Pro zaměstnance pana Kůtka se závod stal jakýmsi team buildingem a Jiří neváhá v den závodu zapojit i celou svou rodinu.

„Dobrovolníků už dnes moc není a já nechci brát nezkušené, aby tím neutrpěl závod. Na jeho kvalitách si zakládám,“ říká již prošedivělý pán, který pamatuje i lužanské doběhy takových es české atletiky jakým byl třeba Jan Pešava.

Ovšem pozor, pokud si myslíte, že traťový rekord drží právě on, mýlíte se. V roce 1986 zaběhl osmikilometrový běh s několika kopci nejrychleji Jiří Čivrný (starší), v cíli mu naměřili 25:29,5. Dodnes se mu nikdo nevyrovnal a to si pět čárek za výhru připsal i Vít Pavlišta, letošní mistr republiky v maratonu. Mimochodem, za vítězství si odvezete z Lužan finanční odměnu 3000 Kč a pokud překonáte rekord Jirky Čivrného, částku zdvojnásobíte!

„Nejsme závodem, kam by se ti nejlepší hlásili měsíce dopředu, kolikrát vidíme až těsně před startem, kdo z těch nejlepších přijel a bude bojovat o vítězství,“ říká Jiří Kůtek a dodává: „Aby padl traťový rekord, je nutné, aby vyšlo počasí a sešla se skupinka výtečných běžců.“

Přibližme si hlavní trasu: ta měří 8 km, vede zčásti po asfaltu a zčásti se běží lesem. Obujte spíše univerzální boty, na krosové speciály to není. Start je v kempu Lužany, po kilometru začíná stoupák na Babák, to ale ještě není nejtěžší místo závodu. Po třech kilometrech se sbíhá dolů na cestu ke kempu a to hlavní přijde až nyní – kilometr dlouhý kopec, v němž nikde není vidět na jeho vrchol! Tady se rozhoduje závod. Kdo je první na kopci, už pravděpodobně vyhraje, byť mu zbývají ještě tři kilometry. Následuje už jen seběh a vesnicí podél rybníka do cíle.

Kombinace letních veder, náročné trati a touhy po dobrém umístění je asi tou největší výzvou Běhu lužanskými hvozdy. Sami pořadatelé často trnou, aby všichni ve zdraví dokončili. „Jednou se nám stalo, že dobře trénovaný závodník zkolaboval deset metrů před cílem! Naštěstí to dobře dopadlo, ale jsou to těžké chvíle. Nyní už máme každý rok připravenu u tratě záchranku," uvádí Kůtek.

Pokud vám letos Lužany do kalendáře závodů nesednou, určitě si udělejte cestu napřesrok, kdy se koná jubilejní 45. ročník a snem pana Kůtka je, aby se účast vyšplhala na 500 závodníků, jako tomu bylo v letech největší slávy tohoto běhu s předlouhou tradicí. Podaří se mu letos či napřesrok počet obyvatel Lužan aspoň na den zdvojnásobit?

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 14.06.2019 15:04:42

V Česku se každým rokem konají skoro dva tisíce běžeckých závodů. Není proto lehké upoutat pozornost běžecké veřejnosti, zejména pokud nemáte velké rozpočty na propagaci. Jeden závod by podle nás ale vaší pozornosti utéci neměl – v sobotu 29. června se běží již 44. ročník Běhu lužanskými hvozdy. Proč na něj vyrazit?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.